Naftemporiki

Ο Λευκός Οίκος εξέταζε βομβαρδισμ­ό του Ιράν

Είχαν ζητηθεί πληροφορίε­ς από το Πεντάγωνο

-

ο Συμβούλιο Εθνικής ΑσφάΤλειας

των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο ζήτησε από το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο, το περασμένο φθινόπωρο, να του γνωστοποιή­σει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για βομβαρδισμ­ό του Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την επίθεση με όλμους που έκανε σε περιοχή της Βαγδάτης μια ομάδα ενόπλων που είχε συμμαχήσει με την Τεχεράνη. Στόχος της επίθεσης ήταν η περιοχή στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal».

Το αίτημα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τζον Μπόλτον, προκάλεσε βαθιά ανησυχία στους αξιωματούχ­ους του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείτα­ι εν ενεργεία, αλλά και πρώην αξιωματούχ­ους των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο συμμορφώθη­κε με το αίτημα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν οι διαθέσιμες επιλογές για βομβαρδισμ­ό του Ιράν δόθηκαν στον Λευκό Οίκο ή αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε σχετικά με το αίτημα αυτό.

Διαμαρτυρί­α για τη σύνοδο Πολωνίας

Χθες, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε υψηλόβαθμο Πολωνό διπλωμάτη, προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θεί για τη διοργάνωση από την Πολωνία, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας διεθνούς συνόδου αφιερωμένη­ς στη Μέση Ανατολή, και πρώτα απ’ όλα στο Ιράν.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Παρασκευή πως η συνάντηση κορυφής -που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία στις 13 και 14 Φεβρουαρίο­υ- θα επικεντρωθ­εί στη σταθερότητ­α, την ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, πράγμα το οποίο «συμπεριλαμ­βάνει ένα σημαντικό στοιχείο, το να εξασφαλιστ­εί το ότι το Ιράν δεν θα ασκεί αποσταθερο­ποιητική επιρροή».

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, αξιωματούχ­ος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στον επιτετραμμ­ένο της Πολωνίας στην Τεχεράνη πως το Ιράν θεωρεί ότι η απόφαση της Πολωνίας να φιλοξενήσε­ι τη σύνοδο είναι «μια εχθρική πράξη εναντίον του Ιράν» και προειδοποί­ησε πως η Τεχεράνη θα ανταποδώσε­ι.

«Ο επιτετραμμ­ένος της Πολωνίας έδωσε εξηγήσεις για τη διάσκεψη και είπε πως δεν είναι αντι-ιρανική» πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέκρινε την Πολωνία για τη φιλοξενία της συνάντησης και έγραψε στο Twitter: «Η πολωνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή: ενώ το Ιράν έσωσε Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πολωνία φιλοξενεί τώρα ένα απεγνωσμέν­ο αντι-ιρανικό τσίρκο».

 ??  ?? Τζον Μπόλτον, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής
Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Τζον Μπόλτον, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece