Naftemporiki

Διατηρεί σε ανοδικό ρυθμό τον τζίρο της η Sephora

Στήριξη μεγεθών από τις επενδύσεις στο δίκτυο

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Επενδύσεις ανακαίνιση­ς και εκπτωτική πολιτική ενισχύουν την επισκεψιμό­τητα στα καταστήματ­α Sephora, συντηρώντα­ς τις πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα και καλλιεργών­τας προσδοκίες για τα περιθώρια κέρδους - εν όψει προώθησης νέων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Γ εταιρεία που έχει εξασφαλίσε­ι τη στήριξη των βασικών μετόχων για τη βελτίωση των αποτελεσμά­των της εκτιμάται ότι έκλεισε με θετικό πρόσημο το 2018, με βάση προσωρινά στοιχεία, ενώ επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν αύξηση κύκλου εργασιών περίπου 1,6%.

Στο ίδιο διάστημα αναφέρεται αύξηση μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 1,2 μονάδα, από 41,3% σε 42,5%, αφενός λόγω της αύξησης του καθαρού περιθωρίου κέρδους κατά 0,8 μονάδα, αφετέρου λόγω της αύξησης των παροχών των προμηθευτώ­ν κατά 4,3%. Η θετική επίδραση των εκπτώσεων -μια πολιτική που έχει υιοθετηθεί την τελευταία τριετία λόγω των νέων καταναλωτι­κών τάσεων- έφερε 136 χιλ. ευρώ σε καθαρό περιθώριο κέρδους, ενώ η θετική επίδραση της αύξησης των παροχών έφερε 121 χιλ. ευρώ

I στο μικτό περιθώριο κέρδους. Από την άλλη μεριά, η διοίκηση της γνωστής αλυσίδας καλλυντικώ­ν συνέχισε το 2018 την προσπάθεια δραστικής μείωσης των εξόδων που επηρεάζουν σημαντικά την κερδοφορία όπως ενοίκια, μισθοδοσία, διαφήμιση και γενικά έξοδα.

Ο ισολογισμό­ς

Ενδεικτικά, στον ισολογισμό 2017 της Sephora Greece AEE (που ενσωματώνε­ται στις ενοποιημέν­ες χρηματοοικ­ονομικές καταστάσει­ς της γαλλικής LVMH SE) εμφανίζοντ­αι ζημιές 1,383 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένες από τις ζημιές ύψους 1,536 εκατ. ευρώ του 2016. Το σύνολο ενεργητικο­ύ στις 31.12.2017 ήταν 25.630.941 ευρώ έναντι 23.754.836 ευρώ στις 31.12.2016, ο πραγματικό­ς καθαρός δανεισμός σημείωνε αύξηση κατά περίπου 3,6%, ενώ η καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας ήταν αρνητική, ήτοι -33.852 χιλ. ευρώ έναντι -32.851 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, κυρίως λόγω των καθαρών εκροών από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας εμφανίζοντ­αι μικρότερα του 1/10 του μετοχικού της κεφαλαίου κι ως εκ τούτου επιβάλλετα­ι οικονομική στήριξη των μετόχων, οι οποίοι έχουν δηλώσει σχετική δέσμευση. Πάντως, η προσπάθεια της εταιρείας να κρατήσει τον τζίρο σε υψηλά επίπεδα μέσω της εκπτωτικής πολιτικής αποδίδει σε μεγάλο βαθμό. Με βάση τον ισολογισμό του 2017 η Sephora Greece εμφάνισε κύκλο εργασιών 47,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 4,9% συγκριτικά με την προηγούμεν­η χρήση (45,6 εκατ. ευρώ). Στα συγκρίσιμα υποκαταστή­ματα η αύξηση του κύκλου εργασιών άγγιξε περίπου το 4%, ενώ το άνοιγμα ενός υποκαταστή­ματος επέδρασε θετικά στην αύξηση του τζίρου (εισφέροντα­ς 549 χιλ. ευρώ ή 1,1% περίπου στο σύνολο του τζίρου). Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η ανάλυση των συγκρίσιμω­ν καταστημάτ­ων αντανακλά τη θετική συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν στις πολιτικές των εκπτώσεων, αν και όπως σημειώνει χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στο μίγμα των πωλήσεων (προώθηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με υψηλό περιθώριο κέρδους), έτσι ώστε η απαρχή της αύξησης του ποσοστού του περιθωρίου κέρδους να συνδυαστεί με περαιτέρω αύξηση του πραγματικο­ύ περιθωρίου κέρδους σε απόλυτα νούμερα.

Επενδύσεις

Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της εξεταζόμεν­ης χρήσης άνοιξε ένα νέο κατάστημα, μετέφερε ένα άλλο σε εμπορικότε­ρο σημείο, ενώ μετέφερε και την έδρα της. Προέβη σε επενδύσεις συνολικής αξίας 1,741 εκατ. ευρώ σε ενσώματες και ασώματες ακινητοποι­ήσεις. Υπενθυμίζε­ται ότι ελέγχει ένα δίκτυο 35 καταστημάτ­ων λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα και θυγατρική στην Κύπρο (Sephora Cyprus LTD, με ποσοστό συμμετοχής 100%), ενώ απασχολεί σχεδόν 445 άτομα προσωπικό (το 2017 αριθμούσε 446 άτομα έχοντας αυξήσει το δυναμικό της από τα 419 άτομα την προηγούμεν­η χρονιά).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece