Τραμπ: Θα μπορούσε να υπάρξει λύση σε 15 λεπτά - Πάνω από 6 δισ. δολ. η ζημιά - Σε ετοιμότητα για έκτακτα μέτρα η Fed

Το shutdown κοστίζει ακριβότερα από το τείχος του Μεξικού

Naftemporiki - - Koσμοσ -

Οπρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως το shutdown, η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κράτους στις ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες, που έχει γίνει η πιο μακρά στην ιστορία της χώρας, θα μπορούσε να διευθετηθεί «μέσα σε 15 λεπτά», αλλά επιμένοντας να ρίχνει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Το λεγόμενο shutdown -άρχισε την 22α Δεκεμβρίου- ξεπέρασε στις 00:00 τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (07:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 19951996.

Κανένας συμβιβασμός δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που ζητεί 5,7 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει ένα τείχος κατά των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, και τους Δημοκρατικούς που αντιτίθενται σφόδρα στο σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ανήθικο», ακριβό και αναποτελεσματικό στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Θα ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια, δηλ. το κόστος ανέγερσης του τείχους του Μεξικού, το λεγόμενο shutdown, η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών, στην περίπτωση που συνεχιστεί για δύο ακόμη εβδομάδες.

Καθώς η διακοπή της λειτουργίας κάποιων κυβερνητικών υπηρεσιών φθάνει στην 24η ημέρα σήμερα, χωρίς να διαφαίνεται κάποια επίλυση της κρίσης στον ορίζοντα, όμιλοι λιανικής όπως Best Buy και Bed Bath & Beyond, καθώς και αλυσίδες εστιατορίων θα αρχίσουν να δέχονται τον αντίκτυπο από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Με 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να έχουν μείνει απλήρωτοι, ο οικονομικός αντίκτυπος από το shutdown υπολογίζεται περίπου σε 2 δισ. δολάρια εβδομαδιαίως, σύμφωνα με ανάλυση της Wells Fargo. Τo shutdown, που έγινε το 2013 και το οποίο είχε διαρκέσει 16 ημέρες, αφαίρεσε 0,4% από το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Οικονομολόγοι της J.P.Morgan έχουν ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για το αμερικανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου κατά 0,25%, στο 2%, εξαιτίας του shutdown. Επίσης, οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch αφαίρεσαν 0,1% από το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσουν την πρόβλεψή τους στο 2%, λόγω shutdown.

Στην περίπτωση που το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον φέρει ξανά τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στο χείλος της στάσης πληρωμής χρέους, η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει ετοιμάσει μία σειρά από μέτρα, όπως αύξηση των αγορών ομολόγων και χορήγηση έκτακτων δανείων, τα οποία ο Τζερόμ Πάουελ, νυν πρόεδρος της Fed, είχε χαρακτηρίσει κάποτε (το 2013, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα προέδρου) επαχθή αλλά άκρως αναγκαία. Στα εννέα μέτρα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνονται και κάποια πολύ πιο αμφιλεγόμενα, όπως η αγορά κρατικών ομολό-

«Πράγματι, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στον Λευκό Οίκο, μόνο εγώ, και έχω ένα σχέδιο για το shutdown» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.