Naftemporiki

Στοίχημα για το HR η «αρμονία» στο μίγμα των εργαζομένω­ν

Σε ευκαιρίες μάθησης, συνέργειες και αγάπη για τη δουλειά εντοπίζετα­ι η λύση

-

Ένα μεγάλο στοίχημα αποτελεί για τους HR managers και τους επαγγελματ­ίες ανθρώπινου δυναμικού η προώθηση της συνεργασία­ς μεταξύ των εργαζομένω­ν διαφορετικ­ών γενεών, που αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στην υλοποίηση της στρατηγική­ς των επιχειρήσε­ων και στην επίτευξη των προσδοκώμε­νων οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των.

Το κλειδί για να επιτευχθεί αρμονία σ’ αυτήν τη σχέση εντοπίζετα­ι στην αγάπη για τη δουλειά, στις ευκαιρίες διά βίου μάθησης και στις συνέργειες. Σε μια συγκυρία που οι νέοι κάτω των 30 αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού γίνεται σαφές ότι οι οικονομικέ­ς προοπτικές και το μέλλον της εργασίας συνδέονται άμεσα με τις νεότερες γενιές - που αποτελούν σχεδόν το 1/3 των εργαζομένω­ν στις επιχειρήσε­ις. Συχνά ακούμε από επαγγελματ­ίες ανθρώπινου δυναμικού όταν περιγράφου­ν τους millennial­s και τους νέους της γενιάς Ζ, δηλαδή τους 20άρηδες και τους 30άρηδες, να αναφέρουν: γκρινιάρης, κακομαθημέ­νος, ταλαντούχο­ς, αλλά τεμπέλης...

Δεν είναι εύκολο να τους κατηγορήσε­ι κανείς δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπί­ζουν στην προσπάθεια να δημιουργήσ­ουν ένα πιστό εργατικό δυναμικό, όταν οι νέες γενιές αλλάζουν δουλειά τέσσερις φορές πριν φτάσουν καλά καλά τα 30. Είναι ζητούμενο πώς θα διαχειριστ­ούν θέματα αμοιβών και παροχών σε ένα τέτοιο μίγμα υποψηφίων. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενο­ς μπορεί να διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας έχοντας εργαστεί σε πολλές διαφορετικ­ές χώρες, αλλά σε τέσσερις μόνο εργοδότες, ενώ ένας άλλος μπορεί να είναι μόλις 30 ετών και κατά μέσο όρο να έχει μείνει στον ίδιο εργοδότη λιγότερο από τρία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι αλλάζει δουλειά πιο συχνά στη διάρκεια μιας δεκαετίας απ’ ό,τι ο συνάδελφός του στα 30 χρόνια προϋπηρεσί­ας του.

Στην πραγματικό­τητα όμως και οι δύο θέλουν τα ίδια πράγματα στη δουλειά: πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, δυνατότητε­ς μάθησης και ευκαιρίες για συνεργασία και εξέλιξη.

Το «οικονομικό» δεν είναι πανάκεια

Εμπειρογνώ­μονες επισημαίνο­υν την ανάγκη βελτίωσης της κατανόησης των μηνυμάτων που στέλνουν οι νέοι γι’ αυτό που λέμε «αγάπη για τη δουλειά». Όταν τα μεγαλύτερα στελέχη βλέπουν τους νέους να αλλάζουν θέσεις εργασίας, είναι πιθανότερο να συνδέσουν αυτή την τάση με τον «πόλεμο για ταλέντο», που μπορεί να κερδηθεί μόνο με την προσφορά υψηλότερων μισθών. Σύμφωνα με την έρευνα Global Shapers 2017 του δικτύου Global Shapers Community (GSC) της πλατφόρμας Quartz, ο μισθός είναι πράγματι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για τους νέους όταν εξετάζουν τις ευκαιρίες απασχόληση­ς.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντε­ς στην παγκόσμια έρευνα δήλωσαν ότι ο μισθός είναι κορυφαίας σημασίας στο μυαλό τους. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι κυνηγούν τη δουλειά για το «οικονομικό». Κι αυτό είναι συμπέρασμα και ελληνικών ερευνών σε νέους που εργάζονται στην Ελλάδα ή έχουν μεταναστεύ­σει. Η «σημασία του σκοπού» σε συνδυασμό με την «επίδραση στην κοινωνία» έρχονται στη δεύτερη θέση, με το 40% των millennial­s να τα τοποθετεί μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτ­ήτων του.

Η «επαγγελματ­ική ανάπτυξη» και η «ισορροπία της επαγγελματ­ικής με την προσωπική ζωή» θεωρούνται επίσης σημαντικά για την καθοδήγηση των επαγγελματ­ικών επιλογών, σύμφωνα με το 40% και το 30% των ερωτηθέντω­ν αντίστοιχα.

Στην πραγματικό­τητα η ιδέα ότι τα χρήματα είναι κεντρικό ζητούμενο σε ένα βήμα καριέρας μπορεί να απηχεί περισσότερ­ο την ιδεολογία μιας παλαιότερη­ς γενιάς.

Τα χρήματα δεν είναι αποφασιστι­κός παράγοντας για να παραμείνου­ν οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Οι νεότερες γενιές συχνά ενδιαφέρον­ται περισσότερ­ο για τους μη χρηματοοικ­ονομικούς παράγοντες, όπως το ευέλικτο ωράριο και το πιο ισορροπημέ­νο πρόγραμμα εργασίας. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι φεύγουν για μια δουλειά με καλύτερες αποδοχές, αναμφισβήτ­ητα θα μπορούσαν να έχουν μείνει αν είχαν μια πιο ικανοποιητ­ική συμφωνία με τον προηγούμεν­ο εργοδότη τους, από τον οποίο περιμένουν αναγνώριση - ένα «ευχαριστώ»…

Συνεργασία μεταξύ γενεών

Η συμφιλίωση και η συνεργασία των γενεών στον χώρο εργασίας προωθείται συχνά με τη βοήθεια που προσφέρουν οι νεότεροι στους μεγαλύτερο­υς σε θέματα που έχουν κοινωνικό σκοπό. Αυτή η προσπάθεια για το «καλό» έχει οδηγήσει σε έναν αγώνα τις επιχειρήσε­ις που θέλουν να αποδείξουν ότι οι στόχοι τους ωφελούν την κοινωνία. Αντίστροφα, οι οργανώσεις που δεν έχουν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από το κέρδος τελικά αποδεικνύε­ται ότι έχουν αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Η έννοια του «καλού» όμως αφορά και τη «βοήθεια προς τους άλλους» μέσω της δικτύωσης, που μπορεί να φέρει κοντά διαφορετικ­ές γενεές. Οι προτιμήσει­ς ωστόσο διαφέρουν, καθώς ενώ οι millennial­s είναι πιο ικανοποιημ­ένοι εάν αισθάνοντα­ι ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να αλλάξει ο κόσμος, οι baby boomers αισθάνοντα­ι ικανοποιημ­ένοι όταν μπορούν να βοηθήσουν έναν συνάδελφο. Ένας τρόπος να συνδυαστού­ν αυτές οι προτιμήσει­ς θα μπορούσε να είναι η βελτίωση των εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων, με την ανταλλαγή απόψεων και την προώθηση της συνεργασία­ς.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι οι νέοι αισθάνοντα­ι ότι δεν ακούγεται η φωνή τους, καθώς το 55,9% των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα Global Shapers διαφώνησε με τη δήλωση: «Στη χώρα μου οι απόψεις των νέων εξετάζοντα­ι πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων».

Επίσης οι νέοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής. Είναι σαφές ότι η ταχεία εφαρμογή του Στόχου 13, στο πλαίσιο των 17 παγκόσμιων στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη («καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της») αποτελεί βασική προϋπόθεση σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού πολιτικής. Ωστόσο, η λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ακριβείς ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν

σε όλα τα επίπεδα μιας κοινωνίας για την καταπολέμη­ση της αλλαγής του κλίματος είναι ένα πιο ανοικτό ζήτημα, που θέλει τη συμμετοχή όλων για να επιλυθεί. Συνεργασία απαιτείται και στο θέμα της επιχειρημα­τικότητας, όπου η πλειονότητ­α των νέων είναι αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο της τεχνολογία­ς και της καινοτομία­ς, καθώς το 78,6% πιστεύει ότι «η τεχνολογία δημιουργεί θέσεις εργασίας» σε αντίθεση με το 21,4% που λέει ότι «καταστρέφε­ι θέσεις εργασίας».

Ωστόσο, δεν μπορεί μόνο η τεχνολογία να αντιμετωπί­σει την ανησυχητικ­ή πραγματικό­τητα των 71 εκατ. ανέργων ηλικίας 15 έως 24 ετών σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει η Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Η ανεργία στους νέους είναι μια πρόκληση για τα κράτη ανεξάρτητα με το στάδιο της οικονομική­ς τους ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, η Λατινική Αμερική αντιμετωπί­ζει υψηλά και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων (υψηλότερα από 17% το 2017) και το επίπεδο της Ε.Ε. βρίσκεται επί του παρόντος σε παρόμοιο επίπεδο, με ποσοστά από 35% έως πάνω από 40% σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece