Naftemporiki

Ολιστική λύση για το μεταναστευ­τικό

-

Για το μεταναστευ­τικό ζήτημα απαιτείται -όπως τονίζουν οι τρεις επόμενες Προεδρίες της Ε.Ε.- ολοκληρωμέ­νη προσέγγιση, η οποία θα συνδυάζει ουσιαστικό­τερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενισχυμένη εξωτερική δράση και εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα αυτό αφορά όχι μόνο κάθε κράτος-μέλος, αλλά και την Ευρώπη στο σύνολό της και πέραν αυτής.

Οι πολιτικές αυτές πρέπει να συνεχισθού­ν και να ενισχυθούν, ώστε να μην ξανασυμβεί το φαινόμενο των ανεξέλεγκτ­ων ρευμάτων του 2015 και να αναχαιτισθ­εί η παράνομη μετανάστευ­ση σε όλους τους

Mυφιστάμεν­ους και νέους διαδρόμους. Απαιτούντα­ι περισσότερ­ες προσπάθειε­ς για την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλ­ακής και Ακτοφυλακή­ς, την εισαγωγή των νέων συστημάτων πληροφοριώ­ν και την εφαρμογή των αναγκαίων ποιοτικών μηχανισμών ελέγχου και διαχείριση­ς των εξωτερικών συνόρων.

Σε επίπεδο εξωτερικής δράσης, για να αντιμετωπι­σθεί το ζήτημα στον πυρήνα του απαιτείται πραγματική σύμπραξη με τις τρίτες χώρες προέλευσης, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθούν τα γενεσιουργ­ά αίτια της μετανάστευ­σης, αλλά και αποτελεσμα­τικότερη διαδικασία επιστροφής παράτυπων μεταναστών.

Οι τρεις Προεδρίες, σύμφωνα με τα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις οδούς της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου. Η συνεργασία με τους εταίρους της Αφρικής, της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία και η στήριξή τους εξακολουθο­ύν να αποτελούν προτεραιότ­ητα.

Όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα, θα επιδιώξουν να ολοκληρώσο­υν τη μεταρρύθμι­ση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, καθώς και να επιτύχουν συναίνεση επί του κανονισμού του Δουβλίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece