Ανοδική στροφή του κασσίτερου λόγω μείωσης των αποθεμάτων

Η παραγωγή ευγενών μετάλλων υποχώρησε απότομα το δ' τρίμηνο του 2018

Naftemporiki - - Σοφοκλεουσ - Του Γιάννη Παγκαλιά

Το 2019 έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για την αγορά κασσίτερου, μια αγορά πολύ συμπιεσμένη από πλευράς αποθεμάτων σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων βασικών μετάλλων.

Στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης του κασσίτερου ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια ο τόνος την περασμένη Τετάρτη, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ από το χαμηλό του 2018 στις 27 Νοεμβρίου των 18.145 δολαρίων η τιμή του έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 12% μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής στα 20.285 δολάρια ο τόνος. Η ξαφνική αυτή μεταστροφή της πορείας του μετάλλου οφείλεται σε έναν και μοναδικό λόγο, στα αποθέματα που διαθέτουν οι αποθήκες που είναι εγγεγραμμένες στο LME και τα οποία έχουν διολισθήσει σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ από τους 3.045 τόνους στις αρχές Δεκεμβρίου στους 1.505 τόνους.

Τα αποθέματα κασσίτερου που είναι εγγεγραμμένα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης (ShFE) αντίθετα είναι σημαντικά περισσότερα, στους 7.970 τόνους.

Όμως, όπως υπογραμμίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Κασσίτερου (ITA), η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συναλλαγών κασσίτερου τον Οκτώβριο στο κινεζικό χρηματιστήριο μετατόπισε μεγάλο όγκο αποθεμάτων εντός χρηματιστηριακών συναλλαγών στην αγορά της Κίνας.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα κίνητρα που δίνει η κινεζική κυβέρνηση, η οποία πριμοδοτεί τους εμπόρους με 60 γουάν ανά τόνο κασσίτερου που πωλείται μέσω της πλατφόρμας, όπως επίσης ότι το νέο σύστημα συναλλαγών διευκολύνει τη χρήση του κασσίτερου ως χρηματοπιστωτικού μέσου. Τα κινεζικά χυτήρια σπάνια διαθέτουν αποθέματα εξευγενισμένου κασσίτερου, εκτός από όσα ελέγχονται από το κράτος. Τα αποθέματα στο LME και στο ShFE δεν είναι αυτά που φαίνονται, σύμφωνα με την ITA, καθώς οι επενδυτές στην αγορά του Λονδίνου πιθανότατα να υποτιμούν τη διαθεσιμότητα και εκείνοι στη Σαγκάη πιθανόν να την υπερεκτιμούν. Η ITA εκτιμά ότι η Κίνα πέρυσι διέθεσε περί τους 10.000 τόνους κασσίτερου.

Η εξευγενισμένη παραγωγή μετάλλων υποχώρησε απότομα το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι μεταλλουργικές βιομηχανίες υπολειτούργησαν ή έμειναν κλειστές λόγω της έλλειψης πρώτων υλών. Τα χυτήρια της Κίνας, ιδίως εκείνα της επαρχίας Γιουνάν, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές κασσίτερου από τη γειτονική Μιανμάρ. Αυτή η ροή, ωστόσο, επιβραδύνεται, καθώς η βασική περιοχή εξόρυξης αντιμετωπίζει σοβαρή εξασθένηση των κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ITA, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 11% στους 49.800 τόνους το πρώτο 11μηνο του 2018 από 55.900 τόνους την ίδια περίοδο του 2017. Οι ροές του περασμένου έτους θα ήταν ακόμη μικρότερες, όμως βοήθησαν οι εξαγωγές περίπου 4.000 τόνων από συσσωρευμένα αποθέματα στη Μιανμάρ.

Τα ανησυχητικά σημάδια εφοδιασμού στην Κίνα συμπίπτουν με πιο μεγάλα προβλήματα στον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, την Ινδονησία. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, στους 3.494 τόνους, το χαμηλότερο συνολικά μηνιαίο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016. Αυτήν τη στιγμή στην αλυσίδα εφοδιασμού παρατηρείται μια ισορροπία στα αποθέματα εκτός χρηματιστηρίων τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το πρόβλημα της μείωσης της παραγωγής στη Μιανμάρ μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνιος πονοκέφαλος της αγοράς, με την ITA να προειδοποιεί ότι η κρίση πρώτων υλών στην Κίνα θα μπορούσε να επιδεινωθεί κατά το πρώτο μέρος του τρέχοντος έτους κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο κασσίτερος έχει επιδοθεί σε ανοδική πορεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.