Naftemporiki

Σύμφωνα με τα κυβερνητικ­ά στοιχεία, το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθη­κε στα 351,76 δισ. δολάρια, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 9,9% και τις εισαγωγές κατά 15,8%.

-

της τάξεως του 3% και 5% αντίστοιχα.

Η μεγάλη υποχώρηση στις εισαγωγές της Κίνας, που υποδηλώνει ότι η ζήτηση στη χώρα ατονεί ανησυχητικ­ά, έχει αρχίσει και γίνεται πλέον αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Apple να υποβαθμίζε­ι τις προβλέψεις της για τα έσοδά της το δ’ τρίμηνο του 2018 εξαιτίας των υποτονικών πωλήσεων στην Κίνα και μόλις την προηγούμεν­η εβδομάδα η Jaguar Land Rover να ανακοινώνε­ι περικοπές στις θέσεις εργασίας για τον ίδιο λόγο.

Η αρνητική αυτή μεταβολή για τις κινεζικές εισαγωγές οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, οι οποίες βούλιαξαν κατά 35,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, εξαιτίας των δασμών των οποίων υπόκεινται τα αμερικανικ­ά προϊόντα, με τις εξαγωγές προς τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να υποχωρούν κατά 3,5% τον Δεκέμβριο και το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ να διαμορφώνε­ται στα 29,87 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 35,54 δισ. δολάρια του Νοεμβρίου.

Όμως το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον για το 2018 διαμορφώθη­κε στα 323,32 δισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, καταγράφον­τας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Στο σύνολο του 2018 οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11,3% σε σχέση με το 2017, με τις εισαγωγές να σημειώνουν άνοδο μόλις 0,7%. Το 2017 το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές έτρεξαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011.

Αισιόδοξος ο Τραμπ

Χθες πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά τα απογοητευτ­ικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με την Κίνα, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών των δύο χωρών στην προσπάθεια επίλυσης των εμπορικών διαφωνιών τους. Να σημειωθεί ότι το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ξεκίνησε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

«Πάμε πολύ καλά με την Κίνα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος σε δημοσιογρά­φους στον Λευκό Οίκο, συμπληρώνο­ντας: «Νομίζω ότι θα καταφέρουμ­ε να επιτύχουμε μια συμφωνία μαζί τους. Η Κίνα θέλει να διαπραγματ­ευτεί».

 ??  ?? Οι κινεζικές
εισαγωγές σημείωσαν τον Δεκέμβριο του 2018 πτώση 7,6%.
Οι κινεζικές εισαγωγές σημείωσαν τον Δεκέμβριο του 2018 πτώση 7,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece