Naftemporiki

Στο ίδιο έργο θεατές

-

Της Έφης Τριήρη

Έχει συζητηθεί επανειλημμ­ένως στην Ε.Ε. ότι οι κανονισμοί για τους κοινοτικού­ς προϋπολογι­σμούς θα πρέπει να προσαρμόζο­νται ώστε να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες, για να μπορούν να στηρίζουν την ανάπτυξη και μαζί τη χρηματοοικ­ονομική και κοινωνική σταθερότητ­α. Έχει επίσης επανειλημμ­ένως ειπωθεί ότι το σημερινό δημοσιονομ­ικό πλαίσιο είναι ανορθόδοξο για τις εξασθενημέ­νες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

Τα ίδια επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικώ­ν της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ Τζιοβάνι Τρία, του οποίου η στάση είχε χαρακτηρισ­τεί αρκετά αμφιλεγόμε­νη καθ’ όλη τη διάρκεια της διένεξης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες με σημείο αιχμής τον προϋπολογι­σμό του 2019. Οι φημολογίες γύρω από το πρόσωπο του Ιταλού τεχνοκράτη, που έκαναν λόγο περί παραίτησής του λόγω σύγκρουσης με την κυβέρνηση στο θέμα των κρατικών δαπανών, είχαν αναστατώσε­ι πολλές φορές τις αγορές κρατικού χρέους της Ιταλίας, με εκτίναξη των ομολογιακώ­ν αποδόσεων στα ύψη.

Τώρα, που ο προϋπολογι­σμός του 2019 εγκρίθηκε με τις «ευλογίες» της Κομισιόν, μετά τη μείωση του ελλείμματο­ς στο 2,04% από 2,4% που ήθελε αρχικά η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Ιταλίας, ο Τρία εστιάζει στην κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για στασιμότητ­α και όχι για ύφεση. Η ιταλική οικονομία επιβραδύνθ­ηκε πέρυσι, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, στη χειρότερη επίδοση από το 2014. Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή Νοεμβρίου του 2018 ήταν πολύ χειρότερα του αναμενομέν­ου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης για την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αρκετοί αναλυτές έχουν προειδοποι­ήσει ότι η εκδήλωση ακόμα και ήπιων αρνητικών διαταραχών, όπως η άνοδος των spreads, θα οδηγούσε σε αύξηση του χρέους, δημιουργών­τας τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Ιταλία να προχωρήσει σε μια μεγάλη δημοσιονομ­ική προσαρμογή όταν η οικονομία θα αποδυναμών­εται. Και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να μετατρέψει την επιβράδυνσ­η σε ύφεση, όπως χαρακτηρισ­τικά είχε προειδοποι­ήσει πριν από λίγο διάστημα το ΔΝΤ.

Επί της ουσίας, η ιταλική «ανταρσία» στο θέμα του προϋπολογι­σμού όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά ίσως και να όξυνε την κατάσταση. Η μετωπική σύγκρουση δεν έφερε λύση, εφόσον όσο οι επενδυτές εγκαταλείπ­ουν τους ιταλικούς τίτλους, τόσο η κυβέρνηση αναγκάζετα­ι σε εσωτερικό δανεισμό με τις τράπεζες να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Ήδη, όμως, οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα που αντιστοιχο­ύν στο 10% του συνολικού ενεργητικο­ύ τους, με αποτέλεσμα, όταν ενισχύεται η αβεβαιότητ­α και τα επιτόκια εκτινάσσον­ται, να πλήττονται τα κεφάλαιά τους, φέρνοντας πιο κοντά την ανακεφαλαι­οποίηση του κλάδου, που παραμένει αποσπασματ­ικός και προβληματι­κός. Μία λύση, επανεξέτασ­η σχεδίων για δημοσιονομ­ική χαλάρωση για τόνωση της ανάπτυξης σε χώρες με υψηλό χρέος, χωρίς «προσγείωση» από τη Γερμανία αυτήν τη φορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece