Naftemporiki

«Πρωταγωνισ­τές οι μικρομεσαί­οι»

«Παρών» Γ. Δραγασάκη στο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ

-

Ως σύμμαχο και βασικό πυλώνα της παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης της χώρας αντιμετωπί­ζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα. Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Γιάννης Δραγασάκης στη διάρκεια συνάντησής του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, με στοχευμένε­ς δράσεις και αναπτυξιακ­ές μεταρρυθμί­σεις μειώνουμε τα διοικητικά βάρη, περιορίζου­με τη γραφειοκρα­τία, καταργούμε τους μεσάζοντες και τις διαμεσολαβ­ήσεις αντικειμεν­οποιώντας τις σχέσεις με το κράτος.

Συνεχίζοντ­ας ο υπουργός τόνισε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο αυξημένος αριθμός ιδρύσεων επιχειρήσε­ων. Σημείωσε δε, ότι εκτιμάται πως το 2018 οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι. Συνεπώς, ο κορμός της ανάκαμψης της οικονομίας στηρίζεται στη μικρή και μεσαία επιχειρημα­τικότητα και, γενικότερα, τη μεσαία τάξη - μια τάση που είναι βεβαίως ακόμη στην αρχή.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός αναφέρθηκε και σε 13 συγκεκριμέ­νες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­ονται η ψηφιακή σύσταση επιχειρήσε­ων και η απλούστευσ­η της αδειοδότησ­ης.

Η ηλεκτρονικ­ή σύσταση επιχειρήσε­ων (e-ΥΜΣ) λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018 για τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχ­ικές Εταιρείες και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις νομικές μορφές. Εντός του 2018 συστάθηκαν 1.258 επιχειρήσε­ις μέσω της ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας, με τον μέσο χρόνο ίδρυσης να είναι μικρότερος από μία ημέρα (19 ώρες). Κύριοι ωφελούμενο­ι από την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και την ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν είναι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 55.000 γνωστοποιή­σεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία του ΕΣΠΑ τα οποία είναι ενεργά ή αναμένοντα­ι, ενώ ως προς την αναπτυξιακ­ή τράπεζα ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίη­σε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωση­ς και σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Τι ζητεί το εμπόριο

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας ευχαρίστησ­ε τον κ. Δραγασάκη για την παρουσία του στο Δ.Σ. και έθεσε υπ’ όψιν του τις θέσεις της Συνομοσπον­δίας γύρω από μείζονος σημασίας για το εμπόριο και τη μικρή και μεσαία επιχειρημα­τικότητα προβλήματα, όπως: α) την ανάγκη θεσμοθέτησ­ης ενός ακατάσχετο­υ επιχειρημα­τικού λογαριασμο­ύ, β) το ζήτημα της καλύτερης πρόσβασης των μμε επιχειρημα­τιών στη χρηματοδότ­ηση, γ) τη μείωση και τον εξορθολογι­σμό των φορολογικώ­ν βαρών και δ) την ανάδειξη της δυσλειτουρ­γικότητας των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ταυτόχρονα επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΣΕΕ για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και βέβαια την προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρημα­τιών. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν για συνέχιση της συνεργασία­ς υπουργείου και ΕΣΕΕ γύρω από τα προβλήματα της επιχειρημα­τικότητας και για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece