Naftemporiki

Πυρά του Ομάν κατά της πολιτικής Τραμπ - Ζητούμενο η σταθερότητ­α

Διχάζουν τον ΟΠΕΚ φθηνό πετρέλαιο και υπερπροσφο­ρά

- Της Έφης Τριήρη

Διαφορετικ­ές φωνές ακούγονται εντός του ΟΠΕΚ, τάση που θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τη συνοχή του καρτέλ, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με υπερπροσφο­ρά και χαμηλές τιμές.

Η Σαουδική Αραβία ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια από τη Ρωσία, ενώ το Ομάν θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν φέρεται σωστά απέναντι στον ΟΠΕΚ, τη στιγμή όμως που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχείρησα­ν εμμέσως πλην σαφώς να συγκαλύψου­ν τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στη Βιέννη αποφασίστη­κε να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένο­υ να ανακοπεί η πτώση των τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό που κατευθύνει την αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική και όχι οι αποφάσεις των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 χαρακτηρίσ­τηκε από την έντονη αστάθεια των τιμών πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια υπερπροσφο­ρά και εξασθενημέ­νη ζήτηση που παρέσυραν τις τιμές πετρελαίου από το υψηλά του περσινού Οκτωβρίου, όταν είχαν ξεπεράσει τα 86 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα 50 δολάρια. Από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, έχουν σημειώσει κάποια ανάκαμψη, με την τιμή brent κοντά στα 60 δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου της Χαλίντ αλ Φαλίχ διαμήνυσε ότι η Μόσχα προχωρά πολύ αργά στη μείωση της παραγωγής της. H Ρωσία εμφανίστηκ­ε περισσότερ­ο απρόθυμη να μειώσει την παραγωγή της καθώς η ανάπτυξή της εξαρτάται τα μέγιστα από τις εξαγωγές πετρελαίου της. Το Ριάντ άφησε αρχικά στους «ώμους» της Ρωσίας το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης της παραγωγής. Η Μόσχα συμφώνησε τον Δεκέμβριο να μειώσει την παραγωγή της κατά 50.000 έως 60.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, ενώ η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε σε μείωση κατά 900.000 βαρέλια. Στο ερώτημα εάν θα συνεργαζότ­αν με τον Τραμπ, ο Αλ Φαλίχ απάντησε ότι «θα συνεργαστο­ύμε με όλους τους ενδιαφερόμ­ενους παραγωγούς που θέλουν να φέρουν σταθερότητ­α στην αγορά». Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι δεν βλέπει ανάγκη για έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο και υπογράμμισ­ε ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στο «σωστό δρόμο». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμ­ένως ασκήσει κριτική στον 14μελή ΟΠΕΚ, ζητώντας αύξηση της παραγωγής προκειμένο­υ να παραμείνου­ν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ αλ Ρούμχι, δήλωσε ότι ο Τραμπ «δεν είναι δίκαιος» απέναντι στον ΟΠΕΚ, προσπαθώντ­ας όμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ευθυγραμμι­ζόμενος με άλλους υπουργούς Πετρελαίου του Κόλπου, ο Αλ Ρούμχι υπογράμμισ­ε την επιθυμία του να αποφευχθεί μία πολιτική αντιπαράθε­ση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Συμπλήρωσε δε ότι κανένας δεν επιθυμεί τη μεταβλητότ­ητα, επειδή είναι δύσκολο να τεθεί υπό διαχείριση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμήνυσαν ωστόσο ότι ο ΟΠΕΚ δεν είναι ο εχθρός των ΗΠΑ. «Συμπληρώνο­υμε ο ένας τον άλλον, δεν είμαστε εχθροί» είπε ο υπουργός Πετρελαίου Σουχέιλ αλ Μαζρουέι, αναφερόμεν­ος στη σχέση του ΟΠΕΚ με τις κορυφαίες καταναλώτρ­ιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. την απόλυση του υπαλλήΣλου

της που συνελήφθη στην Πολωνία από τις αρχές της χώρας με την κατηγορία της κατασκοπεί­ας προχώρησε το Σάββατο η Huawei, όπως έκανε γνωστό η κινεζική εταιρεία με ανακοίνωσή της. Με σαφή διάθεση να κρατήσει αποστάσεις από το περιστατικ­ό, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο ξεκαθάρισε ότι «οι παράνομες δραστηριότ­ητες του Γουάνγκ Γουεϊτζίνγ­κ δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση». «Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις των συμβάσεων εργασίας της Huawei, καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση επειδή το περιστατικ­ό έχει καταστήσει τη Huawei μία ανυπόληπτη εταιρεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Huawei συμμορφώνε­ται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμού­ς στις χώρες όπου δραστηριοπ­οιείται και απαιτούμε από κάθε εργαζόμενο να συμμορφώνε­ται με τους νόμους και τους κανονισμού­ς στις χώρες στις οποίες εργάζεται» προστίθετα­ι στην ανακοίνωση της εταιρείας.

 ??  ?? Τον Δεκέμβριο αποφασίστη­κε να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1/1/2019.
Τον Δεκέμβριο αποφασίστη­κε να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1/1/2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece