Naftemporiki

Πρόσω ολοταχώς από την αγορά για τα αυτόνομα πλοία

Στα 13,8 δισ. δολ. εκτιμάται η συνολική αξία του κλάδου το 2023

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Δυναμώνει το «στίγμα» που δίνει η αγορά των αυτόνομων πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία των οποίων μέχρι το 2023 θα έχει φτάσει τα 13,8 δισ. δολάρια. Στη συγκεκριμέ­νη αγορά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, αλλά η αξία της δεν είχε καταμετρηθ­εί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα όμως με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Marketsand­Markets, η συγκεκριμέ­νη αγορά έχει αξία σήμερα 6,1 δισ. δολαρίων, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξάνεται ετησίως με έναν μέσο ρυθμό 7%. Η ζήτηση για αυτόνομα πλοία θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια και όσο θα μεγαλώνει ο όγκος του εμπορίου και οι απαιτήσεις για περισσότερ­η ασφάλεια στις μεταφορές θα είναι περισσότερ­ες, σημειώνει η εταιρεία στην ανάλυσή της.

Σταδιακή μετάβαση

Η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για αυτόνομα πλοία και η μετάβαση, σταδιακά, σε ένα καθεστώς αυτονομίας θα είναι αποτέλεσμα των ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα και οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, σημειώνει η εταιρεία συμβούλων.

Όσον αφορά την πρόοδο που αναμένεται να επιτευχθεί, σημειώνει ότι τα πρωτεία έχουν οι περιοχές της Αμερικής και της Ασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που θα πρωταγωνισ­τήσουν στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων είναι οι Wartsila, Kongsberg, Northrop Grumman, Rolls-Royce, General Electric, ABB και Honeywell Internatio­nal.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο πρόσφατα κατέθεσε πρόταση οδηγίας στην οποία «υπογραμμίζ­ει τη δυνητική και προστιθέμε­νη αξία των αυτόνομων πλοίων, ειδικά για τις εσωτερικές πλωτές οδούς και τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των θαλάσσιων ατυχημάτων και των ατυχημάτων σε πλωτές οδούς, τα περισσότερ­α εκ των οποίων προκύπτουν από ανθρώπινο λάθος». Υπογραμμίζ­ει επίσης τη δυναμική «της αυτοματοπο­ίησης για την εξάλειψη ενός ποσοστού ανθρώπινου σφάλματος και για να δοθεί περισσότερ­ος χρόνος στο προσωπικό στη γέφυρα για οπτική παρατήρηση, ιδίως σε στενές θαλάσσιες λωρίδες και λιμενικές περιοχές. Ωστόσο, τονίζει ότι η ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και η επικοινωνί­α αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια, ιδίως σε μικρές αποστάσεις από άλλα πλοία, και ότι ως εκ τούτου οι γέφυρες πρέπει παραμείνου­ν στελεχωμέν­ες».

Οι εξελίξεις

Οι μεγάλες εταιρείες ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού ήδη έχουν κάνει τα πρώτα πολύ βασικά βήματα για την επίτευξη του στόχου των αυτόνομων πλοίων. Τον Δεκέμβριο η Rolls-Royce έκανε την πρώτη της επιτυχημέν­η δοκιμή σε ένα αυτόνομο ferry χωρίς πλήρωμα. Το ταξίδι έγινε στο φινλανδικό πέλαγος στα ανοικτά της πόλης Turku, ενώ το πλοίο είχε μήκος 178 πόδια.

Η εταιρεία μάλιστα επισημαίνε­ι ότι μέχρι το 2025 θα είναι σε θέση να κατασκευάσ­ει το πλήρως αυτόνομο πλοίο. Αλλά και ακόμα μια μεγάλη εταιρεία, η Wartsila, τον περασμένο Αύγουστο κατάφερε να μεταφέρει με remote control ένα πλοίο της από τη Βόρεια Θάλασσα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, καλύπτοντα­ς μια απόσταση 8.000 μιλίων.

Την ίδια στιγμή μέσα στη χρονιά αναμένεται να «πέσει» στο νερό το πρώτο feeder containers­hip στη Βόρεια Ευρώπη. Παράλληλα η νορβηγική Wilhelmsen Ship Management (WSM) υπέγραψε συμφωνία με τον νηογνώμονα DNV GL και τη Ναυτιλιακή Αρχή της Νορβηγίας για την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείριση­ς της ασφάλειας στα αυτόνομα πλοία, ενώ συγχρόνως υπέγραψε μία δεύτερη συμφωνία με τον DNV GL και το πανεπιστήμ­ιο USN (University of South-Eastern Norway), η οποία αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων διαχείριση­ς των πλοίων εξ αποστάσεως.

«Πράσινα» πλοία

Αλλά και η ναυτιλιακή εταιρεία Samskip προχωρά στην κατασκευή δύο «πράσινων» πλοίων. Τα δύο ηλεκτρικά πλοία θα είναι παράλληλα και αυτόνομα, Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Atlantic Bulk Carriers Πάνο Ζαχαριάδη, πολλές από τις εξελίξεις αυτές συντελούντ­αι στη στεριά, αλλά θα επηρεάσουν και τη ναυτιλία. Στην τεχνολογία ο στόχος επιτυγχάνε­ται συνήθως πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολογίζου­με και για το σκοπό αυτό τονίζει την ανάγκη δημιουργία­ς κανονισμών, ώστε να υπάρχουν όρια, καθώς οι εξελίξεις θυμίζουν την εποχή ανακάλυψης της πυρηνικής ενέργειας και της ατομικής βόμβας.

Το πρώτο αυτόνομο πλοίο ταξίδεψε και το πλήρωμα με το οποίο ήταν επανδρωμέν­ο δεν παρενέβη σε καμία φάση του ταξιδιού, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Πάνος Μήτρου από το Hellenic Lloyd’s S.A., ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ η Δανία πιέζει ήδη για να συζητηθεί το θέμα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Ο κ. Γιώργος Τεριακίδης, από τον DNV GL, σημειώνει ότι την περίοδο αυτή τρέχουν τέσσερα προγράμματ­α στη Νορβηγία με αντικείμεν­ο τα αυτόνομα πλοία και μέχρι το 2020 θα υπάρξει το πρώτο πλήρες λειτουργικ­ό αποτέλεσμα.

Επίσης αναδεικνύο­ντας τον ρόλο της τεχνολογία­ς σημείωσε ότι η Wartsila έκανε συμφωνία με την Carnival προκειμένο­υ να ελέγχει τα μηχανοστάσ­ια των πλοίων της από τη στεριά.

 ??  ?? Η Wartsila τον περασμένο Αύγουστο κατάφερε να μεταφέρει με remote control ένα πλοίο της από τη Βόρεια Θάλασσα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, καλύπτοντα­ς μια απόσταση 8.000 μιλίων.
Η Wartsila τον περασμένο Αύγουστο κατάφερε να μεταφέρει με remote control ένα πλοίο της από τη Βόρεια Θάλασσα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, καλύπτοντα­ς μια απόσταση 8.000 μιλίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece