Κινεζικό άνοιγμα σε ξένα κεφάλαια

Οι επενδυτές θα μπορούν να αποκτήσουν πλήρη ιδιοκτησία εταιρειών

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

ΗΚίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις και θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συναντούν οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στη χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου σε συνέντευξή του σε κρατικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. Ο υπουργός Εμπορίου Ζονγκ Σαν δήλωσε ότι η Κίνα θα επιτρέψει σε ξένους επενδυτές να έχουν την πλήρη ιδιοκτησία εταιρειών σε περισσότερους τομείς της οικονομίας και θα μειώσει τον αριθμό των βιομηχανιών στις οποίες οι ξένες επενδύσεις είναι περιορισμένες ή αποκλείονται, σύμφωνα με το αντίγραφο της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου χθες. Τα σχόλια φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αναπαραγωγή των προηγούμενων υποσχέσεων της κινεζικής κυβέρνησης για περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας της.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το 2018, στα 135 δισ. δολάρια, όπως ανέφερε ο Σαν, όταν το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 7,9% και το 2016 στο 4,1%.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου η Κίνα έχει διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη στις άμεσες ξένες επενδύσεις «ενάντια σε ένα ζοφερό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνοντας ότι οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο είχαν μειωθεί κατά 41% το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Το Πεκίνο προσπαθεί εναγωνίως να διευρύνει τις ευκαιρίες για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές, σε μια προσπάθεια να τονώσει την κινεζική οικονομία, που επιβραδύνεται λόγω της εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Ο Ζονγκ Σαν μάλιστα υπογράμμισε ότι «ο σωστός χειρισμός» των εμπορικών διαφωνιών με τις ΗΠΑ αποτελεί την προτεραιότητα του υπουργείου του για το 2019.

Στο πλαίσιο της τόνωσης και της σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας άλλωστε κινούνται και οι φορολογικές περικοπές που ανακοίνωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός το Σάββατο. Ο Λι Κεγιάνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει φορολογικές περικοπές στις μικρότερες επιχειρήσεις, με σκοπό να στηριχθεί η απασχόληση και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μακροπρόθεσμα.

Ζονγκ Σαν, υπουργός Εμπορίου της Κίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.