Η εταιρεία έχει υψηλές επιβαρύνσεις από rebate και clawback, οι οποίες για το 2017 εκτιμώνται στα 40 εκατ. ευρώ.

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

για την ηπατίτιδα C που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά και αφορούσε συνδυασμό της δραστικής ουσίας σοφοσμπουβίρη, η οποία αποτελεί και τη βάση για άλλα δύο φάρμακα της Gilead που την καθιέρωσαν διεθνώς για την εκρίζωση της νόσου. Συγκεκριμένα, το εν λόγω σκεύασμα πέτυχε πωλήσεις 31,6 εκατ. ευρώ (προ clawback και rebate) και μαζί με άλλα δύο σκευάσματα στη θεραπευτική κατηγορία της ηπατίτιδας C πέτυχε πωλήσεις 38 εκατ. ευρώ. Το 2016 οι πωλήσεις στην κατηγορία ήταν της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.

Το 2018 όμως οι πωλήσεις των εν λόγω φαρμάκων μειώνονται δραστικά, και μάλιστα η μητρική καταγράφει απώλειες από τις θεραπείες της ηπατίτιδας της τάξης του 61%, λόγω νέων ανταγωνιστικών σκευασμάτων και κυρίως από το νέο φάρμακο της Abbvie.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2017 ο καθαρός τζίρος της Gilead μετά την αφαίρεση του rebate και clawback έφτασε στα 57,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 εκατ. ευρώ αφορούσε την αγορά της Κύπρου. Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι οι συνολικές επιβαρύνσεις για το 2018 ήταν 39 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ακόμη ότι βασικός «πελάτης» της εταιρείας είναι ο δημόσιος τομέας, δηλ. τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό 90% του τζίρου της. Τα δε κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Η Gilead Sciences δραστηριοποιείται κυρίως στην έρευνα και ανακάλυψη νέων θεραπειών σε ασθένειες όπως το HIV/AIDS, η ηπατίτιδα B & C και πιο πρόσφατα οι σοβαρές καρδιαγγειακές αναπνευστικές παθήσεις και η ογκολογία - αιματολογία. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από τον Μάιο του 2001 και απασχολεί σήμερα 42 άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.