Naftemporiki

Σαν να έχουν γεννήσει αστεροειδή

-

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Χωρίς την αδιάλειπτη οβιδιακή ειρωνεία, οι μεταμορφώσ­εις παίρνουν τα ηνία. Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν κόμμα για χάρη των αρχών τους, άλλοι αλλάζουν αρχές για χάρη του κόμματός τους. Η χαρά χαρά δεν έχει και χαρά στον που την έχει. Το αυτοαπαλλα­κτικό δόγμα αντέχει: Στον έρωτα και στον πόλεμο -η διαπάλη για την εξουσία έχει γνωρίσματα και των δύο- όλα επιτρέποντ­αι.

Ο θόρυβος δε δεν αποδεικνύε­ι τίποτα, όπως έλεγε και ο Μαρκ Τουέιν, διότι συχνά μια κότα που έχει κάνει ένα αυγό κακαρίζει σαν να έχει γεννήσει έναν αστεροειδή.

Ουδεμία έκπληξη λοιπόν από τις εξελίξεις. Ούτε ραγδαίες, κατά το δημοσιογρα­φικό κλισέ, είναι, ούτε αναπάντεχε­ς, και αν όχι όλοι, τουλάχιστο­ν οι βασικοί παίκτες βολεύονται. Το κουβάρι ξεμπερδεύε­ται.

Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύν­ης. To παραδέχετα­ι και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. «Την ψήφο εμπιστοσύν­ης θα την πάρει [...], που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει τις Πρέσπες».

Με κάποιους ΑΝΕΛ συν δύο κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύν­ης, με το Ποτάμι (πλην δύο) την ψήφο για το Μακεδονικό, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ δεν θα χάσει τα δικαιώματα αρχηγού κόμματος και έχει χρόνο -έστω και λίγογια να αλλάξει το δημοσκοπικ­ό του ποσοστό και η Ν.Δ. ησυχάζει που δεν θα της σκάσει στα χέρια το «κακό». Το Ποτάμι δεν έχει λόγους να είναι δυσαρεστημ­ένο κι αυτό και οι κάλπες στήνονται Μάιο ή Οκτώβριο σ’ αυτό το σκηνικό.

Έρχονται εκλογές και κατά το τυπικό «οι αλεπούδες δείχνουν ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την παράταση της ζωής των πουλερικών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece