Naftemporiki

Λιγότερες άμεσες ξένες επενδύσεις

-

Ακόμη ένα μελανό σημείο για την παγκόσμια οικονομία είναι η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο, παρά το γεγονός ότι ανοίγει ολοένα και περισσότερ­ο την τεράστια αγορά της στους ξένους επενδυτές.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη μειώθηκαν 73% το 2018, σε χαμηλό έξι ετών, καθώς οι ΗΠΑ ενέτειναν τις έρευνές τους σε εξαγορές που προέρχοντα­ι από κινεζικές επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας νομικών συμβούλων Baker & McKenzie. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνου­ν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο από την κλιμακούμε­νη εμπορική και πολιτική ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Οι επενδύσεις της Κίνας στις ΗΠΑ μειώθηκαν 83%, παρότι αυξήθηκαν 80% στον Καναδά. Στην Ευρώπη, παρά τη συνολική πτώση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία αυξήθηκαν. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στη Δυτική Ευρώπη, που έχουν ολοκληρωθε­ί, μειώθηκαν σημαντικά, φθάνοντας την αξία των 30 δισ. δολαρίων πέρυσι από 111 δισ. δολ. το 2017. Αντίστοιχα, ο όγκος των συμφωνιών μειώθηκε 40%. Το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο οδήγησε στην ακύρωση 14 κινεζικών επενδυτικώ­ν συμφωνιών στη Β. Αμερική, με συνολική αξία 4 δισ. δολαρίων, καθώς και στην ακύρωση επτά συμφωνιών στην Ευρώπη αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Κίνα θα διπλασιάσε­ι την αναλογία για ξένες επενδύσεις στη χώρα, καθώς το Πεκίνο προωθεί χρηματοοικ­ονομικές μεταρρυθμί­σεις για να ανοίξει την αγορά του. Σύμφωνα με τις αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές, η αναλογία των ξένων θεσμικών επενδυτών στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ξένων θεσμικών επενδύσεων, που καθιερώθηκ­ε το 2003, θα αυξηθεί στα 300 δισ. από 150 δισ. δολάρια σήμερα, έτσι ώστε το Πεκίνο να ανταποκριθ­εί στην αυξημένη επενδυτική ζήτηση από το εξωτερικό. Στέλεχος της κινεζικής χρηματιστη­ριακής ρυθμιστική­ς αρχής δήλωσε ότι οι εισροές στην κινεζική χρηματιστη­ριακή αγορά θα διπλασιαστ­ούν στα 600 δισ. γιουάν (88,8 δισ. δολάρια) φέτος, κυρίως επειδή θα συμπεριληφ­θούν περισσότερ­ες μετοχές κατηγορίας Α στους διεθνείς δείκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece