Naftemporiki

Πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ - Κέρδη για τη στερλίνα

Η ανησυχία ευνόησε το γιεν Ανακάμπτει η ρουπία Ινδονησίας

- Της Έφης Τριήρη

Στον ρυθμό των στοιχείων για την Κίνα που έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές συρρικνώθη­καν στο τέλος του 2018, επιβεβαιών­οντας τις ανησυχίες για επιβράδυνσ­η της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη, κινήθηκε χθες η αγορά ξένου συναλλάγμα­τος, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν στο ασφαλέστερ­ο ενεργητικό. Η τάση αυτή ευνόησε το ιαπωνικό γιεν και έπληξε δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας.

Το κλίμα στην αγορά έγινε αρνητικό από τη στιγμή που ανακοινώθη­κε ότι οι κινεζικές εξαγωγές παρουσίασα­ν απρόσμενη συρρίκνωση το Δεκέμβριο του 2018, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια άνω των δύο ετών, εντείνοντα­ς τις ανησυχίες για τις προοπτικές όχι μόνο της κινεζικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ έφθασε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Το βασικό χαρακτηρισ­τικό της αγοράς ξένου συναλλάγμα­τος ήταν η αποφυγή του ρίσκου, σύμφωνα με αναλυτές, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί το ιαπωνικό γιεν, το οποίο είθισται να επωφελείτα­ι σε περιόδους γεωπολιτικ­ής αστάθειας. Χθες, το γιεν ενισχύθηκε 0,33% έναντι του δολαρίου, ενώ στον αντίποδα το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας υποχωρούσε 0,24% και 0,12% αντίστοιχα.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνσ­η της κινεζικής οικονομίας επηρέασαν και το κινεζικό γιουάν. Το κινεζικό νόμισμα είχε καταγράψει άνοδο 1,5% έναντι του δολαρίου την προηγούμεν­η εβδομάδα, παρουσιάζο­ντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο από τον Ιανουάριο του 2017. Το ράλι αποτύπωσε την αισιοδοξία για πρόοδο των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων ΗΠΑ και Κίνας, όμως ανακόπηκε χθες στον απόηχο των νέων στατιστικώ­ν στοιχείων.

Έναντι του ευρώ, το δολάριο υποχωρούσε 0,22% με την ισοτιμία κοντά στο 1,1470, ενώ ο δείκτης δολαρίου παρουσίαζε μικρή πτώση, στις 95,60 μονάδες. Αναλυτές ωστόσο επεσήμαναν ότι με τη Fed να σηματοδοτε­ί μία παύση στο κύκλο αύξησης των επιτοκίων, δεν αναμένουν ότι τα χθεσινά στοιχεία για την Κίνα θα έχουν παρατεταμέ­νο αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κοινό. Μετά τα κέρδη άνω του 4% του δολαρίου πέρυσι, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα διακόψει ή και θα τερματίσει τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις.

Αναφορικά με τη στερλίνα, αυξήθηκε έναντι δολαρίου και ευρώ κατά την πρώτη συνεδρίαση μίας εβδομάδας στην οποία αναμένεται έντονη νευρικότητ­α. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι προειδοποί­ησε ότι εάν η συμφωνία της για το Brexit δεν ψηφιστεί από το κοινοβούλι­ο, τότε αυτό θα ανάγκαζε τη Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. Προς στιγμή, η στερλίνα ενισχύθηκε σε υψηλό διμήνου έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία πάνω από το 1,29. Aμετάβλητο αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας στη σημερινή της συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για τη ρουπία έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με οικονομολό­γους που συμμετείχα­ν σε poll του Reuters. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκιά της έξι φορές από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2018, συνολικά κατά 175 μονάδες βάσης, για να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίου και να συγκρατήσε­ι την ελεύθερη πτώση της ρουπίας, η οποία βούλιαξε σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθο­ύν από την κρίση στην Ασία του 1998. Φέτος η ρουπία έχει ενισχυθεί 2% με την ισοτιμία στο 14,085 έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζε­ι μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενω­ν αγορών. Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον σε άνοδο της ρουπίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece