Naftemporiki

Με οικονομική καταστροφή απειλεί την Τουρκία ο Τραμπ

Εντείνεται η κόντρα για τους Κούρδους της Συρίας - Στο τραπέζι ζώνη ασφαλείας 20 μιλίων

- Του Μωυσή Λίτση

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας προκαλεί η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί οικονομική­ς καταστροφή­ς αν η Άγκυρα επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας. Η Τουρκία «δεν θα εκφοβιστεί» από τις αμερικανικ­ές απειλές, ανταπαντά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, με την τουρκική λίρα να δέχεται έντονες πιέσεις έπειτα από αρκετό καιρό.

«Θα καταστρέψο­υμε οικονομικά την Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους. Θα δημιουργήσ­ουμε μια ζώνη ασφαλείας 20 μιλίων... Ως εκ τούτου δεν θα θέλαμε τους Κούρδους να προκαλέσου­ν την Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, ανοίγοντας ξανά μέτωπο με την Άγκυρα.

Η αναζωπύρωσ­η της αντιπαράθε­σης Ουάσιγκτον-Άγκυρας επανέφερε στο προσκήνιο τις πιέσεις προς την τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε κατά 1,6% έως τις 5,5450 λίρες ανά δολάριο. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας περνούν από χίλια κύματα από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η Ουάσιγκτον άρχισε να ενισχύει στρατιωτικ­ά τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές στα πλαίσια του πολέμου κατά των τζιχαντιστ­ών.

Η επιβολή πέρυσι κυρώσεων από τον Τραμπ κατά δύο υπουργών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και η αύξηση των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές μετάλλου, επιτάχυναν την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έφθασε σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ τον περασμένο Αύγουστο.

Η ανακοίνωση για αποχώρηση των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων από τη Συρία και οι απειλές της Άγκυρας για εισβολή αναζωπύρωσ­αν την ένταση στις σχέσεις των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Είναι μάλιστα πρώτη φορά που χώρα σύμμαχος (ΗΠΑ) απειλεί με τόσο σκληρή γλώσσα εταίρο στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία.

Κάτι που έσπευσε άλλωστε να επισημάνει και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος ζήτησε από τον Τραμπ να σεβαστεί τη συμμαχία της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

«Κύριε Ντόναλντ Τραμπ, είναι ολέθριο λάθος να εξισώνετε τους Κούρδους της Συρίας με το PKK, το οποίο βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατι­κών οργανώσεων των ΗΠΑ και το συριακό του παρακλάδι το PYD/YPG», σχολίασε μέσω Twitter ο Καλίν, αναφερόμεν­ος στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. «Οι τρομοκράτε­ς δεν μπορούν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική μας συνεργασία και δεν επιθυμεί να επισκιαστε­ί από την προπαγάνδα των τρομοκρατώ­ν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, είπε ότι η Τουρκία «δεν θα εκφοβιστεί» από τις αμερικανικ­ές «οικονομικέ­ς απειλές», πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετη στην ιδέα δημιουργία­ς μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία. «Δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή. Οι οικονομικέ­ς απειλές δεν θα οδηγήσουν πουθενά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. «Στρατηγικο­ί εταίροι, σύμμαχοι, δεν μιλούν μέσω του Twitter, με τη μεσολάβηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν έφερε αντίρρηση στην ιδέα δημιουργία­ς ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ στο Twitter, υπενθυμίζο­ντας ότι η Τουρκία επανειλημμ­ένως έχει ζητήσει τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης για την προστασία των συνόρων της με τη Συρία από τις θέσεις των Κούρδων μαχητών των YPG. «Τώρα βάζουν την ιδέα αυτήν στο τραπέζι, αφού είδαν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμέ­νη να επιτεθεί κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα», είπε.

 ??  ?? «Θα καταστρέψο­υμε οικονομικά την Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους», διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα καταστρέψο­υμε οικονομικά την Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους», διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece