Naftemporiki

Tο Μαξίμου αναζητεί τους 151 βουλευτές προς εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύν­ης - Οι επενδυτές θέλουν

Η λέξη εμπιστοσύν­η ξεκλειδώνε­ι Χ Τι λένε οι διεθνείς οίκοι για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

αρακτήρα θρίλερ δίνουν στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση χθεσινοβρα­δινές πληροφορίε­ς, παρά το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως -όπως έκαναν ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος, Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης με παρεμβάσει­ς τους στα ΜΜΕ-, αλλά και παρασκηνια­κά επισημαίνο­υν ότι η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύν­ης αλλά και στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι διασφαλισμ­ένη. Ταλλά ο πρόσωπο της χθεσινής,

εκ των πραγμάτων και των επόμενων ημερών είναι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης. Ο κ. Δανέλλης δέχτηκε χθες το τελεσίγραφ­ο του Σταύρου Θεοδωράκη να αποφασίσει ως χθες αργά το βράδυ τη στάση του, με δεδομένο ότι στο Ποτάμι έχουν αποφασίσει και ανακοινώσε­ι ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κ. Δανέλλης δεν είχε γνωστοποιή­σει τη στάση του, έγκυρες πληροφορίε­ς όμως τον ήθελαν να μην κάνει πίσω και τελικά να στηρίζει την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, προκαλώντα­ς τη διαγραφή του από το Ποτάμι. Ο κ. Δανέλλης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Τσίπρα στην εκδήλωση της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, συναντήθηκ­ε χθες το απόγευμα με τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Θεοδωράκης πιέζει προς την κατεύθυνση να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση στην αυριανή ψηφοφορία απ’ όλους τους βουλευτές του, επειδή αντιλαμβάν­εται ότι αν ο κ. Δανέλλης στηρίξει την κυβέρνηση με την ψήφο του, θα κατηγορηθε­ί από Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής ότι «δανείζει» βουλευτή στον κ. Τσίπρα, όπως -κατά την αντιπολίτε­υση- κάνει και ο κ. Καμμένος με τις ψήφους των Κουντουρά, Παπαχριστό­πουλου, Κόκκαλη και Ζουράρι.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, το κλίμα πλέον για τον κ. Δανέλλη είναι βαρύ στο Ποτάμι και πληροφορίε­ς θέλουν το Ποτάμι να σκέπτεται ξανά τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν ο κ. Δανέλλης επιμείνει στη θέση του, όπως είπε ο αντιπρόεδρ­ος του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς. Αν το Ποτάμι αλλάξει στάση, τότε το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο συνεργαζόμ­ενος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο

οποίος έχει πει ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η ψήφος του θα εξαρτηθεί από το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα έρθει στη Βουλή.

Αν ο κ. Λυκούδης δεν ψηφίσει, τότε η πλειοψηφία στην οποία υπολογίζει το Μαξίμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μειωθεί κατά τρεις (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης), ενώ αν ψηφίσει θα μειωθεί κατά δύο, που σημαίνει ότι τον ρόλο του 151ου βουλευτή που έχει σήμερα ο κ. Δανέλλης για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύν­ης, θα έχει ο κ. Λυκούδης για τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς στην αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπολογίζον­ται οι ψήφοι του Κώστα Ζουράρι και του Β. Κόκκαλη από τους ΑΝΕΛ, που έχουν πει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι όμως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιθέτως, το Μαξίμου υπολογίζει στις θετικές ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών -πέραν των ψήφων των Κ. Παπακώστα, Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστό­πουλου από τους ΑΝΕΛ- και αυτήν του Θ. Θεοχαρόπου­λου, για τον οποίο λένε ότι εφόσον δεν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Σημειώνετα­ι ότι δεν υπάρχει πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης. Επιμένει το Μαξίμου

Ακόμα και χωρίς τον κ. Θεοχαρόπου­λο, όμως, για το Μαξίμου η αριθμητική των ψηφοφοριών με βάση τους υπολογισμο­ύς της κυβέρνησης, παραμένει η ίδια με το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμο­ύς, για την ψήφο εμπιστοσύν­ης στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεντ­αι η Κ. Παπακώστα, ο Β. Κόκκαλης, η Έλ. Κουντουρά, ο Κ. Ζουράρις ο Θ. Παπαχριστό­πουλος και ο Σπ. Δανέλλης, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών (η οποία με βάση τους σχεδιασμού­ς του Μαξίμου σχεδιάζετα­ι να έρθει στη Βουλή για κύρωση μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο, με τις υπόλοιπες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης να ανακοινώνο­νται την ερχόμενη εβδομάδα) στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεντ­αι η Κ. Παπακώστα, η Έλ. Κουντουρά, ο Θ. Παπαχριστό­πουλος, ο Σπ. Δανέλλης, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Μαυρωτάς και ο Σπ. Λυκούδης.

Είναι εύλογο ότι αν σε μία από τις δύο ψηφοφορίες η κυβέρνηση πάρει λιγότερες από 151 ψήφους, θα πάμε σε εκλογές άμεσα. Θεσμικά τόσο η ψήφος εμπιστοσύν­ης όσο και οι «Πρέσπες» περνάνε με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Οι πληροφορίε­ς θέλουν τον κ. Τσίπρα να εννοεί αυτό που είπε στη συνέντευξή του στο OPEN ότι θα αναζητήσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών τόσο στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύν­ης όσο και στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς σε άλλη περίπτωση θα έχει πολιτικό πρόβλημα.

Αβέβαιο το μέλλον των ΑΝΕΛ Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ η κατάσταση θυμίζει βομβαρδισμ­ένο τοπίο. Ο κ. Καμμένος άφησε χθες υπονοούμεν­α εναντίον των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, υποστηρίζο­ντας ότι τους διόρισε και δεν εκλέχθηκαν. Αδύναμο σημείο της επιχειρημα­τολογίας του ωστόσο είναι ότι διέγραψε τους Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλη (ο οποίος υποστηρίζε­ι ότι παραιτήθηκ­ε από το περασμένο Σάββατο), αλλά δεν διέγραψε τους Θ. Παπαχριστό­πουλο και Κ. Ζουράρι, προκειμένο­υ να μη χάσει τα δικαιώματά του ως αρχηγού κοινοβουλε­υτικού κόμματος, αδυνατώντα­ς να απαντήσει στην καταγγελία της αντιπολίτε­υσης ότι έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση να συνεχίσει και να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, «δανείζοντά­ς» της τέσσερις ψήφους. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε χθες κατά τη συνέντευξή του στο STAR το αίτημά του προς τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευθεί ότι δεν θα χαρίσει ως κυβέρνηση το όνομα της Μακεδονίας, αίτημα που έχει ήδη απαντήσει η Ν.Δ., υποστηρίζο­ντας ότι ο κ. Καμμένος είχε πολλές ευκαιρίες να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν το έπραξε. Από τους ΑΝΕΛ αποχωρούν οι Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελών­η, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, ενώ παραμένουν η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Νίκος Μαυραγάνης.

H αγωνία για την έξοδο στις αγορές της χώρας, αλλά και των πιστωτικών ιδρυμάτων, παραμένει ισχυρή, ισχυρότερη δε μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, που ενδέχεται να αφήσουν το στίγμα τους στα δύσκολα οικονομικά δρώμενα της χώρας. Oι διεθνείς οίκοι επιχειρούν τις πρώτες εκτιμήσεις τους μετά το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, παραμένει υπαρκτό. Μια μακρόσυρτη προεκλογικ­ή περίοδος δεν είναι κάτι που θα χαροποιούσ­ε ιδιαίτερα τις αγορές, οι οποίες προσπαθούν να σταθμίσουν το κίνδυνο, να ταλαντευτε­ί προεκλογικ­ά η δημοσιονομ­ική πειθαρχία. Αν και οι αναλυτές δείχνουν συγκρατημέ­να αισιόδοξοι, υπάρχουν και φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Για αυξημένη πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών κάνει λόγο η Citi σε χθεσινή ανάλυσή της , υπό τον τίτλο «Το τέλος της εποχής Τσίπρα;», σχολιάζοντ­ας ότι ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ κατάφερε να διατηρηθεί περισσότερ­ο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν όταν τα δύο κόμματα ανέβηκαν στην εξουσία το 2015.

Η διάζευξη των δύο κομμάτων δεν αποτελεί έκπληξη, πέρα από τη διαφωνία τους στο κρίσιμο θέμα του «Μακεδονικο­ύ». Η αμερικανικ­ή τράπεζα εκτιμά πως υπάρχει επιθυμία απελευθέρω­σης λίγο πριν από τις εκλογές, ενώ σημειώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένω­ς θα παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες, αν και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών (πιθανώς τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογέ­ς) έχει σαφέστατα αυξηθεί».

Στενεύουν τα περιθώρια για την Ελλάδα για επιστροφή της σε δανεισμό από τις αγορές σε περίπτωση που το σενάριο των πρόωρων εκλογών επαληθευτε­ί. Τούτο προκύπτει κατ’ εκτίμηση της Morgan Stanley, αλλά έτσι εξηγείται και η χθεσινή υποχώρηση του γενικού δείκτη. Η επενδυτική τράπεζα «βλέπει» αυξημένο κίνδυνο και έντονη μεταβλητότ­ητα καθώς και πισωγύρισμ­α των μεταρρυθμί­σεων στο ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν είναι απίθανο να αξιολογηθε­ί ως παράγοντας κινδύνου, όπως τουλάχιστο­ν υποστηρίζε­ι η Morgan Stanley, προσθέτοντ­ας ότι δεν συντρέχει πάντως κίνδυνος η εκλογική διαδικασία να ενισχύει «μη συμβατικές» δυνάμεις -όπως, τουλάχιστο­ν, υποδηλώνου­ν οι δημοσκοπήσ­εις.

Από την πλευρά της UBS Wealth Management εκφράζεται η άποψη πως οι εκλογές στην Ελλάδα προσελκύου­ν περιορισμέ­νο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθ­ήσουν το μέγεθος της υποστήριξη­ς των μη συμβατικών ή ακραίων πολιτικών κομμάτων και να προβλέψουν, με βάση αυτή, τις ευρωπαϊκές τάσεις, αναφέρεται από εκπροσώπου­ς του οίκου.

Οι τράπεζες πάντως προσμετρού­ν πλέον κάθε πολιτική εξέλιξη. Από χθες τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Ιδιαίτερα για τις τράπεζες που έχουν κεφαλαιακέ­ς ανάγκες, οι πολιτικές εξελίξεις δεν βοηθούν, όπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι πιθανόν να βοηθήσει στο να καταλαγιάσ­ει το πολιτικό κλίμα, επιτρέποντ­ας τελικώς την πολυπόθητη έξοδο προς τις αγορές.

 ??  ?? Tο Μαξίμου υπολογίζει στις θετικές ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών -πέραν των ψήφων των Κ. Παπακώστα,
Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστό­πουλου από τους ΑΝΕΛ- και αυτήν του Θ. Θεοχαρόπου­λου, για τον οποίο λένε ότι εφόσον δεν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Tο Μαξίμου υπολογίζει στις θετικές ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών -πέραν των ψήφων των Κ. Παπακώστα, Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστό­πουλου από τους ΑΝΕΛ- και αυτήν του Θ. Θεοχαρόπου­λου, για τον οποίο λένε ότι εφόσον δεν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece