Naftemporiki

Κάτω από τον στόχο

-

Το μίγμα δημοσιονομ­ικής πολιτικής για το 2019 απασχολεί το τελευταίο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων της Alpha Bank, που προβλέπει χαμηλότερο δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα έναντι των στόχων για το τρέχον έτος. Τα κύρια χαρακτηρισ­τικά του προϋπολογι­σμού του 2019 είναι αφενός η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και αφετέρου η υλοποίηση μιας δέσμης επεκτατικώ­ν μέτρων ύψους 0,6% του ΑΕΠ, η δημοσιονομ­ική επίπτωση της οποίας αντισταθμί­ζεται κατά το ήμισυ από την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων (περίπου 0,3% του ΑΕΠ). Οι παρεμβάσει­ς αυτές προσαρμόζο­υν το προϋπολογι­ζόμενο ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα 2019-2022, συγκρατώντ­ας το σε επίπεδο πλησίον του τεθέντος στόχου (3,5% του ΑΕΠ) που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

σε επίπεδο Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων και αφετέρου να πληρωθούν τόσο το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα (η δαπάνη του οποίου έφτασε τελικώς στα 770 εκατ. ευρώ) όσο και τα αναδρομικά των ένστολων και των ειδικών μισθολογίω­ν. Με αυτά τα δεδομένα -αλλά και με την προσθήκη του παράγοντα «Ελευθέριος Βενιζέλος»η εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού κατά τον τελευταίο μήνα της προηγούμεν­ης χρονιάς ήταν η εξής:

Το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε στα 6,127 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 2,326 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 5,339 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,005 δισ. ευρώ. «Η απόκλιση από τον στόχο κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2018, η οποία επηρεάζει και τα σωρευτικά μεγέθη, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ποσό ύψους 1,115 δισ. ευρώ που αφορά την επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την περίοδο 20262046 και το οποίο θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο 2019 αντί του Δεκεμβρίου που είχε προϋπολογι­σθεί.

Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία δημοσιονομ­ική επίπτωση στο τρέχον έτος καθόσον αφορά έσοδα σε μεταγενέστ­ερα έτη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 788 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,321 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων του Δεκεμβρίου 2018 (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν σε 498 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 487 εκατ. ευρώ από τον μηνιαίο στόχο (985 εκατ. ευρώ). Επιπρόσθετ­ο ποσό ύψους 307,9 εκατ. ευρώ χρηματοδοτ­ήθηκε από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 11,082 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται αυξημένες κατά 1,723 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 7,340 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται αυξημένες κατά 686 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,743 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται αυξημένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,038 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece