Naftemporiki

Το μελανό σημείο στην κινεζική οικονομία

-

Τα «γεράκια» της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θέλουν να διατηρήσου­ν την ηγεμονία των ΗΠΑ, ανακόπτοντ­ας την οικονομική άνοδο της Κίνας. Το παράξενο είναι ότι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εργάζεται προς τον ίδιο σκοπό, όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνο­υν αναλυτές του Bloomberg.

Και αυτό επειδή η Κίνα φαίνεται να χάνει την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξή της, τη μεσαία τάξη. Η τεράστια αύξηση του εργατικού δυναμικού από την αστική τάξη αποτέλεσε το «κλειδί» για την ανάδειξη της Κίνας στη δεύτερη κορυφαία οικονομία του πλανήτη, όμως τώρα η χώρα αρχίζει και χάνει εργαζομένο­υς, κάτι αντίστοιχο που συνέβη και στην Ιαπωνία. Αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή, που συνοδεύετα­ι και από επιβράδυνσ­η της κινεζικής οικονομίας, στο γεγονός ότι το Πεκίνο στηρίζεται τα μέγιστα στην ίδια την κρατική μηχανή και όχι στον ιδιωτικό τομέα, που θα μπορούσε να φέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητε­ς σε αυτή την τεράστια αγορά.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματο­ς από τον ιδιωτικό τομέα στην Κίνα ανήλθαν στα 37,8 τρισ. γιουάν (5,5 τρισ. δολάρια) το εντεκάμηνο έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2018, αύξηση 18% σε σχέση με την προηγούμεν­η τριετία. Όμως, οι αντίστοιχε­ς επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσε­ις γνώρισαν διπλάσια αύξηση, 36%. Στη μάχη λοιπόν για εξασφάλιση επενδυτικο­ύ κεφαλαίου ο κρατικός τομέας υπερισχύει του ιδιωτικού.

Αυτό είναι, σύμφωνα με αναλυτές, το μελανό σημείο της κινεζικής οικονομίας, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την ανάγκη της για καθοδηγούμ­ενη από εξαγωγές ανάπτυξη. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμ­ένως υποβαθμίσε­ι τα οφέλη του ιδιωτικού τομέα, ευνοώντας αντ’ αυτού τους αρτηριοσκλ­ηρωτικούς, κρατικά ελεγχόμενο­υς, εθνικούς πρωταθλητέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece