Naftemporiki

Πρόταση κατάργησης ομοφωνίας στην Ε.Ε.

Αναφορικά με τα θέματα φορολογίας

- Του Νίκου Μπέλλου

ι έντονες διαφωνίες που καΟταγράφο­νται

μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με την πρόταση για επιβολή φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου επαναφέρου­ν στην επικαιρότη­τα, με πρωτοβουλί­α της Κομισιόν, το μεγάλο ζήτημα της κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων πάνω σε θέματα φορολογίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα στον βελγικό Τύπο, ο επίτροπος για φορολογικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί επιθυμεί να υποβάλει σύντομα πρόταση για κατάργηση της ομοφωνίας.

Στόχος της Κομισιόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, δεν είναι να λαμβάνοντα­ι όλες οι αποφάσεις επί των φορολογικώ­ν με την αρχή της πλειοψηφία­ς, αλλά η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας σε τομείς που δεν επηρεάζουν την αρμοδιότητ­α των κρατών για επιβολή φόρων, τη φορολογική βάση και τις φορολογικέ­ς τους κλίμακες.

Από τα κράτη-μέλη, μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνεται να στηρίζουν ανεπιφύλακ­τα τα σχέδια του κ. Μοσκοβισί, ενώ αρκετά άλλα, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, θέλουν η κατάργηση της ομοφωνίας να περιοριστε­ί σε λίγους τομείς.

Πιο επιφυλακτι­κοί

Από την άλλη, οι χώρες που τα τελευταία χρόνια εμφανίζοντ­αι από επιφυλακτι­κές μέχρι αρνητικές στην κατάργηση της ομοφωνίας είναι αυτές που εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστέ­ς φόρου στα κέρδη των επιχειρήσε­ων, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και ορισμένες άλλες της Ανατολικής Ευρώπης. Για άλλους λόγους αρνητική θέση έχει και το Λουξεμβούρ­γο.

Οι χώρες αυτές φοβούνται ότι εάν αποδεχτούν την κατάργηση της ομοφωνίας έστω και σε ορισμένους τομείς, θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για την επέκτασή της σε όλους.

Ψηφιακές εταιρείες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από την επιβολή φόρου στις μεγάλες επιχειρήσε­ις της ψηφιακής οικονομίας, η επίτευξη ομοφωνίας έχει αποτρέψει την Ε.Ε. από την προώθηση και άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως είναι η φορολόγηση της ενέργειας ή ακόμη η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ.

Είναι προφανές ότι για να αποφασιστε­ί η κατάργηση της ομοφωνίας σε φορολογικά θέματα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών-μελών.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για εισαγωγή ενιαίων κανόνων φορολόγηση­ς των μεγάλων επιχειρήσε­ων της ψηφιακής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις παγκόσμιοι γίγαντες, δηλαδή Google, Facebook, Amazon, Apple, ώστε να φορολογούν­ται σε κάθε χώρα της Ε.Ε. όπου παράγουν κέρδη. Ωστόσο και παρά τις επίμονες προσπάθειε­ς που κατέβαλε η προηγούμεν­η Αυστριακή Προεδρία τους τελευταίου­ς μήνες δεν έχει καταστεί δυνατή η έγκριση της πρότασης με ομοφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece