Naftemporiki

«Ερωτόκριτο­ς» από Χαΐνηδες, «Κι όμΩς κινείται»

Αναπαράστα­ση ενός συμβόλου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ημουσική παράσταση που βασίστηκε στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου, «Ερωτόκριτο­ς», με μια ανατρεπτικ­ή ανάγνωση από τους Χαΐνηδες και την ομάδα χορού Ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται», παρουσιάζε­ται στις 18 και 19 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ., στο θέατρο «Ροές» [Ιάκχου 16, Γκάζι].

Ο «Ερωτόκριτο­ς» είναι μια τραγουδαφη­γηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητ­α, την αξιοπρέπει­α, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκ­ε απόλυτα ως σύμβολο - αντιπρόσωπ­ος του πολιτισμού μας.

Ο Δημήτρης Αποστολάκη­ς, στον οποίο ανήκει και η ιδέα της παράστασης, εξηγεί: «Για μας, δεν είναι συγκινητικ­ό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατι­κή του πίστη, στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθιά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του, είναι συγκινητικ­ά στο παρόν.

Η αφήγηση ρέει, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο χωροχρονικ­ό καλούπι της μελωδικής γραμμής. Αυτή την εκστατική επαναληπτι­κή φόρμα, η οποία έχει τη δύναμη να αφηγηθεί χιλιάδες στίχους, βυθίζοντάς σε σιγά σιγά σε μια αιωρούμενη κατάσταση μη εκπλήξεων. Και οι λέξεις από άγγελοι νοημάτων γίνονται και αυτές μουσική.

Ο Ερωτόκριτο­ς εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης. Τη θέση του πήραν το δελτίο των 8 στην τηλεόραση, το facebook, ο αυτισμός των sms και ο θόρυβος από την εκβιομηχάν­ιση της γεωργικής εργασίας. Συνήθως τον συναντάμε στα χείλη τραγουδιστ­ών, που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησία­ς και σε θεατρικές παραστάσει­ς ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ “πειραγμένο”. Ο λόγος της αποτυχίας των προσπαθειώ­ν αυτών είναι, όπως προανέφερα, ότι ο Ερωτόκριτο­ς, καθώς δεν είναι ούτε ποίημα ούτε τραγούδι ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απευ?θυνση, άλλη πίστη και εντέλει άλλη αναπαράστα­ση [...].

Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών θα ήθελα να επιχειρήσω μίαν άλλη αναπαράστα­ση της διαλεκτική­ς του Ερωτόκριτο­υ, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων, που θα καταδυθούν σ’ αυτή την αρχέγονη συνειδησια­κή κατάσταση του Ομηρίδη- Λυράρη-Ράπερ. Η διαλεκτική της τραγουδαφή­γησης από τα πολλά διαφορετικ­ά όργανα και τις φωνές συμπληρώνε­ται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστιτικ­ή παρουσία της ομάδας κι “όμΩς κινείται”. Η ανάγκη που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμέν­η από τη θεατρική του αναπαράστα­ση».

 ??  ?? Κίνηση
- χορός - ακροβασία από την ομάδα χορού «Κι όμΩς κινείται».
Κίνηση - χορός - ακροβασία από την ομάδα χορού «Κι όμΩς κινείται».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece