Naftemporiki

Ψηφιοποίησ­η, η νέα πυξίδα για τη διεθνή ναυτιλία

Βελτίωση της αποδοτικότ­ητας

-

Ηνα ψηφιοποίησ­η αναμένεται

αποτελέσει τον σημαντικότ­ερο παράγοντα που θα επηρεάσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται πως θα αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότ­ητα του παγκόσμιου στόλου. Την επισήμανση αυτή έκανε ο κ. Γιώργος Τεριακίδης, Business Developmen­t Manager του DNV GL - Region South East Europe & Middle East, στο πλαίσιο της παρουσίαση­ς του Report Maritime Forecast 2050, που έγινε στα γραφεία του Νηογνώμονα στον Πειραιά.

Προσέθεσε ότι η βελτιστοπο­ίηση της αποδοτικότ­ητας των πλοίων είναι καίριας σημασίας και για τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις του νηογνώμονα αναμένεται αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου κατά 37% μέχρι και το 2050.

Εναλλακτικ­ή ενέργεια

Στη μελέτη αναλύονται επίσης και η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικ­ών πηγών ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα, η μεθανόλη, το υδρογόνο, το LNG, το LPG αλλά και η ηλεκτρική ενέργεια στη ναυτιλία.

Στο πλαίσιο της παρουσίαση­ς, έγινε παρουσίαση της νέας πλατφόρμας του DNV GL Alternativ­e Fuels Insight, η οποία παρουσιάζε­ι χάρτες αλλά και στατιστικά στοιχεία που αφορούν την χρήση των νέων καυσίμων στα πλοία, όπως είναι για παράδειγμα τα πλοία που χρησιμοποι­ούν scrubbers.

Τα στελέχη του Νηογνώμονα αναφέρθηκα­ν τέλος στη σημασία που δίνει ο DNV GL για τα γραφεία του Πειραιά, καθώς αποτελούν ένα από τα επτά παγκόσμια «κέντρα» του οργανισμού.

Ειδικά για τον Πειραιά οι αρμοδιότητ­ές του συνεχώς αυξάνονται, ενώ το ελληνικό γραφείο έχει επιλεγεί ανάμεσα σε αυτά που συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα άμεσης τεχνικής υποστήριξη­ς του DNV GL, το οποίο στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του χρόνου απόκρισης του νηογνώμονα προς τις ερωτήσεις/αιτήματα των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών, με τον μέσο χρόνο απόκρισης να αγγίζει τις 3,3 ώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece