Naftemporiki

ΠΕΦ: 200 εκατ. ευρώ χάνουν κράτος και ασθενείς

Ζημιά από τη χαμηλή διείσδυση γενοσήμων

-

Ζημιά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για το κράτος αλλά και τους ασθενείς εκτιμά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιο­μηχανίας (ΠΕΦ) ότι προκαλείτα­ι από τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων, καλώντας για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Όπως σημειώνετα­ι σε ανακοίνωσή της, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δείχνουν ότι τα μερίδια των γενοσήμων σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 11,5%, ενώ σε όγκο είναι της τάξης του 25,5%. Όπως αναφέρεται δε οι παρεμβάσει­ς της τελευταίας δεκαετίας στη φαρμακευτι­κή πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία πρωτίστως για τους ασθενείς, που επιβαρύνον­ται με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και για το σύστημα φαρμακευτι­κής φροντίδας, που αφήνει αναξιοποίη­τη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομή­σεων που εκτιμάται ότι μπορούν να φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα, τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμε­νης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιο­μηχανία, που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα.

Η ΠΕΦ αναφέρει πως είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστα­της πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικ­ής συνταγογρά­φησης βάσει της δραστικής ουσίας. Έτσι καλεί την Πολιτεία:

Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερ­ο χρησιμοποι­ούνται.

Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικ­ών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογρά­φησης, έλεγχος της αποζημίωση­ς και της κατανάλωση­ς, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικό­τερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποι­ούς και ασθενείς).

Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρησ­η στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωση­ς των νέων γενοσήμων φαρμάκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece