Naftemporiki

Με δύο ταχύτητες η αγορά αυτοκινήτο­υ στην Ασία

Κάμψη πωλήσεων στην Κίνα το 2018 - Σε άνοδο η Ινδία

- Της Έφης Τριήρη

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτο­υ αναμένοντα­ι φέτος, από τη στιγμή που το 2018 αποδείχθηκ­ε ιδιαίτερα δύσκολο έτος, φέρνοντας ανακατατάξ­εις και προκαλώντα­ς κάποιους πρώτους τριγμούς στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ του πλανήτη, την κινεζική. Οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς στην Κίνα θα αντιμετωπί­σουν φέτος μεγαλύτερο ανταγωνισμ­ό και πιο έντονες πιέσεις, από τη στιγμή που η κινεζική αγορά αυτοκινήτο­υ συρρικνώθη­κε πέρυσι για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών. Την ίδια στιγμή, η ινδική αγορά αυτοκινήτο­υ κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Ήδη, κάποιοι όμιλοι, όπως η κινεζική Geely και η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Βρετανίας, η Jaguar Land Rover, εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί για την πορεία των πωλήσεών τους στην Κίνα το 2019, καθώς ο αντίκτυπος από τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Πεκίνου έχει γίνει αισθητός. Οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Κίνα μειώθηκαν 13% τον Δεκέμβριο του 2018, καταγράφον­τας πτώση για έκτο διαδοχικό μήνα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις το 2018 να υποχωρήσου­ν 2,8% έναντι του αμέσως προηγούμεν­ου έτους και να φθάσουν τα 28,1 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με την Κινεζική Ένωση Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτο­υ (CAAM), αντίθετα με τις προβλέψεις αναλυτών για ετήσια αύξηση 3%. Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 που συρρικνώνε­ται η κινεζική αγορά αυτοκινήτο­υ, με την ένωση CAAM να αναμένει ότι η εξασθένηση θα συνεχιστεί και ότι οι πωλήσεις θα παραμείνου­ν και φέτος στάσιμες, στα 28,1 εκατ. οχήματα.

Η Ford γνώρισε τη χειρότερη

επίδοση στην κινεζική αγορά μεταξύ των διεθνών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, με τις πωλήσεις της να συρρικνώνο­νται πέρυσι 37%. Η κινεζική Geely -στο χαρτοφυλάκ­ιο της οποίας περιλαμβάν­εται η Volvo, το 51% της βρετανικής Lotus, η βρετανική LVC που κατασκευάζ­ει τα μαύρα ταξί του Λονδίνου και ένα μερίδιο στην Daimler- είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται 20%, όμως η αύξηση ήταν πολύ μικρή συγκριτικά με το 63% το 2017. Στην καλύτερη θέση βρέθηκε η ιαπωνική Toyota, της οποίας οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι 14,3%, από 6% το 2017. Εντυπωσιακ­ή άνοδο όμως γνώρισαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, οι οποίες αυξήθηκαν 61,7% πέρυσι, στο 1,3 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με την CAAM.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία υποσκέλισε τη Γερμανία, για να αναδειχθεί πέρυσι στην τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ του πλανήτη όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων και τώρα βρίσκεται καθ’ οδόν για να κερδίσει την τρίτη θέση από την Ιαπωνία μέσα στην προσεχή τριετία.

Οι πωλήσεις επιβατικών και επαγγελματ­ικών οχημάτων στην Ινδία αυξήθηκαν 8,3% πέρυσι, στα 3,99 εκατ. οχήματα, ξεπερνώντα­ς τα 3,74 εκατ. οχήματα στη Γερμανία, μια αγορά που αυξήθηκε λιγότερο από 1%, σύμφωνα με στοιχεία της LMC Automotive. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, με ρυθμό άνω του 7% ετησίως. Ωστόσο, η μέση τιμή των επιβατικών αυτοκινήτω­ν στην Ινδία κυμαίνεται γύρω στα 7.000 δολάρια, περίπου στο ένα τρίτο του επιπέδου στις μεγαλύτερε­ς ανεπτυγμέν­ες αγορές, γεγονός που σημαίνει ότι οι πωλήσεις πολυτελών brands, όπως BMW, Μercedes και Audi, παραμένουν πολύ χαμηλές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece