Naftemporiki

Η εταιρεία έχει υψηλές επιβαρύνσε­ις από rebate και clawback, οι οποίες για το 2017 εκτιμώνται στα 40 εκατ. ευρώ.

-

για την ηπατίτιδα C που κυκλοφόρησ­ε στην ελληνική αγορά και αφορούσε συνδυασμό της δραστικής ουσίας σοφοσμπουβ­ίρη, η οποία αποτελεί και τη βάση για άλλα δύο φάρμακα της Gilead που την καθιέρωσαν διεθνώς για την εκρίζωση της νόσου. Συγκεκριμέ­να, το εν λόγω σκεύασμα πέτυχε πωλήσεις 31,6 εκατ. ευρώ (προ clawback και rebate) και μαζί με άλλα δύο σκευάσματα στη θεραπευτικ­ή κατηγορία της ηπατίτιδας C πέτυχε πωλήσεις 38 εκατ. ευρώ. Το 2016 οι πωλήσεις στην κατηγορία ήταν της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.

Το 2018 όμως οι πωλήσεις των εν λόγω φαρμάκων μειώνονται δραστικά, και μάλιστα η μητρική καταγράφει απώλειες από τις θεραπείες της ηπατίτιδας της τάξης του 61%, λόγω νέων ανταγωνιστ­ικών σκευασμάτω­ν και κυρίως από το νέο φάρμακο της Abbvie.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2017 ο καθαρός τζίρος της Gilead μετά την αφαίρεση του rebate και clawback έφτασε στα 57,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 εκατ. ευρώ αφορούσε την αγορά της Κύπρου. Από τα παραπάνω συνεπάγετα­ι ότι οι συνολικές επιβαρύνσε­ις για το 2018 ήταν 39 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ακόμη ότι βασικός «πελάτης» της εταιρείας είναι ο δημόσιος τομέας, δηλ. τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό 90% του τζίρου της. Τα δε κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Η Gilead Sciences δραστηριοπ­οιείται κυρίως στην έρευνα και ανακάλυψη νέων θεραπειών σε ασθένειες όπως το HIV/AIDS, η ηπατίτιδα B & C και πιο πρόσφατα οι σοβαρές καρδιαγγει­ακές αναπνευστι­κές παθήσεις και η ογκολογία - αιματολογί­α. Στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιείται από τον Μάιο του 2001 και απασχολεί σήμερα 42 άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece