Naftemporiki

Στα 3,162 δισ. ευρώ το 2018 - «Λογιστικό» το θέμα λέει το ΥΠΟΙΚ λόγω του ΔΑΑ

Ανώδυνη υστέρηση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του προϋπολογι­σμού

-

Στα 3,162 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,604 δισ. ευρώ, διαμορφώθη­κε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογι­σμού με το κλείσιμο της προηγούμεν­ης χρονιάς. Η υστέρηση των 443 εκατ. ευρώ προήλθε κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκ­ε μέσα στον Δεκέμβριο η συμφωνία για την επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικώ­ν, η συμφωνία θα οριστικοπο­ιηθεί μέσα στον Ιανουάριο γεγονός που σημαίνει ότι η υστέρηση του Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί κατά κύριο λόγο «λογιστική». Η μη υλοποίηση της συμφωνίας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» επηρέασε τα έσοδα τα οποία εμφάνισαν υστέρηση 1,566 δισ. ευρώ σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού (σ.σ.: ο κρατικός προϋπολογι­σμός περιλαμβάν­ει και τις επιδόσεις του προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων), αλλά και τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού τα οποία είχαν υστέρηση 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Στο σκέλος των δαπανών υπήρξε μεν συγκράτηση (1,085 δισ. ευρώ σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού και 572 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογι­σμού), αλλά σαφώς μικρότερη σε σχέση με το 11μηνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δαπάνες του Δεκεμβρίου ήταν πολύ αυξημένες σε σχέση με τα όσα είχαν προϋπολογι­στεί. Η υπέρβαση του Δεκεμβρίου φτάνει στο 1,723 δισ. ευρώ σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού, αλλά το 1,038 δισ. ευρώ αφορά την αύξηση των δαπανών του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η απόκλιση έναντι του στόχου σε επίπεδο πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος δεν φαίνεται να προβληματί­ζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, δεδομένου ότι η συμφωνία για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα οριστικοπο­ιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Από την άλλη, η επίτευξη ή η απόκλιση από τον στόχο του μνημονιακο­ύ πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος (3,5% του ΑΕΠ) δεν κρίνεται αποκλειστι­κά με βάση τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογι­σμού. Συνυπολογί­ζονται οι επιδόσεις των ασφαλιστικ­ών ταμείων, των δήμων καθώς και

των νομικών προσώπων που συγκαταλέγ­ονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά τα έσοδα από τις αποκρατικο­ποιήσεις συνυπολογί­ζονται μόνο υπό πολύ ειδικές προϋποθέσε­ις στο λεγόμενο «μνημονιακό» πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αποτελεί και κριτήριο για το αν επιτυγχάνο­νται οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι της χώρας ή όχι. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού, θα ακολουθήσε­ι η δημοσίευση των αναλυτικών στοιχείων αλλά και των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης στις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Η οριστική «ποσοτικοπο­ίηση» όμως του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2018 θα γίνει τον Απρίλιο με την ταυτόχρονη ανακοίνωση των οικονομικώ­ν επιδόσεων της προηγούμεν­ης χρονιάς από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά και από την Eurostat.

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου

Ο Δεκέμβριος ήταν ούτως ή άλλως προγραμματ­ισμένο να είναι ο μήνας των μεγάλων συναλλαγών, καθώς αφενός έπρεπε να κλείσουν οι εκκρεμότητ­ες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece