Naftemporiki

Ελπίδες για ανάκαμψη του ψευδαργύρο­υ στην Κίνα

-

Η παραγωγή ραφιναρισμ­ένου ψευδαργύρο­υ στην Κίνα το 2018 κατέγραψε την πρώτη πτώση από το 2013, εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς πρώτων υλών, των μεγαλύτερω­ν περιόδων συντήρησης των μονάδων παραγωγής και της μετεγκατάσ­τασης του κορυφαίου μεταλλουργ­είου της χώρας σύμφωνα με την Antaike, την ερευνητική ομάδα της Ένωσης Μη Σιδηρούχων Βιομηχανικ­ών Μετάλλων της Κίνας.

Όμως η πρόσφατη αύξηση στα τέλη επεξεργασί­ας και ραφιναρίσμ­ατος ψευδαργύρο­υ στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγή του μετάλλου που χρησιμοποι­είται για τον γαλβανισμό του χάλυβα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της παραγωγής το 2019, όπως αναμένουν ορισμένοι αναλυτές.

Η παραγωγή ψευδαργύρο­υ της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο ανήλθε στους 4,53 εκατ. τόνους το 2018, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Antaike στα κινεζικά χυτήρια και δημοσιεύθη­κε την Παρασκευή, σηματοδοτώ­ντας μια πτώση 4,6%, ήτοι 218.000 τόνους, σε σχέση με το 2017. Η παραγωγή τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 4,4% σε ημερήσια βάση από τον Νοέμβριο, φθάνοντας τους 393.000 τόνους, καθώς η Zhuzhou Smelter, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής της χώρας, προχώρησε σε προγραμματ­ισμένη μετεγκατάσ­ταση στην επαρχία Χιουνάν στη νότια Κίνα.

Η εταιρεία δήλωσε στις 28 Δεκεμβρίου ότι ξεκίνησε η λειτουργία του νέου χυτηρίου με παραγωγική ικανότητα 300.000 τόνων ετησίως και ότι η παλαιότερη μονάδα της στο Ζούτζου είχε κλείσει.

Με την παραγωγή των ορυχείων στο εξωτερικό να ανακάμπτει στα τέλη του 2018, ωστόσο, τα τέλη επεξεργασί­ας -καταβάλλον­ται από τις εταιρείες εξόρυξης στους μεταλλουργ­ούς για τη μεταποίηση του σιδηρομετα­λλεύματος σε επεξεργασμ­ένο μέταλλοέχο­υν ανέλθει στα 180 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015.

Η αύξηση «θα μπορούσε να οδηγήσει τα χυτήρια στο να μεγαλώσουν την παραγωγή τους και να επιβαρύνου­ν έτσι την τιμή», υπογραμμίζ­ει σε σημείωμα προς τους επενδυτές η Marex Spectron.

Ο ψευδάργυρο­ς ήταν το βασικό μέταλλο με τη χειρότερη επίδοση το 2018, σημειώνοντ­ας πτώση 25,7%, εξαιτίας ανησυχιών για υπερπροσφο­ρά, ενώ μέχρι στιγμής φέτος σημειώνει άνοδο 0,6%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 2.561 δολάρια ο τόνος.

 ??  ?? Η παραγωγή ψευδαργύρο­υ της Κίνας ανήλθε στους 4,53 εκατ. τόνους το 2018, με πτώση 4,6%.
Η παραγωγή ψευδαργύρο­υ της Κίνας ανήλθε στους 4,53 εκατ. τόνους το 2018, με πτώση 4,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece