Σύσταση για λήψη αποστάσεων από επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την ανάπτυξη

Naftemporiki - - Σοφοκλεουσ -

Ως αρκετά απογοητευτική προβλέπει την αύξηση των κερδών για το 2019 η Goldman Sachs, εκτιμώντας την το πολύ στο 3%, λόγω της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και συμβουλεύει τους πελάτες της να διατηρούν αποστάσεις από τίτλους εταιρειών οι οποίες έχουν σημαντική εξάρτηση από μια ισχυρή ανάπτυξη.

Σε σχετικό της σημείωμα προς τους πελάτες, η εταιρεία σημειώνει ότι η πτώση των στοιχειών ενεργητικού αρκετών μεγάλων καταναλωτικών εμπορικών σημάτων είναι αυτή η οποία προκαλεί τη σχετική προειδοποίηση για τα εταιρικά κέρδη.

«Οι αδύναμες προβλέψεις από αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Apple και Macy’s έχουν επαναφέρει στο επίκεντρο της προσοχής τις προοπτικές αύξησης των κερδών των εταιρειών του δείκτη S&P 500. Τα κέρδη ήταν ένα φωτεινό σημείο για τις αμερικανικές μετοχές το 2018, αλλά σήμερα πολλοί ανησυχούν για το εάν μπορεί να συνεχιστεί η ανάπτυξή τους» αναφέρει το σημείωμα, που υπογράφει ο Ντέιβιντ Κόστιν, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπολογίζει ότι το 2018 τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων που φιγουράρουν στον S&P 500 έκαναν άλμα 22%. Για το 2019 το βασικό σενάριό της παραμένει αύξηση των κερδών κατά 6%. Ωστόσο, αυτό το σενάριο βασίζεται σε παλαιότερες υποθέσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, που έχουν αρχίσει να θεωρούνται υπερβολικά αισιόδοξοι.

Η νέα εκτίμηση των αναλυτών της Goldman Sachs κάνει λόγο για μεγέθυνση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,4% και του παγκόσμιου κατά 3,5%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και τα εταιρικά κέρδη μπορεί να αυξηθούν τελικά μόλις 3%.

Οι επενδυτές πρέπει να αναρωτηθούν κατά πόσο η αύξηση των κερδών μόλις 3% είναι αρκετός λόγος για να διατηρηθεί η προσφορά των τιμών των μετοχών από τα χαμηλά του τέταρτου τριμήνου. Ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο κατά 3,6% μετά από δύο εβδομάδες κερδών.

Οι μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα ακόμη και μετά την πορεία της μετοχής της Macy’s που κατέγραψε τη χειρότερη μέρα διαπραγμάτευσής της την Πέμπτη, μετά την αναθεώρηση προς το χειρότερο των προοπτικών κέρδους και πωλήσεων.

Η Apple επίσης ξεκίνησε το έτος με μια προειδοποίηση, ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις iPhone θα μειωθούν λόγω της αποδυνάμωσης της κινεζικής οικονομίας.

Η Goldman επισημαίνει στους πελάτες ότι η αγορά θα μπορούσε να κινηθεί πτωτικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

«Οι τιμές των μετοχών έχουν ενσωματώσει τις αναθεωρήσεις των αρνητικών κερδών, αλλά η περίοδος των ανακοινώσεων θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του S&P 500. Το κλίμα αναθεωρήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του δεύτερου εξαμήνου 2018 έχει επιδεινώσει σημαντικά την αναλογία θετικών προς αρνητικές αναθεωρήσεις, με τις δεύτερες να κερδίζουν έδαφος. Με τα σημάδια επιβράδυνσης των αρνητικών αναθεωρήσεων, η ισχύς των αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου και τα σχόλια των διοικήσεων γύρω από τις προοπτικές για το 2019 θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία για το αν οι εκτιμήσεις (και οι αποδόσεις) θα σταθεροποιηθούν βραχυπρόθεσμα».

Καθώς οι συνολικές προσδοκίες ανάπτυξης της οικονομίας και των κερδών επιβραδύνουν, η Goldman συστήνει στους πελάτες να απομακρυνθούν από τις μετοχές με «εξάρτηση από την οικονομική ανάπτυξη», ειδικά για τους κλάδους των υλικών και του βιομηχανικού τομέα.

Goldman Sachs: Οι τιμές των μετοχών έχουν ενσωματώσει τις αναθεωρήσεις των αρνητικών κερδών, αλλά η περίοδος των ανακοινώσεων θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του S&P 500.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.