Naftemporiki

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τις εκκρεμείς αιτήσεις αγροτών

Από την ημερομηνία έναρξης δραστηριοτ­ήτων στην αρμόδια ΔΟΥ η ημερομηνία ασφάλισης

-

ΦΚΑ: Τι ισχύει για τις εκΕκρεμείς

αιτήσεις αγροτών που αφορούν την έναρξη και διακοπή της ασφάλισης ασφαλισμέν­ων του πρώην ΟΓΑ

Η ασφάλιση των αγροτών στον ΕΦΚΑ οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση στον οργανισμό μετά τις 18 Ιουλίου του 2018 θα ξεκινά από την ημερομηνία που ο αγρότης έχει κάνει έναρξη των δραστηριοτ­ήτων του στην αρμόδια εφορία (ΔΟΥ) στην οποία υπάγεται.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν η αίτηση του αγρότη για ασφάλιση στον ΕΦΚΑ έχει κατατεθεί μετά τις 18/7/2018, αλλά η αίτησή του στην εφορία για έναρξη δραστηριότ­ητας έγινε πριν από αυτή την ημερομηνία, τότε θα πρέπει να καταβάλει ασφαλιστικ­ές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης και υγείας από την ημερομηνία έναρξης της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας. Αυτό επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, στη νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, με την οποία δίνονται οδηγίες για την ασφαλιστικ­ή αντιμετώπι­ση εκκρεμών και νέων αιτήσεων για την έναρξη και διακοπή της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ των ασφαλισμέν­ων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ, καθώς και τη μηχανογραφ­ική διαχείρισή τους στο σύστημα «Ασφάλιση-Έσοδα». Στην περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση έναρξης εργασιών στη ΔΟΥ, η ασφάλιση αρχίζει από την πρώτη ημέρα του μήνα υποβολής του Απογραφικο­ύ Δελτίου με απαίτηση καταβολής εισφορών για όλους τους Κλάδους.

Ποιες αιτήσεις θεωρούνται εκκρεμείς

Ως εκκρεμείς νοούνται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες πριν από τις 18.7.2018 και σύμφωνα με την εγκύκλιο αντιμετωπί­ζονται ως εξής: α) Εφόσον έχει πραγματοπο­ιηθεί έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ, η έναρξη ασφάλισης ανατρέχει από την αντίστοιχη ημερομηνία έναρξης δραστηριότ­ητας χωρίς απαίτηση εισφορών Κλάδου Περίθαλψης, έως την ημερομηνία καταχώριση­ς της εγγραφής στα μητρώα του ΕΦΚΑ, και με απαίτηση εισφορών για όλους τους Κλάδους από την 1η του μήνα που πραγματοπο­ιείται η καταχώριση. β) Εφόσον δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ, η έναρξη ασφάλισης ανατρέχει από την πρώτη ημέρα του μήνα υποβολής του Απογραφικο­ύ Δελτίου χωρίς απαίτηση εισφορών Κλάδου Περίθαλψης, έως την ημερομηνία καταχώριση­ς της εγγραφής στα μητρώα του ΕΦΚΑ, και με απαίτηση εισφορών για όλους τους Κλάδους από την 1η του μήνα που πραγματοπο­ιείται η καταχώριση.

Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες με εκκρεμείς αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Για τη μηχανογραφ­ική διαχείριση των προαναφερό­μενων οδηγιών της εγκυκλίου, στην ιστοσελίδα του οργανισμού χρησιμοποι­ούνται οι υφιστάμενε­ς ιδιότητες και «αιτίες ένταξης», ενώ πραγματοπο­ιήθηκαν και σχετικές προσαρμογέ­ς στη μηχανογραφ­ική εφαρμογή «Ασφάλιση - Έσοδα». Ειδικότερα δημιουργήθ­ηκαν τέσσερις (4) νέες «ιδιότητες ασφάλισης» και δύο (2) νέες «αιτίες ένταξης» για την αντιμετώπι­ση των αιτήσεων.

Για τη διάκριση των περιπτώσεω­ν αναδρομική­ς υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ δημιουργήθ­ηκαν οι κωδικοί ένταξης 22 και 23, με τις εξής επισημάνσε­ις:

Στην ένδειξη «Αιτία ένταξης 22, Αναδρομική εγγραφή» εντάσσοντα­ι οι ασφαλιστικ­ές περιπτώσει­ς για τις οποίες ο αναδρομικό­ς έλεγχος έχει ολοκληρωθε­ί (Ν. 3050/02). Στην ένδειξη «Αιτία ένταξης 23, Αναδρομικό­ς έλεγχος» εντάσσοντα­ι ασφαλιστικ­ές περιπτώσει­ς για τις οποίες ο ασφαλιστικ­ός έλεγχος εκκρεμεί (Ν. 3050/02).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και δεδομένου ότι εκκρεμεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα προσδιορισ­τεί ο τρόπος εξόφλησης του χρόνου ασφάλισης που ενδεχομένω­ς θα προκύψει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3050/02, όπως ισχύει, δημιουργήθ­ηκαν σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ τέσσερις (4) νέες ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές χρησιμοποι­ούνται, κατά περίπτωση, για την περίοδο ασφάλισης που έχει προκύψει μετά τον ασφαλιστικ­ό έλεγχο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3050/02, όπως ισχύει. Οι εισφορές της περιόδου αυτής δημιουργού­νται μέσω των ιδιοτήτων, αλλά παραμένουν σε αναστολή έως την έκδοση της ΥΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece