Πυρά του Ομάν κατά της πολιτικής Τραμπ - Ζητούμενο η σταθερότητα

Διχάζουν τον ΟΠΕΚ φθηνό πετρέλαιο και υπερπροσφορά

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ - Της Έφης Τριήρη

Διαφορετικές φωνές ακούγονται εντός του ΟΠΕΚ, τάση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνοχή του καρτέλ, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με υπερπροσφορά και χαμηλές τιμές.

Η Σαουδική Αραβία ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια από τη Ρωσία, ενώ το Ομάν θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν φέρεται σωστά απέναντι στον ΟΠΕΚ, τη στιγμή όμως που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχείρησαν εμμέσως πλην σαφώς να συγκαλύψουν τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στη Βιέννη αποφασίστηκε να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να ανακοπεί η πτώση των τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό που κατευθύνει την αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική και όχι οι αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 χαρακτηρίστηκε από την έντονη αστάθεια των τιμών πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια υπερπροσφορά και εξασθενημένη ζήτηση που παρέσυραν τις τιμές πετρελαίου από το υψηλά του περσινού Οκτωβρίου, όταν είχαν ξεπεράσει τα 86 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα 50 δολάρια. Από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, έχουν σημειώσει κάποια ανάκαμψη, με την τιμή brent κοντά στα 60 δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου της Χαλίντ αλ Φαλίχ διαμήνυσε ότι η Μόσχα προχωρά πολύ αργά στη μείωση της παραγωγής της. H Ρωσία εμφανίστηκε περισσότερο απρόθυμη να μειώσει την παραγωγή της καθώς η ανάπτυξή της εξαρτάται τα μέγιστα από τις εξαγωγές πετρελαίου της. Το Ριάντ άφησε αρχικά στους «ώμους» της Ρωσίας το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης της παραγωγής. Η Μόσχα συμφώνησε τον Δεκέμβριο να μειώσει την παραγωγή της κατά 50.000 έως 60.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, ενώ η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε σε μείωση κατά 900.000 βαρέλια. Στο ερώτημα εάν θα συνεργαζόταν με τον Τραμπ, ο Αλ Φαλίχ απάντησε ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς που θέλουν να φέρουν σταθερότητα στην αγορά». Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι δεν βλέπει ανάγκη για έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο και υπογράμμισε ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στο «σωστό δρόμο». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στον 14μελή ΟΠΕΚ, ζητώντας αύξηση της παραγωγής προκειμένου να παραμείνουν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ αλ Ρούμχι, δήλωσε ότι ο Τραμπ «δεν είναι δίκαιος» απέναντι στον ΟΠΕΚ, προσπαθώντας όμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ευθυγραμμιζόμενος με άλλους υπουργούς Πετρελαίου του Κόλπου, ο Αλ Ρούμχι υπογράμμισε την επιθυμία του να αποφευχθεί μία πολιτική αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Συμπλήρωσε δε ότι κανένας δεν επιθυμεί τη μεταβλητότητα, επειδή είναι δύσκολο να τεθεί υπό διαχείριση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμήνυσαν ωστόσο ότι ο ΟΠΕΚ δεν είναι ο εχθρός των ΗΠΑ. «Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, δεν είμαστε εχθροί» είπε ο υπουργός Πετρελαίου Σουχέιλ αλ Μαζρουέι, αναφερόμενος στη σχέση του ΟΠΕΚ με τις κορυφαίες καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. την απόλυση του υπαλλήΣλου

της που συνελήφθη στην Πολωνία από τις αρχές της χώρας με την κατηγορία της κατασκοπείας προχώρησε το Σάββατο η Huawei, όπως έκανε γνωστό η κινεζική εταιρεία με ανακοίνωσή της. Με σαφή διάθεση να κρατήσει αποστάσεις από το περιστατικό, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο ξεκαθάρισε ότι «οι παράνομες δραστηριότητες του Γουάνγκ Γουεϊτζίνγκ δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση». «Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβάσεων εργασίας της Huawei, καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση επειδή το περιστατικό έχει καταστήσει τη Huawei μία ανυπόληπτη εταιρεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Huawei συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και απαιτούμε από κάθε εργαζόμενο να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς στις χώρες στις οποίες εργάζεται» προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1/1/2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.