Επενδύσεις 50 εκατ. από την Πέντε Α.Ε.

10 νέα σημεία και ένα εμπορικό κέντρο

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

Επενδύσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα η Πέντε Α.Ε., που λειτουργεί τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, στοχεύοντας στην οργάνωση 10 νέων σημείων πώλησης. Ένα εξ αυτών θα ενταχθεί σε μεγαλύτερο project, καθότι θα έχει την έδρα του σε εμπορικό κέντρο που θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από την αλυσίδα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της πίτας για τον νέο χρόνο, το εμπορικό κέντρο θα διαθέτει έκταση περί τα 10.000 τ.μ., θα βρίσκεται σε ένα από τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας, θα φιλοξενήσει 40 καταστήματα και θα λειτουργήσει το πιθανότερο εντός του 2020.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εννέα καταστήματα, πέντε από αυτά θα είναι σε νοικιασμένους χώρους και τα υπόλοιπα τέσσερα σε ιδιόκτητα ακίνητα. Σημειώνεται ότι περίπου τα μισά καταστήματα της εταιρείας είναι ιδιόκτητα, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Πέντε Α.Ε. υλοποιεί τα επενδυτικά της σχέδια βασιζόμενη σε ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δανεισμός της να καθίσταται μηδενικός. Πτωτικά ο τζίρος

Η αλυσίδα προσβλέπει μέσα από τις νέες της επενδύσεις να ανατρέψει την πτωτική πορεία που κατέγραψε το 2018 ο τζίρος της. Όπως ανακοινώθηκε, τα έσοδά της μειώθηκαν πέρυσι περίπου 6,5% με 6,7%. Η πτώση του τζίρου αποδίδεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν γενικότερα στον ανταγωνισμό μετά τη διάσωση του δικτύου της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης και την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι από τη Metro.

Στρατηγικά η Πέντε Α.Ε. αναζητεί ευκαιρίες για εξαγορές τρίτων εταιρειών, κατά βάση μικρομεσαίων, με παρουσία σε τοπικές περιοχές της χώρας, όπου η ίδια δεν έχει ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα, όπως για παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα. Πάντως, πρόσφατα διαπραγματεύθηκε την εξαγορά εταιρείας στη Θεσσαλονίκη δίχως τελικά να καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η Πέντε Α.Ε. απέχει από τον χορό συγκέντρωσης της αγοράς, αφενός διότι μέχρι και σήμερα δεν εστίασε το ενδιαφέρον της σε εξαγορές μεγάλου βεληνεκούς, αφετέρου διότι ουδείς εκ των ισχυρών την πλησίασε με στόχο την εξαγορά της, δεδομένου ότι, όπως αναφέρθηκε, ο ανταγωνισμός γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την Πέντε Α.Ε. Όπως είναι γνωστό, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εμφανίζει μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα να καθίστανται δύσκολές ή πολύπλοκες οι όποιες διαπραγματεύσεις για στρατηγικές συμφωνίες ή συμμαχίες με άλλες αλυσίδες.

Ωστόσο, κατά το παρελθόν η εταιρεία δέχθηκε μια πρόταση εξαγοράς, η οποία, όμως, προερχόταν από το εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.