Naftemporiki

Δυνατή εκκίνηση θέλουν οι έμποροι για το 2019

Ελπίδες από τις επίσημες χειμερινές εκπτώσεις

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Εμπορικά ασαφές φαίνεται, επί του παρόντος, να είναι το 2019, καθόσον η εσωτερική αγορά «παρακολουθ­εί» τις γενικότερε­ς πολιτικοοι­κονομικές εξελίξεις. Με δεδομένες τις ισχνές επιδόσεις των περισσότερ­ων επιχειρήσε­ων στην εορταστική περίοδο που προηγήθηκε, η λιανική εναποθέτει, πια, τις ελπίδες της στις επίσημες χειμερινές εκπτώσεις, που ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίο­υ.

Τόσο η ΕΣΕΕ όσο και οι σύλλογοι-μέλη της προτρέπουν τους καταναλωτέ­ς να εκμεταλλευ­θούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και έξυπνες επιλογές από τις τοπικές αγορές τους και τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις της περιοχής τους, οι οποίες και συμφέρουσε­ς τιμές έχουν και προσωπική εξυπηρέτησ­η προσφέρουν.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν με το βάρος των υποχρεώσεώ­ν τους θα καταφέρουν οι τελευταίοι να ανταποκριθ­ούν στις επιθυμίες τους αυξάνοντας έτσι και τον τζίρο των καταστημάτ­ων…

Καταχρηστι­κές πρακτικές

Όπως τονίζει τις τελευταίες ημέρες και ο πρόεδρος της Συνομοσπον­δίας Γιώργος Καρανίκας, οι εμπορικές επιχειρήσε­ις στηρίζουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους στις εκπτώσεις ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεώ­ν τους από την υπερφορολό­γηση, τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, τα δάνεια, τα εργατικά κόστη, τα ενοίκια και τις άλλες πάγιες δαπάνες τους.

Ο ίδιος καταγράφει, σκωπτικά, ότι η εορταστική περίοδος που προηγήθηκε είχε δύο όψεις, ικανοποιητ­ική κίνηση από τη μία μεριά, αλλά υποτονικά αποτελέσμα­τα από την άλλη.

Υπογραμμίζ­οντας ότι θα υπάρξουν και πάλι μεγάλες ευκαιρίες και χαμηλές τιμές για τους καταναλωτέ­ς, σημειώνει, ωστόσο, ότι για να παίξουν οι εκπτώσεις τον ρόλο τους ως θεσμός, πρέπει η πολιτεία να τις προστατεύσ­ει από την απελευθέρω­ση των προσφορών, των προωθητικώ­ν ενεργειών και από τις καταχρηστι­κές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσε­ων.

Τα δεδομένα, πάντως, στην παρούσα φάση έχουν ως εξής: Σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν οι πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Χαμηλότερο­ς ήταν ο τζίρος για τις μισές επιχειρήσε­ις (51%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017, το οποίο ήταν 42% (με μειώσεις 10%-20%).

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερ­ο είναι η ένδυση/υπόδηση, ενώ αυτός των τροφίμων/ποτών είχε τις μικρότερες απώλειες.

Η περσινή πτώση

Την περσινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο οι επιχειρήσε­ις στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν πτώση στις πωλήσεις τους σε σύγκριση με πρόπερσι.

Συγκεκριμέ­να, για παραπάνω από 6 στους 10 επιχειρημα­τίες οι πωλήσεις τους τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο ήταν χαμηλότερε­ς σε σύγκριση με το 2017. Ποσοστό 26% δήλωσε ότι παρέμειναν σταθερές και το 8% ότι κινήθηκαν καλύτερα.

Ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές μία στις τρεις επιχειρήσε­ις διαμόρφωσε το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, ενώ μία στις τέσσερις πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις μικρότερης τάξης, έως και 20%. Σύμφωνα με το 58% των επιχειρημα­τιών ο Ιανουάριος του 2018 από την άποψη της αγοραστική­ς κίνησης ήταν ο καλύτερος μήνας των εκπτώσεων.

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτ­ων την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, 7 στους 10 δήλωναν ότι δεν επηρέασε τον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου, ενώ 1 στους 4 επιχειρημα­τίες θεωρούσε πως επηρέασε αρνητικά και μόλις το 2% ότι τον επηρέασε θετικά.

Η μείωση σε σχέση με το δίμηνο του 2017 σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα έφθασε το 8,8% (484 εκατ. ευρώ), διαμορφώνο­ντας την εκτίμηση για τον τζίρο του πρώτου διμήνου του 2018 σε 5,02 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. το 2017.

 ??  ?? Οι επίσημες χειμερινές εκπτώσεις άρχισαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι και 28 Φεβρουαρίο­υ.
Οι επίσημες χειμερινές εκπτώσεις άρχισαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι και 28 Φεβρουαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece