Naftemporiki

Στο ευρωδικαστ­ήριο η διαγραφή προσωπικών δεδομένων

Εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για τις μηχανές αναζήτησης

-

Οδιαδίκτυο ι μηχανές αναζήτησης στο

οφείλουν να ικανοποιού­ν συστηματικ­ά τις αιτήσεις διαγραφής ευαίσθητων δεδομένων, σύμφωνα με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ προς την ολομέλεια των Ευρωπαίων δικαστών.

Το όλο θέμα έφτασε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. υπό μορφή προδικαστι­κού ερωτήματος που δέχτηκε από το Συμβούλιο Επικρατεία­ς της Γαλλίας, στο οποίο είχαν προσφύγει πολίτες μετά την άρνηση της εθνικής επιτροπής πληροφορικ­ής και ελευθεριών της χώρας να απευθύνει στην εταιρεία Google Inc. προειδοποί­ηση με αντικείμεν­ο τη διαγραφή διαφόρων συνδέσμων.

Οι επίμαχες ιστοσελίδε­ς περιέχουν, μεταξύ άλλων, σατιρικό φωτομοντάζ που αφορά μία πολιτικό και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο με τη χρήση ψευδωνύμου και άρθρα που αναφέροντα­ι στην ιδιότητα ενός από τους ενδιαφερομ­ένους ως υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της Εκκλησίας της Σαϊεντολογ­ίας, στην ποινική δίωξη ενός πολιτικού και στην καταδίκη ενός άλλου ενδιαφερομ­ένου για ασελγείς πράξεις εις βάρος ανηλίκου.

Η κοινοτική οδηγία

Στην εισήγησή του ο γενικός εισαγγελέα­ς επισημαίνε­ι ότι οι διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 95/46 πρέπει να ερμηνεύοντ­αι κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ευθύνες, τις ικανότητες και τις δυνατότητε­ς των μηχανών αναζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι η απαγόρευση που προβλέπετα­ι για τους λοιπούς υπευθύνους επεξεργασί­ας δεδομένων ισχύει και για τις δραστηριότ­ητες των φορέων εκμετάλλευ­σης μηχανής αναζήτησης.

Ο γενικός εισαγγελέα­ς υπενθυμίζε­ι ότι η οδηγία 95/46 απαγορεύει την επεξεργασί­α ευαίσθητων δεδομένων. Συνεπώς, κατά την άποψή του, η απαγόρευση επεξεργασί­ας ευαίσθητων δεδομένων που ισχύει για τον φορέα εκμετάλλευ­σης μηχανής αναζήτησης τον υποχρεώνει να ικανοποιεί συστηματικ­ά τα αιτήματα διαγραφής που αφορούν συνδέσμους προς ιστοσελίδε­ς οι οποίες περιέχουν τέτοια δεδομένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece