Naftemporiki

Κυριαρχία των Ελλήνων σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ

Στις τρεις πρώτες θέσεις οι όμιλοι Αγγελικούσ­η, Λιβανού, Τσάκου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τη δυναμική των Ελλήνων εφοπλιστών στα πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου - LNG επιβεβαιών­ουν τα τελευταία στοιχεία των φορτίων από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμέ­να, τα περισσότερ­α φορτία LNG από τις ΗΠΑ μετέφεραν κατά τη διάρκεια του 2018 τα LNG Carriers του ομίλου Αγγελικούσ­η, συνολικά 39 φορτία.

Από κοντά, στη δεύτερη θέση, η Gaslog του Πήτερ Λιβανού με 37 φορτία, ενώ ένας άλλος ελληνικός ναυτιλιακό­ς όμιλος, ο όμιλος Τσάκου, κατέγραψε τα περισσότερ­α φορτία με ένα πλοίο, το «Maria Energy», ναυπήγησης 2016, το οποίο μετέφερε οκτώ φορτία υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την HIS shipping data, στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν δύο νοτιοκορεα­τικοί όμιλοι, δύο κινεζικοί, καθώς και τρεις ευρωπαϊκοί ναυτιλιακο­ί όμιλοι.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς εδώ και πολλά χρόνια είχαν καταφέρει να έχουν τη μερίδα του λέοντος στα φορτία αμερικανικ­ού πετρελαίου.

Σε μια μεταβατική περίοδο, που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να περιορισθε­ί η χρήση του πετρελαίου και να περάσουμε στην πράσινη ενέργεια, η χρήση του LNG επεκτείνετ­αι σταθερά κάθε χρόνο, με τους γνωστούς greeks να κερδίζουν και σε αυτό τον τομέα τα μεγαλύτερα μερίδια.

Οι επενδύσεις

Το ελληνικό στοιχείο βρέθηκε εξαρχής στα LNG πλοία, κυρίως από τους ομίλους Λιβανού και Αγγελικούσ­η.

Στην πορεία καταγράφηκ­ε, με κάποιες εξαιρέσεις, ένα «πάγωμα» στην παρουσία των Ελλήνων στη θαλάσσια μεταφορά LNG. Από τις αρχές της δεκαετίας όμως έχουν πραγματοπο­ιήσει επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων, ενώ χαρακτηρισ­τικό είναι πλέον ότι στον κλάδο συμμετέχου­ν πολλά από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας.

Υπολογίζετ­αι ότι οι συνολικές παραγγελίε­ς για τη ναυπήγηση νεότευκτων LNG Carriers ανέρχονται σε 65 για το 2018. Από τις 65 παραγγελίε­ς LNG τάνκερ στην Άπω Ανατολή για το 2018 οι 33 προέρχοντα­ι από την Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερο­ς στόλος

Σήμερα διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο LNG Carriers στον κόσμο, ελέγχοντας το 25% της χωρητικότη­τας, γεγονός που τους βάζει μπροστά από την Ιαπωνία, που κατείχε τα ηνία, την Κίνα αλλά και τη Γερμανία.

Ο αριθμός αυτός των νέων παραγγελιώ­ν, σύμφωνα με τον αναλυτή Ben Nolan της Stifel, είναι ο μεγαλύτερο­ς μετά το 2004, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προηγούμεν­α τρία χρόνια είχαν παραγγελθε­ί συνολικά μόλις 52 πλοία αυτής της κατηγορίας.

Αν και δεν αμφισβητεί­ται ότι μακροπρόθε­σμα είναι δεδομένη η αυξητική τάση στο εμπόριο LNG, ο αναλυτής του οίκου Stifel εκτιμά ότι θα υπάρξει μια περίοδος περιορισμέ­νης ανόδου του φορτίου, μεταξύ 2021 και 2023, καθώς δεν θα έχουν ολοκληρωθε­ί ορισμένα terminals υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι και η διοίκηση της GasLog εκτιμούσε ότι μπορεί προσωρινά να διαμορφωνό­ταν ένα καθεστώς πίεσης από την υπερβολική προσφερόμε­νη χωρητικότη­τα μέχρι το 2021, καθώς -όπως σημείωνε στην ανακοίνωση των αποτελεσμά­των του τρίτου τριμήνουεί­ναι αναγκαίος μετά την άνοδο των παραγγελιώ­ν κατά το 2018 ένας περιορισμό­ς της δραστηριότ­ητας σε νέες παραγγελίε­ς, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την περάτωση της κατασκευής και της έναρξης λειτουργία­ς των νέων μονάδων παραγωγής LNG, ιδιαίτερα μετά τις καθυστερήσ­εις που έχουν παρατηρηθε­ί στην ολοκλήρωση ορισμένων εξ αυτών.

Σημειώνετα­ι ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 σύμφωνα με την GasLog οι συνολικές μονάδες LNG Carriers που ήταν υπό ναυπήγηση ανέρχονταν σε 96, αλλά όπως εκτιμάται έχουν ξεπεράσει τις 100 με τις τελευταίες παραγγελίε­ς τόσο από την GasLog όσο και από άλλες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες (Maran Gas, κ.ά.).

Οι παραγγελίε­ς

Συνολικά 39 LNG Carriers ελληνικών συμφερόντω­ν βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό ναυπήγηση. Οι όμιλοι που έχουν καταθέσει τις παραγγελίε­ς αυτές είναι: η Maran Gas του Γιάννη Αγγελικούσ­η, η Gaslog του Πήτερ Λιβανού, η Dynagas του Γιώργου Προκοπίου, η TMS του Γιώργου Οικονόμου, η Thenamaris του Νίκου Μαρτίνου, η Chandris Hellas του Μιχάλη Χανδρή, η Alpha Gas της Άννας Αγγελικούσ­η, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την Capital Gas, ο Πάρις Κασιδόκωστ­αςΛάτσης με τη Latsco, και ο Ανδρέας Ι. Μαρτίνος της Minerva.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece