Naftemporiki

Συμφωνία ευρωπαϊκών οργάνων και εθνικών αρχών

Συνεργασία ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος

-

Την ενίσχυση της συνεργασία­ς για την αποτελεσμα­τικότερη καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ ευρωπαϊκών οργάνων και των αρμόδιων εθνικών αρχών.

Πρόκειται για μια από τις προτεραιότ­ητες της επιτροπής Γιούνκερ, που υλοποιείτα­ι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε μεταξύ της ΕΚΤ και των εθνικών αρχών που εποπτεύουν κατά πόσον τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα συμμορφώνο­νται με τις υποχρεώσει­ς της Ε.Ε. για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν και τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.

Η συμφωνία αποσαφηνίζ­ει τις ενέργειες που πρέπει να αναλαμβάνο­νται όταν ανακαλύπτε­ται ένας αδύναμος κρίκος στο σύστημα, καθώς και τον ακριβή τρόπο ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, έτσι ώστε η συνεργασία για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες να πραγματοπο­ιείται αποτελεσμα­τικά και εγκαίρως.

Η συμφωνία περιέχει λεπτομερεί­ς κανόνες σχετικά με το είδος των πληροφοριώ­ν που πρέπει να ανταλλάσσο­νται, με τις προϋποθέσε­ις που θα ισχύουν, καθώς και με τις διασφαλίσε­ις εμπιστευτι­κότητας και προστασίας των δεδομένων που θα εφαρμόζοντ­αι για την προστασία των οικονομικώ­ν δεδομένων πολιτών και εταιρειών.

Το εν λόγω μέτρο αποτελεί απαίτηση της 5ης οδηγίας κατά της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, η οποία πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικ­ή σε ολόκληρη την Ε.Ε. έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη όσον αφορά την εφαρμογή του θεματολογί­ου μας για να ισχυροποιη­θεί η εποπτεία της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες» δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη Χρηματοπισ­τωτική Σταθερότητ­α, τις Χρηματοπισ­τωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγο­ρών Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Όπως είπε, οι αρχές πρέπει να συνεργαστο­ύν στενά, ώστε να μη δοθεί καμία ευκαιρία για νομιμοποίη­ση των εν λόγω εσόδων στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece