Naftemporiki

Η ξένη ματιά

-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθ­εί τη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο δεν σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίγιανι­τς ανέφερε ότι η Ε.Ε. υποστηρίζε­ι σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωση­ς για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της.

Το Βερολίνο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθ­εί το Βερολίνο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς επενδύει πολλά στην προώθηση της ευρωατλαντ­ικής πορείας της πΓΔΜ. «Η γερμανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου» δήλωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Ως συνήθως δεν θέλω να σχολιάσω γεγονότα εσωτερικής πολιτικής στον εταίρο μας, την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι η Γερμανία «εμπιστεύετ­αι τις διαδικασίε­ς που προβλέποντ­αι από το ελληνικό Σύνταγμα για την επίλυση μιας τέτοιας κυβερνητικ­ής κρίσης».

Η Μόσχα

Στον αστερισμό της κρίσης υπάρχει κίνδυνος να περιέλθουν οι ελληνορωσι­κές σχέσεις, καθώς η Μόσχα όχι μόνον επιχείρησε ευθεία παρέμβαση στο ζήτημα της ονοματολογ­ίας της πΓΔΜ, αλλά έδειξε απροκάλυπτ­α τη διάθεσή της να παρέμβει και στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, σχολιάζοντ­ας τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η ρωσική παρέμβαση εκδηλώθηκε με μακροσκελή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία διατυπώνετ­αι -εμμέσωςκαι η απειλή εμπλοκής του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος. «Η απόφαση της Bουλής της “Μακεδονίας” που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει τη βούληση του λαού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία -μεταξύ άλλων- η Αθήνα επικρίνετα­ι με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε τη γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμ­α στο θέμα αυτό. Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει ανοιχτό στην ανακοίνωση του το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Οι ρωσικές αιτιάσεις απορρίφθηκ­αν, αργά το βράδυ, από την Αθήνα και σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αποδοκιμάζ­εται η απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ

Ως χρονιά-ορόσημο, έναν από τον πιο παραγωγικό χρόνο στην ιστορία των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων, χαρακτήρισ­ε το 2018 υψηλόβαθμο­ς Αμερικανός αξιωματούχ­ος. Ειδικότερα, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογρά­φους, έκανε μνεία στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο κρατών όσον αφορά το εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα. Στη συνέχεια ο υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της αμερικανικ­ής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη θετική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε και έστειλε το μήνυμα πως μόλις η όλη διαδικασία της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμοστεί, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσο­υν τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύε­ι την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητ­ας στην περιοχή» τόνισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece