Εντατικοποίηση διαλόγου μεταξύ Άσαντ και Κούρδων

Ισραηλινά πυρά σε ιρανικές αποθήκες στη Συρία

Naftemporiki - - Koσμοσ -

Ηκυβέρνηση της Συρίας ελπίζει ότι ο διάλογος με τους Κούρδους της χώρας θα εντατικοποιηθεί, δήλωσε χθες ένας υπουργός του καθεστώτος Άσαντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Δαμασκός υποστηρίζει τις συνομιλίες με τους Κούρδους. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους ελπίζουν ότι οι συνομιλίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μία πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που αποτελούν τους βασικούς συντελεστές της μακροχρόνιας και πολύπλευρης πολεμικής σύγκρουσης.

Οι Κούρδοι έχουν ζητήσει τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας για τις συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναπλήρωσης του κενού που θα προκληθεί από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, έπειτα από σχετική απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κεντρικός στόχος των Κούρδων εντοπίζεται στη λήψη μέτρων προστασίας από ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) ως τρομοκράτες, βασική απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Παράλληλα, οι Κούρδοι επιδιώκουν τη διατήρηση της αυτονομίας τους στα βόρεια της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε την Παρασκευή επιδρομή εναντίον ιρανικών «αποθηκών όπλων» στο εσωτερικό του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, γεγονός που συνιστά μια σπάνια επιβεβαίωση εκ μέρους Ισραηλινού αξιωματούχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.