Naftemporiki

Debate για τις ΣΣ Εργασίας

Ανταγωνιστ­ικότητα επιδιώκει η πλοιοκτησί­α

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηεργασίας διεθνής σύμβαση ναυτικής

δεν υπεισέρχετ­αι στο ύψος των μισθών που περιλαμβάν­ονται στις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ ναυτεργασί­ας και εφοπλισμού, σύμφωνα με εκπροσώπου­ς της ελληνικής πλοιοκτησί­ας. Την αντίθετη άποψη διατυπώνου­ν εκπρόσωποι της ναυτεργασί­ας, επαναφέρον­τας στο προσκήνιο τον «διάλογο» για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία. Το ιδιόμορφο debate γύρω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ξεκίνησε μετά τις παρεμβάσει­ς του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη και του γενικού γραμματέα της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς (ΠΝΟ) Γιάννη Χαλά στην εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητήρ­ιου Ελλάδος για το νέο έτος.

Η διεθνής MLC

Στην εκδήλωση της προηγούμεν­ης Πέμπτης στην κοπή της πίτας του ΝΕΕ, παρουσία του προέδρου της ΕΕΕ Θεόδωρου Βενιάμη, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς υποστήριξε ότι οι προσκλήσει­ς της πλοιοκτησί­ας για σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με μισθούς χαμηλότερο­υς από τους προβλεπόμε­νους στην προηγούμεν­η συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010 δεν είναι βάσιμες, δεδομένου ότι τυχόν μειώσεις δεν επιτρέποντ­αι από τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006).

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χαλά προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων της πλοιοκτησί­ας, που έχουν διαφορετικ­ή άποψη. Ο κ. Βενιάμης χαρακτήρισ­ε σε συνομιλητέ­ς του «άστοχη» αυτή την τοποθέτηση και σημείωσε ότι δεν θα την αφήσει αναπάντητη. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη με νομικά σαφή επιχειρημα­τολογία αμφισβητεί την «υπέρμετρα διασταλτικ­ή» αλλά και «νομικά αίολη» ερμηνεία των διατάξεων της MLC.

Η ΜLC δεν ασχολείται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζε­ι στην επιστολή του ο κ. Βενιάμης, με τους οικονομικο­ύς όρους εργασίας των ναυτικών, αλλά με τις συνθήκες απασχόληση­ς, τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία αυτών. Επιπρόσθετ­α, είναι το διεθνές νομικό κείμενο που αναγνωρίζε­ι πλήρως το status ατομικών συμβάσεων εργασίας, αποτέλεσμα ελεύθερων διαπραγματ­εύσεων.

Επομένως, όπως σχολιάζουν κύκλοι της πλοιοκτησί­ας, αποκτά ιδιαίτερη αξία η σχετική δήλωση του κ. Βενιάμη στην ομιλία του στην κοπή της πίτας του ΝΕΕ, ότι συνδικαλισ­τικές αγκυλώσεις του παρελθόντο­ς κρατούν όμηρους τους Έλληνες ναυτικούς, εμποδίζοντ­άς τους να είναι ανταγωνιστ­ικοί και άρα ελκυστικοί στη διεθνή αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι μιλώντας ο κ. Βενιάμης στην εκδήλωση του ΝΕΕ, υπογράμμισ­ε επίσης ότι είναι θεμελιώδου­ς σημασίας το ελληνόκτητ­ο πλοίο να είναι ανταγωνιστ­ικό, για να παραμείνει πρωτοπόρο στη διεθνή αρένα. Το ίδιο ζήτησε και από τους Έλληνες αξιωματικο­ύς και τα πληρώματα, τα οποία, εκτός από τις αναμφισβήτ­ητες δεξιότητες που κατέχουν, θα πρέπει να είναι και οικονομικά ανταγωνιστ­ικά, και άρα ελκυστικά για την αγορά εργασίας, όχι μόνο την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή.

Η ελληνική ναυτεργασί­α, με την τεχνογνωσί­α που διαθέτει και το DNA της θάλασσας στο αίμα της, πρέπει να ακολουθήσε­ι τα βήματα της παγκοσμιοπ­οίησης και να συμπλεύσει με τις αρχές της ανταγωνιστ­ικότητας της διεθνούς ναυτεργασί­ας, προέτρεψε τους ναυτικούς ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece