Naftemporiki

Brexit, προϋπολογι­σμός 2021-2027, ενιαία αγορά και ενεργειακή ένωση στην «ατζέντα» του 18μηνου

Βαρύ το νομοθετικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

Το Brexit, το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, η περαιτέρω ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και της ενεργειακή­ς ένωσης, η προώθηση της επιχειρημα­τικότητας και των επενδύσεων, αλλά και η προστασία των πολιτών, αποτελούν τις βασικές προτεραιότ­ητες των τριών επόμενων Προεδριών (ρουμανική, φινλανδική, κροατική) της Ε.Ε. για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2019 και 30 Ιουνίου 2020.

Οι τρεις Προεδρίες σε συνεργασία με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, καθόρισαν τις βασικές προτεραιότ­ητες του νομοθετικο­ύ έργου της Ε.Ε. για το επόμενο 18μηνο:

Brexit: Οι τρεις Προεδρίες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως τονίζουν, ώστε να διεξαχθούν έγκαιρα και αποτελεσμα­τικά όλες οι εργασίες που συνεπάγετα­ι η διαδικασία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ενισχύοντα­ς την ενότητα μεταξύ των 27 κρατώνμελώ­ν. Υπενθυμίζε­ται ότι η έξοδος είναι προγραμματ­ισμένη για τις 29 Μαρτίου 2019, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσουν διαπραγματ­εύσεις για τον καθορισμό των μελλοντικώ­ν σχέσεων. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, εξαιτίας των δυσκολιών που έχει η βρετανική κυβέρνηση να περάσει τη συμφωνία στη Bουλή, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, μεταξύ αυτών και η μετάθεση της εξόδου για αργότερα.

ΠΔΠ: Η διαπραγμάτ­ευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 έχει ήδη καθυστερήσ­ει για πολιτικούς λόγους, δεδομένου ότι οι κυβερνήσει­ς χωρών του Βορρά που είναι και καθαροί συνεισφορε­ίς στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό επιθυμούν να περάσουν πρώτα οι ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου 2019 και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις. Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι μια συμφωνία τώρα θα γινόταν αντικείμεν­ο πολιτικής εκμετάλλευ­σης από τους λαϊκιστές.

Όπως επισημαίνε­ται στο πρόγραμμα, οι τρεις Προεδρίες είναι αποφασισμέ­νες να διευκολύνο­υν την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων σχετικά με το ΠΔΠ, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιπλέον, θα επιδιώξουν να ολοκληρώσο­υν τις εργασίες επί των τομεακών προτάσεων που συνδέονται με το επόμενο ΠΔΠ.

Οι τρεις Προεδρίες θα μεριμνήσου­ν ιδιαίτερα για την ισορροπία των παραδοσιακ­ών πολιτικών και των κοινών νέων προτεραιοτ­ήτων και προκλήσεων. Διαβεβαιών­ουν δε ότι όλες οι νομοθετικέ­ς προτάσεις θα αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο ιδιαίτερης προσοχής και προσπάθεια­ς.

Ενιαία αγορά: Η ισχυρή βιομηχανικ­ή πολιτική θα είναι βασική προτεραιότ­ητα, όπως και η προώθηση των εργασιών ολοκλήρωση­ς της αγοράς υπηρεσιών και της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, καθώς επίσης της οικονομίας δεδομένων και πλατφορμών, του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς και των επιχειρήσε­ων και την αποδέσμευσ­η της καινοτομία­ς, με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Για την ενιαία αγορά είναι αναγκαία η διασύνδεση μεταξύ όλων των κρατώνμελώ­ν και των περιφερειώ­ν της Ένωσης, καθώς και μεταξύ της Ε.Ε. και των παγκοσμίων εταίρων της. Προς τούτο, είναι σημαντικό να βελτιωθούν και να ολοκληρωθο­ύν τα διευρωπαϊκ­ά δίκτυα (ΔΕΔ), μεταξύ άλλων και με σκοπό την ψηφιακή συνδεσιμότ­ητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επίσης και να προετοιμασ­θεί η αναθεώρηση που έχει προγραμματ­ισθεί για το 2023.

Η εξασφάλιση σωστής και αποτελεσμα­τικής φορολόγηση­ς εξακολουθε­ί να είναι βασική προτεραιότ­ητα. Η ανάγκη προσαρμογή­ς των φορολογικώ­ν συστημάτων στην ψηφιακή εποχή είναι πραγματική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις Προεδρίες θα προωθήσουν τις εργασίες επί των προτάσεων της Επιτροπής για τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας, ενώ θα προχωρήσου­ν οι εργασίες επί όλων των άλλων εκκρεμών φορολογικώ­ν προτάσεων, όπως το νέο και οριστικό σύστημα ΦΠΑ.

Επιχειρημα­τικότητα-απασχόληση: Η προώθηση κλίματος επιχειρημα­τικότητας και δημιουργία­ς θέσεων εργασίας εξακολουθε­ί να είναι βασικός παράγοντας για την άνθηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, περιλαμβαν­ομένων των μμε, οι οποίες δημιουργού­ν απασχόληση και ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, οι τρεις Προεδρίες φρονούν ότι, όταν προτείνετα­ι και θεσπίζεται νέα νομοθεσία, είναι σημαντικό να τηρείται η αρχή «προτεραιότ­ητα στις μικρές επιχειρήσε­ις» με σκοπό την προώθηση των συμφερόντω­ν των μμε.

Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την κάλυψη του επενδυτικο­ύ κενού μετά την οικονομική κρίση, εφαρμόζοντ­ας μεταξύ άλλων το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη, η τόνωση των επενδύσεων εξακολουθε­ί να αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξακολουθή­σει να προωθείται η πολιτική στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογία­ς ως αναπτυξιακ­ός παράγων, συνεχίζοντ­ας τις εργασίες σχετικά με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το ταμείο InvestEU, που θα διαδεχθεί το σχέδιο Γιούνκερ μετά το 2021.

Οι τρεις Προεδρίες τονίζουν ότι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, ωστόσο απαιτούντα­ι συνεχείς προσπάθειε­ς για την επανένταξη των μακροχρόνι­α ανέργων στην αγορά εργασίας και την υποστήριξη των νέων, ώστε να αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες, καθώς και για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Μεταξύ των τομέων που θεωρούν ότι απαιτούντα­ι περισσότερ­ες προσπάθειε­ς είναι και ο τουρισμός, ο οποίος θα έχει καλύτερη θέση στο θεματολόγι­ο της Ε.Ε., ιδίως με σκοπό την προαγωγή της ανάπτυξης και της απασχόληση­ς.

Ενεργειακή ένωση: Οι τρεις Προεδρίες αναφέρουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, μεριμνώντα­ς ιδιαίτερα για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για τη χρηματοδότ­ηση των μέτρων αντιμετώπι­σής της.

Επισημαίνο­υν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδίως στους τομείς όπου παρατηρείτ­αι καθυστέρησ­η στην απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές. Να εφαρμοσθού­ν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακή­ς απόδοσης, παρέχοντας ταυτόχρονα ασφαλή και οικονομική βιώσιμη ενέργεια στους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι τρεις Προεδρίες σκοπεύουν να ολοκληρώσο­υν τις διαπραγματ­εύσεις επί της δέσμης μέτρων για καθαρή ενέργεια. Αυτό θα γίνει αξιοποιώντ­ας το πλαίσιο της Ενεργειακή­ς Ένωσης, με ιδιαίτερη προσοχή στην ενσωμάτωση της Ενεργειακή­ς Ένωσης στις εθνικές πολιτικές των κρατών-μελών και στην εφαρμογή ολοκληρωμέ­νων σχεδίων για το κλίμα και την ενέργεια.

Θα προωθηθεί η μακροπρόθε­σμη στρατηγική της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ δυνάμει της Συμφωνίας των Παρισίων, σύμφωνα με τους κοινούς κλιματικού­ς στόχους.

 ??  ?? Σημαίες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξω από τα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξω από τα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece