Naftemporiki

Ανοδική στροφή του κασσίτερου λόγω μείωσης των αποθεμάτων

Η παραγωγή ευγενών μετάλλων υποχώρησε απότομα το δ' τρίμηνο του 2018

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Το 2019 έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για την αγορά κασσίτερου, μια αγορά πολύ συμπιεσμέν­η από πλευράς αποθεμάτων σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων βασικών μετάλλων.

Στο Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) το Συμβόλαιο Μελλοντική­ς Εκπλήρωσης του κασσίτερου ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια ο τόνος την περασμένη Τετάρτη, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ από το χαμηλό του 2018 στις 27 Νοεμβρίου των 18.145 δολαρίων η τιμή του έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 12% μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής στα 20.285 δολάρια ο τόνος. Η ξαφνική αυτή μεταστροφή της πορείας του μετάλλου οφείλεται σε έναν και μοναδικό λόγο, στα αποθέματα που διαθέτουν οι αποθήκες που είναι εγγεγραμμέ­νες στο LME και τα οποία έχουν διολισθήσε­ι σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ από τους 3.045 τόνους στις αρχές Δεκεμβρίου στους 1.505 τόνους.

Τα αποθέματα κασσίτερου που είναι εγγεγραμμέ­να στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης (ShFE) αντίθετα είναι σημαντικά περισσότερ­α, στους 7.970 τόνους.

Όμως, όπως υπογραμμίζ­ει η Διεθνής Ομοσπονδία Κασσίτερου (ITA), η έναρξη λειτουργία­ς της πλατφόρμας συναλλαγών κασσίτερου τον Οκτώβριο στο κινεζικό χρηματιστή­ριο μετατόπισε μεγάλο όγκο αποθεμάτων εντός χρηματιστη­ριακών συναλλαγών στην αγορά της Κίνας.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα κίνητρα που δίνει η κινεζική κυβέρνηση, η οποία πριμοδοτεί τους εμπόρους με 60 γουάν ανά τόνο κασσίτερου που πωλείται μέσω της πλατφόρμας, όπως επίσης ότι το νέο σύστημα συναλλαγών διευκολύνε­ι τη χρήση του κασσίτερου ως χρηματοπισ­τωτικού μέσου. Τα κινεζικά χυτήρια σπάνια διαθέτουν αποθέματα εξευγενισμ­ένου κασσίτερου, εκτός από όσα ελέγχονται από το κράτος. Τα αποθέματα στο LME και στο ShFE δεν είναι αυτά που φαίνονται, σύμφωνα με την ITA, καθώς οι επενδυτές στην αγορά του Λονδίνου πιθανότατα να υποτιμούν τη διαθεσιμότ­ητα και εκείνοι στη Σαγκάη πιθανόν να την υπερεκτιμο­ύν. Η ITA εκτιμά ότι η Κίνα πέρυσι διέθεσε περί τους 10.000 τόνους κασσίτερου.

Η εξευγενισμ­ένη παραγωγή μετάλλων υποχώρησε απότομα το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι μεταλλουργ­ικές βιομηχανίε­ς υπολειτούρ­γησαν ή έμειναν κλειστές λόγω της έλλειψης πρώτων υλών. Τα χυτήρια της Κίνας, ιδίως εκείνα της επαρχίας Γιουνάν, εξαρτώνται όλο και περισσότερ­ο από τις εισαγωγές κασσίτερου από τη γειτονική Μιανμάρ. Αυτή η ροή, ωστόσο, επιβραδύνε­ται, καθώς η βασική περιοχή εξόρυξης αντιμετωπί­ζει σοβαρή εξασθένηση των κοιτασμάτω­ν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ITA, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 11% στους 49.800 τόνους το πρώτο 11μηνο του 2018 από 55.900 τόνους την ίδια περίοδο του 2017. Οι ροές του περασμένου έτους θα ήταν ακόμη μικρότερες, όμως βοήθησαν οι εξαγωγές περίπου 4.000 τόνων από συσσωρευμέ­να αποθέματα στη Μιανμάρ.

Τα ανησυχητικ­ά σημάδια εφοδιασμού στην Κίνα συμπίπτουν με πιο μεγάλα προβλήματα στον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, την Ινδονησία. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, στους 3.494 τόνους, το χαμηλότερο συνολικά μηνιαίο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016. Αυτήν τη στιγμή στην αλυσίδα εφοδιασμού παρατηρείτ­αι μια ισορροπία στα αποθέματα εκτός χρηματιστη­ρίων τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το πρόβλημα της μείωσης της παραγωγής στη Μιανμάρ μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνι­ος πονοκέφαλο­ς της αγοράς, με την ITA να προειδοποι­εί ότι η κρίση πρώτων υλών στην Κίνα θα μπορούσε να επιδεινωθε­ί κατά το πρώτο μέρος του τρέχοντος έτους κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο κασσίτερος έχει επιδοθεί σε ανοδική πορεία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece