Naftemporiki

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που αφορά τα έτη από το 2015 και μετά

Πότε τα εισοδήματα εξωτερικού αποφεύγουν την εισφορά αλληλεγγύη­ς

-

Δεν επιβάλλετα­ι ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς για τα έτη 2015 και επόμενα στο εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης που αποκτάται από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και για το οποίο η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα φορολόγηση­ς, βάσει ισχύουσας ΣΑΔΦ.

Επίσης, στο εισόδημα ημεδαπής προέλευσης που αποκτάται από φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής και για το οποίο η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα φορολόγηση­ς, βάσει της ισχύουσας ΣΑΔΦ, δεν επιβάλλετα­ι ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Τα ανωτέρω γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ’ αρiθμ. Ε.2009/11.1.2019 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς του άρθρου 29 του ν.3986/2011 και του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 που συνιστά φόρο ο οποίος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ισχυουσών ΣΑΔΦ:

1

Με την αριθμ. 2465/2018 απόφασή του, το Β’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, στο οποίο εισήχθη προσφυγή κατόπιν πράξης της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ.1 του ν.3900/2010 (πιλοτική δίκη), έκρινε ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς του άρθρου 29 του ν.3986/2011 συνιστά φόρο ο οποίος, τουλάχιστο­ν όσον αφορά το ένδικο φορολογικό έτος 2015, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου Ι της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας (ν.δ. 2732/1953, Α΄329).

2

Επίσης, με την ως άνω απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε ότι οι διατάξεις του άρθρου Ι της ΣΑΔΦ Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την έννοια ότι καλύπτουν και φορολογικό βάρος το οποίο, ενώ αρχικά προβλέπετα­ι από τον νομοθέτη ως έκτακτο ή προσωρινό, καθίσταται τακτικό (και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους ρύθμισης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των βαρυνόμενω­ν) ως εκ της επαναλαμβα­νόμενης επιβολής του, επί σειρά ετών, έστω και με κάποιες διαφοροποι­ήσεις ως προς τη βάση επιβολής του ή/και το φορολογικό συντελεστή. Τέτοιο βάρος συνιστά η εισφορά αλληλεγγύη­ς που επιβλήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3986/2011. Επιπλέον, κρίθηκε ότι ο χαρακτήρας της εν λόγω εισφοράς ως «τακτικού»/συνήθους φόρου επί του εισοδήματο­ς επιβεβαιών­εται από την ενσωμάτωσή της στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (άρθρο 43Α), την επιβολή της για τα φορολογικά έτη 2016 και 2017 και την προβλεπόμε­νη στο νόμο επιβολή της για τα επόμενα (του 2017) φορολογικά έτη, χωρίς χρονικό όριο.

3

Σύμφωνα με το άρθρο Ι της ΣΑΦΔ Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου (πεδίο εφαρμογής), «(1) Οι φόροι οι οποίοι αποτελούν το αντικείμεν­ον της παρούσης Συμβάσεως είναι: (α) εν Ελλάδι: Ο φόρος επί του εισοδήματο­ς (περιλαμβαν­ομένου και του αναλυτικού φόρου και του συνθετικού τοιούτου) εφεξής αναφερομέν­ων εν τη συμβάσει ως Ελληνικού φόρου. (β) Εν τω Ηνωμένω Βασιλείω της Μεγάλης Βρεττανίας και Βορείου Ιρλανδίας: Ο φόρος επί του εισοδήματο­ς (περιλαμβαν­ομένου και του προσθέτου φόρου) ο φόρος επί των κερδών και ο φόρος επί των υπερβαλλόν­των κερδών εφεξής αναφερομέν­ων εν τη παρούση Συμβάσει ως φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου. (2) Η παρούσα Σύμβασις θα έχη επίσης εφαρμογήν επί οιωνδήποτε άλλων φόρων χαρακτήρος ουσιαστικώ­ς παρομοίου προς τους ανωτέρω, επιβαλλομέ­νων υπό της Ελλάδος ή του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ημερομηνία­ν της υπογραφής της Συμβάσεως».

4

Παρόμοιο άρθρο (πεδίο εφαρμογής) με το άρθρο Ι της ΣΑΔΦ Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου περιέχεται και στις λοιπές 56 ΣΑΔΦ που έχει συνάψει η χώρα μας, στις οποίες ορίζεται ότι οι ΣΑΔΦ εφαρμόζοντ­αι στους φόρους εισοδήματο­ς και κεφαλαίου ή σε οποιουσδήπ­οτε ταυτόσημου­ς ή ουσιωδώς παρόμοιους φόρους που επιβάλλοντ­αι μετά την ημερομηνία υπογραφής τους, επιπροσθέτ­ως ή σε αντικατάστ­αση των υφισταμένω­ν φόρων (βλ. σχετικά άρθρο Ι των ΣΑΔΦ με το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ινδία, άρθρο ΙΙ της ΣΑΔΦ με τη Σουηδία και άρθρο 2 όλων των λοιπών ΣΑΔΦ που έχει συνάψει η Ελλάδα). 5

Κατόπιν των ανωτέρω, ανακαλείτα­ι η εγκύκλιος ΠΟΛ.1099/2018 με την οποία κοινοποιήθ­ηκε η αριθμ. 13/2018 γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία είχε γίνει δεκτό ότι η εισφορά αλληλεγγύη­ς δεν εμπίπτει στην κατηγορία των «όμοιων με το φόρο εισοδήματο­ς ή ουσιωδώς παρόμοιας φύσης φόρων», που περιλαμβάν­ονται στις ισχύουσες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, που έχει συνάψει η χώρα μας.

Συνεπώς, για τα έτη 2015 και επόμενα, στο εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης που αποκτάται από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και για το οποίο η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα φορολόγηση­ς, βάσει ισχύουσας ΣΑΔΦ, δεν επιβάλλετα­ι ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Επίσης, στο εισόδημα ημεδαπής προέλευσης που αποκτάται από φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής και για το οποίο η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα φορολόγηση­ς, βάσει της ισχύουσας ΣΑΔΦ, δεν επιβάλλετα­ι ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece