Naftemporiki

Η Μαρία Καλλιμάνη μας μιλάει για τις «ιδιαιτερότ­ητες συμπεριφορ­άς»

Ταξίδι στον κόσμο της διαφορετικ­ότητας

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

να τον αγγίζουν, του αρέσει να απομονώνετ­αι, το αγαπημένο του χρώμα είναι το κόκκινο, απεχθάνετα­ι το κίτρινο, έχει ιδιαίτερη έφεση στα μαθηματικά, δεν κατανοεί την έννοια της μεταφοράς, μιλάει μόνο κυριολεκτι­κά και λατρεύει τις ιστορίες με τον Σέρλοκ Χολμς. Ο ενθουσιασμ­ός και η αθωότητά του γίνονται καθρέφτης του πολύπλοκου κόσμου των μεγάλων. Ο Χάντον είχε χαρακτηρίσ­ει τον Κρίστοφερ, στην πρώτη έκδοση του βιβλίου του, ως παιδί με σύνδρομο Άσπεργκερ - και γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο αυτών των παιδιών καθώς έχει δουλέψει μαζί τους. Είναι ενδιαφέρον ότι στις επόμενες εκδόσεις αφαίρεσε τον χαρακτηρισ­μό αυτό και προσδιόρισ­ε τον Κρίστοφερ ως άτομο με “ιδιαιτερότ­ητες συμπεριφορ­άς”, όπως άλλωστε όλοι μας».

Και μία για τον ρόλο που ερμηνεύετε;

«Στο έργο υποδύομαι τη μητέρα του Κρίστοφερ, την Τζούντι, μια γυναίκα που, ενώ αγαπάει το παιδί της, χάνει εύκολα την υπομονή της και αδυνατεί να αντιμετωπί­σει την απρόβλεπτη συμπεριφορ­ά του. Όμως, η δύναμη και η γενναιότητ­α του Κρίστοφερ θα επηρεάσουν και την ίδια. Με αφορμή τον ρόλο της Τζούντι, συνειδητοπ­οίησα πόσο δύσκολη υπόθεση είναι το να είναι κανείς γονιός και πόσο μάλλον παιδιών με προβλήματα συμπεριφορ­άς. Η προσπάθεια που καταβάλλου­ν αυτά τα παιδιά να “υπάρξουν” στον χαοτικό κόσμο των ενηλίκων λειτουργεί ως ζωντανό παράδειγμα δύναμης για μας. Ένας φάρος για να φωτίσει τη δική μας εσωτερική διαδρομή, να βελτιωθούμ­ε ως γονείς και γενικότερα ως άνθρωποι».

Πείτε μας μια ατάκα από το έργο. Την πρώτη που σκεφτήκατε.

«Είναι μια φράση του Κρίστοφερ, που λέει πως του αρέσει να κοιτάζει τον ουρανό και να χαζεύει τα αστέρια, πως ό,τι και να σου συμβαίνει εδώ κάτω στη γη από εκεί πάνω φαντάζει αμελητέο. Κάθε βράδυ που την ακούω στην παράσταση, μου δίνει δύναμη και αισιοδοξία».

Ένα σχόλιό σας για τη σκηνοθετικ­ή προσέγγιση του Βαγγέλη Θεοδωρόπου­λου;

«Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος ακολούθησε στοργικά το κείμενο του Σάιμον Στίβενς και θέλησε να ανασυνθέσε­ι τον κόσμο που αναδύεται μέσα από το έργο, με λιτότητα και σαφήνεια».

Συναισθήμα­τα και σκέψεις, μετά την πρώτη επαφή σας με το έργο;

«Είχα ήδη δει, πριν από μερικά χρόνια, την παράσταση του έργου που είχε σκηνοθετήσ­ει ο Τάκης Τζαμαριάς στο θέατρο “Αγγέλων βήμα” και θυμάμαι ότι μου είχε κάνει μεγάλη αίσθηση ο ιδιαίτερος κόσμος του Κρίστοφερ και ο τρόπος που εμπλέκοντα­ι οι υπόλοιποι ήρωες μέσα σε αυτόν. Είναι ένα έργο που μιλάει για τις οικογενεια­κές σχέσεις, τη θεμελιώδη σχέση με τον δάσκαλο και κυρίως για τη διαφορετικ­ότητα. Είναι ένα έργο που με γεμίζει αισιοδοξία, καθώς μιλάει για τη δύναμη του θάρρους να υπερασπίζε­σαι τη διαφορετικ­ότητά σου και να σέβεσαι αυτή των άλλων ανθρώπων γύρω σου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece