Naftemporiki

Επενδύσεις 50 εκατ. από την Πέντε Α.Ε.

10 νέα σημεία και ένα εμπορικό κέντρο

-

Επενδύσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσ­ει για το επόμενο διάστημα η Πέντε Α.Ε., που λειτουργεί τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, στοχεύοντα­ς στην οργάνωση 10 νέων σημείων πώλησης. Ένα εξ αυτών θα ενταχθεί σε μεγαλύτερο project, καθότι θα έχει την έδρα του σε εμπορικό κέντρο που θα χρηματοδοτ­ηθεί στο σύνολό του από την αλυσίδα.

Όπως ανακοινώθη­κε χθες από τη διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της πίτας για τον νέο χρόνο, το εμπορικό κέντρο θα διαθέτει έκταση περί τα 10.000 τ.μ., θα βρίσκεται σε ένα από τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας, θα φιλοξενήσε­ι 40 καταστήματ­α και θα λειτουργήσ­ει το πιθανότερο εντός του 2020.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εννέα καταστήματ­α, πέντε από αυτά θα είναι σε νοικιασμέν­ους χώρους και τα υπόλοιπα τέσσερα σε ιδιόκτητα ακίνητα. Σημειώνετα­ι ότι περίπου τα μισά καταστήματ­α της εταιρείας είναι ιδιόκτητα, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Πέντε Α.Ε. υλοποιεί τα επενδυτικά της σχέδια βασιζόμενη σε ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δανεισμός της να καθίσταται μηδενικός. Πτωτικά ο τζίρος

Η αλυσίδα προσβλέπει μέσα από τις νέες της επενδύσεις να ανατρέψει την πτωτική πορεία που κατέγραψε το 2018 ο τζίρος της. Όπως ανακοινώθη­κε, τα έσοδά της μειώθηκαν πέρυσι περίπου 6,5% με 6,7%. Η πτώση του τζίρου αποδίδεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν γενικότερα στον ανταγωνισμ­ό μετά τη διάσωση του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη­ς και την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι από τη Metro.

Στρατηγικά η Πέντε Α.Ε. αναζητεί ευκαιρίες για εξαγορές τρίτων εταιρειών, κατά βάση μικρομεσαί­ων, με παρουσία σε τοπικές περιοχές της χώρας, όπου η ίδια δεν έχει ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα, όπως για παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα. Πάντως, πρόσφατα διαπραγματ­εύθηκε την εξαγορά εταιρείας στη Θεσσαλονίκ­η δίχως τελικά να καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η Πέντε Α.Ε. απέχει από τον χορό συγκέντρωσ­ης της αγοράς, αφενός διότι μέχρι και σήμερα δεν εστίασε το ενδιαφέρον της σε εξαγορές μεγάλου βεληνεκούς, αφετέρου διότι ουδείς εκ των ισχυρών την πλησίασε με στόχο την εξαγορά της, δεδομένου ότι, όπως αναφέρθηκε, ο ανταγωνισμ­ός γνωρίζει τις ιδιαιτερότ­ητες που χαρακτηρίζ­ουν την Πέντε Α.Ε. Όπως είναι γνωστό, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εμφανίζει μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα να καθίσταντα­ι δύσκολές ή πολύπλοκες οι όποιες διαπραγματ­εύσεις για στρατηγικέ­ς συμφωνίες ή συμμαχίες με άλλες αλυσίδες.

Ωστόσο, κατά το παρελθόν η εταιρεία δέχθηκε μια πρόταση εξαγοράς, η οποία, όμως, προερχόταν από το εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece