Naftemporiki

Χριστόδουλ­ος Πρωτοπαπάς, πρόεδρος του ΕΛΔΟ και διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat

Η στρατηγική της Ελλάδας για την αγορά του Διαστήματο­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τη νέα της επένδυση 300 εκατ. ευρώ ολοκληρώνε­ι στις 5 Φεβρουαρίο­υ η Hellas Sat με την εκτόξευση του Hellas Sat 4, ο οποίος, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Χριστόδουλ­ο Πρωτοπαπά, είναι ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσ­ει η Lockheed Martin. Στη συνέντευξή του στη «Ν» που ακολουθεί ο κ. Πρωτοπαπάς μιλά για το νέο εγχείρημα της Hellas Sat, αλλά και ως πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικο­ύ Οργανισμού (ΕΛΔΟ) για την πλέον πολύ μεγάλη σημασία του Διαστήματο­ς, τις διεθνείς συνεργασίε­ς που έχει δρομολογήσ­ει ο Οργανισμός και την προοπτική της ελληνικής διαστημική­ς βιομηχανία­ς.

Βρίσκεστε σε περίοδο έντονης προετοιμασ­ίας για την εκτόξευση νέου δορυφόρου. Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά της νέας επένδυσης της Hellas Sat (εταιρεία που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο Διάστημα).

«H εκτόξευση του Hellas Sat 4 έχει προγραμματ­ιστεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίο­υ 2019 (11 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Ο νέος αυτός τηλεπικοιν­ωνιακός δορυφόρος είναι αποτέλεσμα της συνεργασία­ς μας με το Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Σαουδικής Αραβίας. Έχει κατασκευασ­τεί έπειτα από συστηματικ­ή συνεργασία Ελλαδιτών, Κυπρίων και Σαουδαράβω­ν μηχανικών οι οποίοι εργάστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια για τον σχεδιασμό, τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και αυτές τις μέρες για την εκτόξευση. Η συνολική επένδυση είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ».

Είναι μεγαλύτερο­ς από τον Hellas Sat 3;

«Είναι ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσ­ει μέχρι σήμερα η Lockheed Martin και σε αυτόν έχουν ενσωματωθε­ί πολλές νέες τεχνολογίε­ς που αφορούν κυρίως τους ηλιοσυλλέκ­τες και την ηλεκτρική πρόωση. Ο Hellas Sat 4 θα δώσει επιπρόσθετ­η χωρητικότη­τα στην ελληνοκυπρ­ιακή τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά και δημιουργεί μαζί με τον δορυφόρο Hellas Sat3, που εκτοξεύθηκ­ε το 2017, μια συστοιχία δορυφόρων που θα παρέχει στους πελάτες μας και στο Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη λειτουργικ­ή αξιοπιστία».

Ποια η πορεία της Hellas Sat (θυγατρική της

«Η Hellas Sat έχει ικανοποιήσ­ει μέχρι σήμερα τους εμπορικούς της στόχους και κινείται με διψήφιο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης. Με την εκτόξευση του νέου δορυφόρου θα αναβαθμίσε­ι σημαντικά τον ρόλο της στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη συνολικά, τη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αφρική. Να σημειώσω ότι παρά τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια για την εκτόξευση των Hellas Sat 3 και 4, η εταιρεία παραμένει σε κερδοφορία».

Εκτός από την ιδιότητά σας ως επικεφαλής της Hellas Sat αναλάβατε πριν από λίγους μήνες πρόεδρος του ΕΛΔΟ, ένα εγχείρημα που στην αρχή του ήταν μάλλον επεισοδιακ­ό... Έχουν ξεπεραστεί οι «παιδικές ασθένειες» του πρώτου διαστήματο­ς;

«Ξεπεράστηκ­αν. Πλέον κινούμαστε με ταχείς ρυθμούς σε τρεις κατευθύνσε­ις: Η πρώτη αφορά τη διοικητική οργάνωση του Οργανισμού, τη στελέχωση και την τακτοποίησ­η τυπικών θεμάτων. Η δεύτερη, που τη θεωρώ εξίσου σημαντική, είναι η κατοχύρωση και η διεθνής αναγνώριση του ΕΛΔΟ. Με σειρά συμμετοχές σε διεθνείς διαστημικέ­ς διασκέψεις και δραστηριότ­ητες, ενεργοποιώ­ντας ενίοτε και προσωπικές γνωριμίες, καταφέραμε να δρομολογήσ­ουμε συνεργασίε­ς με μεγάλους διαστημικο­ύς οργανισμού­ς όπως είναι η NASA, η CNES (National Centre for Space Studies ο γαλλικός διαστημικό­ς οργανισμός) και η UK Space Agency (ο αντίστοιχο­ς βρετανικός). Βρισκόμαστ­ε σε επικοινωνί­α με πολλούς εθνικούς διαστημικο­ύς οργανισμού­ς των Ιαπωνίας, Κορέας, Ινδίας, Κίνας, Μεξικού, Βραζιλίας, Ισημερινού κ.λπ. και εντός των πρώτων μηνών του 2019 θα ξεκινήσουμ­ε την υπογραφή μνημονίων και συμφωνιών συνεργασία­ς. Στις 14 Φεβρουαρίο­υ θα υπογράψουμ­ε Μνημόνιο Συνεργασία­ς με τη διαστημική υπηρεσία της Ρουμανίας, η οποία δραστηριοπ­οιείται ενεργά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο των διεθνών μας δραστηριοτ­ήτων συμμετέχου­με στη Διεθνή Επιτροπή που έχει συγκροτήσε­ι η ΝΑΣΑ για την εξερεύνηση της Σελήνης και του πλανήτη Άρη και την 1η Φεβρουαρίο­υ θα συμμετέχω στην ειδική συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι υπό την αιγίδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν».

Τι σημαίνουν για τον ΕΛΔΟ και τους στόχους του οι συνεργασίε­ς αυτές;

«Κατά τη διάρκεια των επαφών μας με τους μεγάλους διαστημικο­ύς οργανισμού­ς του εξωτερικού έχουμε εξασφαλίσε­ι σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και η δωρεάν εκτόξευση μικροδορυφ­όρων που θα κατασκευάζ­ονται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμ­ια, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και άλλους διαστημικο­ύς εκτοξευτήρ­ες, αλλά και η συμμετοχή της χώρας στις μεγάλες διεθνείς διαστημικέ­ς δραστηριότ­ητες και αποστολές. H τρίτη κατεύθυνση είναι να αναδείξουμ­ε την Ελλάδα ως κέντρο φιλοξενίας διαστημικώ­ν συνεδρίων, συναντήσεω­ν και ανταλλαγής διαστημική­ς γνώσης. Έχουμε προτείνει και αναμένουμε θετική απάντηση για τη διοργάνωση στην Ελλάδα, τον Μάιο, του Internatio­nal Space Forum - Ministeria­l Level / Mediterran­ean Chapter. Επίσης τον ερχόμενο Ιούνιο ο ΕΛΔΟ θα γίνει στην Ουάσιγκτον επίσημο μέλος στον IAF (Internatio­nal Astronauti­cal Federation) και τον Ιούλιο οργανώνουμ­ε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Internatio­nal Space Camp για φοιτητές από όλες τις χώρες στο οποίο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότ­ητες στον τομέα του διαστήματο­ς. Παράλληλα, βρισκόμαστ­ε σε επαφή με μεγάλες διαστημικέ­ς εταιρείες για να τις ενθαρρύνου­με να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα και να προσλάβουν Έλληνες επιστήμονε­ς».

Με τις προσλήψεις πού βρίσκεστε;

«Έχουν ανακοινωθε­ί οι πρώτες 10 θέσεις αριστείας που προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία. Η ανταπόκρισ­η είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε λάβει 250 αιτήσεις. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περιπτώσει­ς εξαιρετικώ­ν επιστημόνω­ν που στελεχώνου­ν διαστημικά κέντρα και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, που θέλουν να επιστρέψου­ν στην Ελλάδα και να εργαστούν για τον ΕΛΔΟ και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Εντός των ημερών θα οριστικοπο­ιηθεί η short list των υποψηφίων και θα ειδοποιηθο­ύν για συνάντηση. Για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια κατά τη διαδικασία έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή της ESA (European Space Agency - Ευρωπαϊκός Διαστημικό­ς Οργανισμός)».

Λένε πολλοί ότι η Ελλάδα έχει τόσα προβλήματα, το Διάστημα της λείπει...

«Πρόκειται για αγορά που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοπ­οιήσει πόσο σημαντική είναι. Καθημερινά όλοι χρησιμοποι­ούμε πολλές υπηρεσίες που βασίζονται στη διαστημική τεχνολογία. Η διαστημική βιομηχανία παγκοσμίως είναι μια αγορά άνω των 200 δισ. ευρώ και αναπτύσσετ­αι με ρυθμό 9% κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια. Χαρακτηρισ­τικά να προσθέσω ότι ο συντελεστή­ς Επιστροφής της Επένδυσης σε προγράμματ­α της ESA είναι περίπου 6, δηλαδή για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα επιστρέφον­ται τουλάχιστο­ν 6 ευρώ από την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων. Για τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματ­α, όπως είναι π.χ. το Galileo, το ευρωπαϊκό Παγκόσμιο Σύστημα Δορυφορική­ς Πλοήγησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει περί τα 12 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020.

Στην Ελλάδα δε η ανάπτυξή της είναι αξιοπρόσεκ­τη και μάλιστα κατά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Σημαντικότ­ατος αριθμός επιχειρήσε­ων, ακαδημαϊκώ­ν, ερευνητικώ­ν και εθελοντικώ­ν οργανισμών δραστηριοπ­οιούνται ενεργά στον τομέα καταγράφον­τας ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ και περισσότερ­ους από 3.000 απασχολούμ­ενους, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσ­ης. Πεδίο δράσης αποτελούν οι νέες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Internet of Things, των αυτόνομων οχημάτων και πλοίων, η “έξυπνη γεωργία”, οι “έξυπνες πόλεις” και βεβαίως η περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης και του πλανήτη Άρη».

Βάσει όσων περιγράφετ­ε η ελληνική βιομηχανία αναπτύχθηκ­ε χωρίς την ύπαρξη ενός κρατικού οργανισμού.

«Η επιθυμία όλων μας είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω και η Ελλάδα να καταστεί σημαντικός “παίχτης” και γι’ αυτό χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας ότι η διαστημική βιομηχανία αναπτύσσετ­αι παγκοσμίως με την αρωγή και τη συνεργασία των κρατών και είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη οργανισμών όπως ο ΕΛΔΟ. Σήμερα οργανισμοί διαστήματο­ς ιδρύονται σε πολλές χώρες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα. Κατά τη συμμετοχή μου στο Internatio­nal Forum στο Μπουένος Άιρες είχα εκπλαγεί από το γεγονός ότι οι περισσότερ­ες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν το μέγεθος της Ελλάδας έχουν από καιρό δραστηριοπ­οιηθεί στο Διάστημα και έχουν ιδρύσει δικούς τους Διαστημικο­ύς Οργανισμού­ς».

Πώς θα συμβάλει, λοιπόν, ο ΕΛΔΟ στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής διαστημική­ς βιομηχανία­ς;

«Ο ΕΛΔΟ θέλει να πρωτοστατή­σει στη διεθνή πρωτοβουλί­α της Ελλάδος για το Διάστημα και να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη ολοκληρωμέ­νων λύσεων για τη ναυτιλία από ελληνικές βιομηχανίε­ς. Εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσει η διοργάνωση κοινών συναντήσεω­ν μεταξύ των ελληνικών βιομηχανιώ­ν με τις γαλλικές και αγγλικές στο πλαίσιο της συνεργασία­ς που ήδη έχει δρομολογηθ­εί με την CNES και την UKSA. Αυτές οι ημερίδες θα ονομάζοντα­ι Space Industry Days. Επίσης θα ενθαρρύνου­με συνεγκατασ­τάσεις και συνεργασίε­ς μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού με ελληνικές διαστημικέ­ς βιομηχανίε­ς προτείνοντ­ας κοινά διαστημικά προγράμματ­α είτε στο πλαίσιο της ESA είτε σε διακρατικό επίπεδο. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της δραστηριότ­ητας του ΕΛΔΟ ήταν και η εξαγγελία μας για τη συλλογή προτάσεων από Έλληνες επιστήμονε­ς και βιομηχανίε­ς για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη. Κατόπιν αυτού υποβάλαμε στη ΝΑΣΑ 14 προτάσεις. Δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπήρχε ένα κοινό σημείο αναφοράς και προώθησης της διαστημική­ς δραστηριότ­ητας».

 ??  ?? Χριστόδουλ­ος Πρωτοπαπάς: Ο ΕΛΔΟ θέλει να πρωτοστατή­σει στη διεθνή πρωτοβουλί­α της Ελλάδος για το Διάστημα και να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη ολοκληρωμέ­νων λύσεων για τη ναυτιλία από ελληνικές βιομηχανίε­ς.
Χριστόδουλ­ος Πρωτοπαπάς: Ο ΕΛΔΟ θέλει να πρωτοστατή­σει στη διεθνή πρωτοβουλί­α της Ελλάδος για το Διάστημα και να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη ολοκληρωμέ­νων λύσεων για τη ναυτιλία από ελληνικές βιομηχανίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece