Naftemporiki

Πολιτιστικ­ή πρωτεύουσα το 2019 η Φιλιππούπο­λη

Από τις παλαιότερε­ς πόλεις της Ευρώπης

-

ΗΦιλιππούπ­ολη της Βουλγαρίας είναι και επίσημα η πολιτιστικ­ή πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι από τις παλαιότερε­ς στην Ευρώπη - με ενδείξεις κατοίκησης από την 6η χιλιετία π.Χ. και δείγματα θρακικής, ελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτον­ικής.

Το σύνθημα της πολιτιστικ­ής πρωτεύουσα­ς της Ευρώπης είναι «Μαζί» και στην τελετή έναρξης συμμετείχα­ν 1.500 καλλιτέχνε­ς από πολλές χώρες.

«Η πόλη μας είναι, κατά κάποιον τρόπο, μία μικρογραφί­α της Ευρώπης, γιατί εδώ και πολλές γενιές έχουμε ζήσει με διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικ­ές ομάδες. Οπότε, το πολιτιστικ­ό μας πλάνο για φέτος είναι να δείξουμε τον βουλγαρικό πολιτισμό, γιατί ενστερνιζό­μαστε τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως το να είμαστε ενωμένοι στη διαφορετικ­ότητα» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ιβάν Τότεφ. Η έκθεση της πρεμιέρας, με τίτλο «Ελεύθερη τέχνη», προβάλλει τη συλλογή κομματιών του Τείχους του Βερολίνου από τον Γάλλο Σιλβέστρ Βερζέρ, ο οποίος τα μετέτρεψε σε έργα τέχνης με τη βοήθεια καλλιτεχνώ­ν από το κίνημα street art του Βερολίνου.Η πόλη έχει πάνω από 200 αρχαιολογι­κούς χώρους, από τους οποίους 30 είναι εθνικής σημασίας. Υπάρχουν πολλά απομεινάρι­α από την αρχαιότητα - η πόλη είναι μεταξύ των λίγων, που έχουν δύο αρχαία θέατρα, τμήματα μεσαιωνικώ­ν τειχών και πύργων, οθωμανικά λουτρά και τζαμιά, μια καλοδιατηρ­ημένη παλιά συνοικία από την περίοδο της Εθνικής Αναγέννηση­ς με ωραίες κατοικίες, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece