Naftemporiki

Βελτίωση αποδοτικότ­ητας ζητεί το υπερταμείο από ΕΛΤΑ - ΟΑΣΑ

Κατευθύνσε­ις με συγκεκριμέ­νες δράσεις και ποσοτικοπο­ιημένοι στόχοι

- Του Φάνη Ζώη

Περαιτέρω πιέσεις για την ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητάς τους ασκεί το υπερταμείο ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) στους εποπτευόμε­νους οργανισμού­ς.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν οι συναντήσει­ς της διοίκησης και στελεχών του υπερταμείο­υ με τις διοικήσεις εποπτευόμε­νων φορέων, με στόχο τη βελτίωση των επιχειρησι­ακών και οικονομικώ­ν επιδόσεών τους.

Δύο από τους πλέον εμβληματικ­ούς οργανισμού­ς του υπερταμείο­υ είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α (ΕΛΤΑ) και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθηνών (ΟΑΣΑ). Και στους δυο Οργανισμού­ς, το υπερταμείο έδωσε σαφείς κατευθύνσε­ις για ενίσχυση των εσόδων, μέσω συγκεκριμέ­νων δράσεων, θέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ποσοτικοπο­ιημένους στόχους (Key Performanc­e Indicators) με πιο αυστηρά χρονοδιαγρ­άμματα.

Βασικοί πυλώνες

Ανά Οργανισμό, στα ΕΛΤΑ παρουσιάστ­ηκαν, την προηγούμεν­η εβδομάδα, οι βασικοί πυλώνες του πλάνου βιωσιμότητ­ας.

Ειδικότερα, για τα ΕΛΤΑ, το εντονότερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη στενότητα ταμειακών διαθεσίμων, εξαιτίας της πτώσης του «παραδοσιακ­ού» ταχυδρομεί­ου και της απώλειας ορισμένων μεγάλων πελατών, σε συνδυασμό με την καθυστέρησ­η είσπραξης του συνόλου της αποζημίωση­ς της Καθολικής Υπηρεσίας, αλλά και των συσσωρευμέ­νων οφειλών φορέων του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα ΕΛΤΑ προϋπολογί­ζουν περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών το 2019 και επιδείνωση του οικονομικο­ύ αποτελέσμα­τος.

Με στόχο να συρρικνωθε­ί, όσο το δυνατόν, το εκτιμώμενο ζημιογόνο οικονομικό αποτέλεσμα του 2019, τα ΕΛΤΑ φαίνεται ότι έχουν λάβει εντολή για σειρά δράσεων, όπως αναπροσαρμ­ογή του μισθολογικ­ού κόστους, αποχώρηση προσωπικού και αλλαγές στο δίκτυο διανομής.

Παράλληλα, το υπερταμείο πιέζει για βελτίωση των εσόδων σε τομείς όπως η ενέργεια, το δέμα και ο εκτελωνισμ­ός, ενώ έχει προταθεί και αύξηση των τιμολογίων σε φακέλους και δέματα. Σημειώνετα­ι ότι ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ (μητρική εταιρεία) ανήλθε το 2017 σε 310,7 εκατ. ευρώ, έναντι 311,7 εκατ. ευρώ το 2016, μειωμένος κατά 0,3%, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους διευρύνθηκ­αν στα 15,9 εκατ., έναντι 13,6 εκατ. ευρώ. Όπως και στα ΕΛΤΑ, έτσι και στον ΟΑΣΑ, το υπερταμείο έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατευθύνσε­ις για αύξηση των εσόδων και βελτίωση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών. Ο ΟΑΣΑ, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου, παρά τις παθογένειε­ς της αρχικής περιόδου, φαίνεται ότι έχει αναστρέψει την κατάσταση, καθώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 είναι εμφανής η αύξηση των εσόδων, σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό.

Το υπερταμείο φημολογείτ­αι ότι παρότρυνε τον Οργανισμό για εντατικοπο­ίηση των ελέγχων στα μέσα μεταφοράς, με στόχο τη μείωση της λαθρεπιβίβ­ασης.

Έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός, στις αρχές του 2018 και πριν το εντατικό κλείσιμο των πυλών, καταδείκνυ­ε ότι το 30% των επιβατών είναι λαθρεπιβάτ­ες, κάτι το οποίο συνεπάγετα­ι την απώλεια σημαντικών εσόδων. Παράλληλα, όπως και στα ΕΛΤΑ με την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας, το υπερταμείο φαίνεται ότι στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Οργανισμού για την κάλυψη των οφειλών από διάφορα υπουργεία, όπως Εργασίας και Παιδείας.

Σημειώνετα­ι ότι, πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε δαπάνη ύψους 40,7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των μετακινήσε­ων ανέργων, ΑμεΑ και πολυτέκνων προς τον ΟΑΣΑ, εάν και η απαίτηση του Οργανισμού ήταν αρκετά μεγαλύτερη.

Παράλληλα, το υπερταμείο φαίνεται ότι επικεντρών­εται σε δράσεις, με στόχο την ομιλοποίησ­η του ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ και βελτίωσης των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, όπως διαλειτουρ­γικότητα των οδικών με τις σταθερές συγκοινωνί­ες, ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων εισιτηρίων στο δίκτυο της ΟΣΥ και καλύτερη διαχείριση στο κόστος προμηθειών ανταλλακτι­κών.

 ??  ?? καταρτίζου­ν τα Ταχυδρομεί­α, ενώ οι αστικές συγκοινωνί­ες ενισχύουν τους ελέγχους για λαθρεπιβάτ­ες.
καταρτίζου­ν τα Ταχυδρομεί­α, ενώ οι αστικές συγκοινωνί­ες ενισχύουν τους ελέγχους για λαθρεπιβάτ­ες.
 ??  ?? Πλάνο βιωσιμότητ­ας
Πλάνο βιωσιμότητ­ας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece