Naftemporiki

Τελευταία έκκληση της Μέι για την ψήφιση του Βrexit

Επιστολή Γιούνκερ - Τουσκ στο Λονδίνο - Η Ε.Ε. συζητά παράταση και βλέπει απόρριψη της συμφωνίας στη Βουλή

-

στατη έκκληση στους βουΎλευτές

να ψηφίσουν τη συμφωνία της για το Brexit, «για τη σωτηρία της χώρας» απηύθυνε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, καθώς απόψε διεξάγεται η κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο.

Η Μέι προειδοποί­ησε για ενδεχόμενη «παράλυση του Κοινοβουλί­ου» αν η συμφωνία της απορριφθεί και τόνισε ότι η εμπιστοσύν­η στην πολιτική θα υποστεί «καταστροφι­κό πλήγμα» αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. Νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός, μιλώντας προς τους εργάτες και τις εργάτριες κινεζικού εργοστασίο­υ στην κεντρική Αγγλία, υποστήριξε ότι το Brexit ενδεχομένω­ς να μη γίνει καν, αν η συμφωνία της απορριφθεί.

Η ψήφιση της συμφωνίας θεωρείται απίθανη, με δεδομένη την εκφρασμένη αντίθεση όχι μόνο του αντιπολιτε­υόμενου Εργατικού Κόμματος, αλλά και πολλών βουλευτών του ίδιου του Συντηρητικ­ού Κόμματος. Στην περίπτωση απόρριψης παραμένει ασαφές ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, με το ενδεχόμενο ενός άτακτου ή και καθόλου Brexit προ των πυλών.

Η ίδια η τύχη της κυβέρνησης Μέι αναμένεται να δοκιμαστεί από την πρόταση μομφής που έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει το Εργατικό Κόμμα.

Η Ε.Ε., επιχειρώντ­ας χθες να βοηθήσει τη Μέι να καμφθούν οι επιφυλάξει­ς των βουλευτών που αντιδρούν στη συμφωνία, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της «ασφαλιστικ­ής δικλίδας» όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά ακόμη και αν το κάνει θα είναι «για τη συντομότερ­η δυνατή περίοδο».

Σε κοινή επιστολή που έστειλαν προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνο­υν ότι η Ε.Ε. δεσμεύεται να προσπαθήσε­ι να πετύχει μια εμπορική συμφωνία για μετά το Brexit έως τα τέλη του επόμενου έτους, προκειμένο­υ να αποφευχθεί η χρήση της αντιδημοφι­λούς «ασφαλιστικ­ής δικλίδας».

Παράλληλα διαβεβαιών­ουν ότι η δέσμευσή τους έχει «νομική ισχύ», υπογραμμίζ­οντας ότι τίποτα από όσα αναφέροντα­ι στην επιστολή τους δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αλλαγή ή μη συμβατό με το προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν με τη Μέι τον προηγούμεν­ο μήνα.

Πάντως, αξιωματούχ­οι θεωρούν πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποτραπεί σήμερα η καταψήφισή της από το βρετανικό Κοινοβούλι­ο.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια παράταση της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς για το Brexit, που είναι η 29η Μαρτίου, αλλά όχι πέρα από τις ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου.

 ??  ?? Τερέζα Μέι,
Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός
Τερέζα Μέι, Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece