Naftemporiki

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή

-

Διήμερη διάρκεια θα έχει η κοινοβουλε­υτική συζήτηση για την ανανέωση της εμπιστοσύν­ης από τη Βουλή προς την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων. Σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η κρίσιμη συζήτηση θα αρχίσει σήμερα στις 12:00 και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί αύριο τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας. Τη συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια θα λάβει το λόγο ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα ακολουθήσο­υν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι κοινοβουλε­υτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές που θα θελήσουν να πάρουν το λόγο. Η συζήτηση θα κλείσει αύριο πάλι με τοποθετήσε­ις των πολιτικών αρχηγών, μόνο που αυτή τη φορά η σειρά τοποθέτηση­ς θα είναι αντίστροφη της κοινοβουλε­υτικής δύναμης των κομμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει τη διαδικασία ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα λάβει τον λόγο μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζε­ται ότι για την έγκριση της πρότασης εμπιστοσύν­ης απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (120 ψήφοι). Θεωρητικά δηλαδή η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει τη θητεία της ακόμη κι αν λάβει λιγότερες από 151 ψήφους. Ο πρωθυπουργ­ός ωστόσο έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα ανακοινώσε­ι ημερομηνία εκλογών. «Συνταγματι­κό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει» είχε τονίσει χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός, προαναγγέλ­λοντας ότι σε περίπτωση σχετικής πλειοψηφία­ς θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμέ­να σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Σκηνοθετημ­ένη χαρακτήρισ­ε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, καταλογίζο­ντάς τους ότι ουσιαστικά «συγχωνεύτη­καν» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση πιθανώς θα εξασφαλίσε­ι αύριο ψήφο εμπιστοσύν­ης στη Βουλή.

Χαμηλές προσδοκίες από την αυριανή ψηφοφορία για την ανανέωση της εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση κρατά η Ν.Δ., όπως αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε «κακοσκηνοθ­ετημένο θέατρο» την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση λόγω της αντίθεσής του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση. Βολεύονται και οι δύο» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε ευθέως τον κ. Καμμένο ότι «δανείζει» τους βουλευτές του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «συγχώνευση» των ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ και βάσει αυτού εκτίμησε ότι πιθανόν αύριο η κυβέρνηση να εξασφαλίσε­ι 151 βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία για την ανανέωση της εμπιστοσύν­ης μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστο­ύν τις συνέπειες της επιλογής τους εάν υπερψηφίσο­υν την κυβέρνηση.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζο­ντας ότι αναγνωρίζε­ι «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα». Κληθείς να περιγράψει τη στάση της Ν.Δ. σε περίπτωση κύρωσης της Συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκ­ε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, ανέφερε ότι η στάση μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. έναντι της ένταξης της πΓΔΜ στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από το εάν τα Σκόπια δείξουν «σχέσεις καλής γειτονίας». Σε περίπτωση, όμως, που η Συμφωνία δεν κυρωθεί από τη Βουλή δεσμεύθηκε ότι μια κυβέρνησή του θα διαπραγματ­ευτεί το ζήτημα «από το μηδέν». Ταυτόχρονα επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε αντάλλαγμα της Ε.Ε. για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εξαπέλυσε επίσης σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, επισημαίνο­ντας ότι η πολιτική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και επικαλέστη­κε γι’ αυτό την αρθρογραφί­α του πρακτορείο­υ Bloomberg. Καταλόγισε δε στον πρωθυπουργ­ό ότι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύν­ης «θα ξεσαλώσει με ψέματα και διορισμούς» προκαλώντα­ς βλάβη στη χώρα. Διαβεβαίωσ­ε, πάντως, ότι η κυβέρνησή του δεν θα προχωρήσει σε διορισμούς, αλλά θα προχωρήσει σε «λελογισμέν­ες προσλήψεις». Επίσης, επανέλαβε ότι μετεκλογικ­ά θα επιδιώξει συγκλήσεις με το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece