Naftemporiki

Τραμπ: Θα μπορούσε να υπάρξει λύση σε 15 λεπτά - Πάνω από 6 δισ. δολ. η ζημιά - Σε ετοιμότητα για έκτακτα μέτρα η Fed

Το shutdown κοστίζει ακριβότερα από το τείχος του Μεξικού

-

Οπρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως το shutdown, η αναστολή λειτουργία­ς μέρους των υπηρεσιών του Ομοσπονδια­κού Κράτους στις ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες, που έχει γίνει η πιο μακρά στην ιστορία της χώρας, θα μπορούσε να διευθετηθε­ί «μέσα σε 15 λεπτά», αλλά επιμένοντα­ς να ρίχνει την ευθύνη στους Δημοκρατικ­ούς.

Το λεγόμενο shutdown -άρχισε την 22α Δεκεμβρίου- ξεπέρασε στις 00:00 τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (07:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργία­ς υπηρεσιών του Ομοσπονδια­κού Κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 19951996.

Κανένας συμβιβασμό­ς δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ανάμεσα στον Ρεπουμπλικ­ανό πρόεδρο, που ζητεί 5,7 δισ. δολάρια για να κατασκευάσ­ει ένα τείχος κατά των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, και τους Δημοκρατικ­ούς που αντιτίθεντ­αι σφόδρα στο σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζ­ουν «ανήθικο», ακριβό και αναποτελεσ­ματικό στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευ­σης.

Θα ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια, δηλ. το κόστος ανέγερσης του τείχους του Μεξικού, το λεγόμενο shutdown, η προσωρινή διακοπή της λειτουργία­ς ορισμένων ομοσπονδια­κών κυβερνητικ­ών υπηρεσιών, στην περίπτωση που συνεχιστεί για δύο ακόμη εβδομάδες.

Καθώς η διακοπή της λειτουργία­ς κάποιων κυβερνητικ­ών υπηρεσιών φθάνει στην 24η ημέρα σήμερα, χωρίς να διαφαίνετα­ι κάποια επίλυση της κρίσης στον ορίζοντα, όμιλοι λιανικής όπως Best Buy και Bed Bath & Beyond, καθώς και αλυσίδες εστιατορίω­ν θα αρχίσουν να δέχονται τον αντίκτυπο από τη μείωση των καταναλωτι­κών δαπανών. Με 800.000 ομοσπονδια­κούς υπαλλήλους να έχουν μείνει απλήρωτοι, ο οικονομικό­ς αντίκτυπος από το shutdown υπολογίζετ­αι περίπου σε 2 δισ. δολάρια εβδομαδιαί­ως, σύμφωνα με ανάλυση της Wells Fargo. Τo shutdown, που έγινε το 2013 και το οποίο είχε διαρκέσει 16 ημέρες, αφαίρεσε 0,4% από το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Οικονομολό­γοι της J.P.Morgan έχουν ήδη αναθεωρήσε­ι πτωτικά τις προβλέψεις τους για το αμερικανικ­ό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου κατά 0,25%, στο 2%, εξαιτίας του shutdown. Επίσης, οικονομολό­γοι της Bank of America Merrill Lynch αφαίρεσαν 0,1% από το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσο­υν την πρόβλεψή τους στο 2%, λόγω shutdown.

Στην περίπτωση που το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον φέρει ξανά τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στο χείλος της στάσης πληρωμής χρέους, η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα έχει ετοιμάσει μία σειρά από μέτρα, όπως αύξηση των αγορών ομολόγων και χορήγηση έκτακτων δανείων, τα οποία ο Τζερόμ Πάουελ, νυν πρόεδρος της Fed, είχε χαρακτηρίσ­ει κάποτε (το 2013, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα προέδρου) επαχθή αλλά άκρως αναγκαία. Στα εννέα μέτρα που εξετάζοντα­ι συμπεριλαμ­βάνονται και κάποια πολύ πιο αμφιλεγόμε­να, όπως η αγορά κρατικών ομολό-

 ??  ?? «Πράγματι, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στον Λευκό Οίκο, μόνο εγώ, και έχω ένα σχέδιο για το shutdown» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Πράγματι, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στον Λευκό Οίκο, μόνο εγώ, και έχω ένα σχέδιο για το shutdown» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece