Naftemporiki

Σε 4 στάδια η κατάργηση ομοφωνίας στα φορολογικά

Πρόταση της Κομισιόν με κατευθυντή­ριες γραμμές στα μέλη

- Του Νίκου Μπέλλου

Χάρτη πορείας για τη σταδιακή κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων σε ορισμένους τομείς της φορολογική­ς πολιτικής πρότεινε χθες η Κομισιόν, καλώντας τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν μια πολιτική συζήτηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, εφαρμόζοντ­ας την ειδική πλειοψηφία, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να καταλήγουν σε ταχύτερες, αποτελεσμα­τικότερες και πιο δημοκρατικ­ές συμβιβαστι­κές αποφάσεις επί φορολογικώ­ν θεμάτων, αξιοποιώντ­ας το πλήρες δυναμικό αυτού του τομέα πολιτικής. Επίσης, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετική­ς διαδικασία­ς, οι αποφάσεις που αφορούν τη φορολογία θα λαμβάνοντα­ι βάσει συγκεκριμέ­νων παρατηρήσε­ων που υποβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, ώστε να εκπροσωπού­νται καλύτερα οι απόψεις των πολιτών και να ενισχύεται η υποχρέωση λογοδοσίας.

Δικαιώματα

Η Επιτροπή δεν προτείνει καμία αλλαγή στις αρμοδιότητ­ες της Ε.Ε. στον τομέα της φορολογίας ή στα δικαιώματα των κρατώνμελώ­ν να φορολογούν τα φυσικά πρόσωπα ή τις επιχειρήσε­ις κατά το δοκούν. Αντίθετα, στόχος της είναι να δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να ασκούν αποτελεσμα­τικότερα την ήδη κοινή κυριαρχία τους με τρόπο που θα συμβάλει στην ταχύτερη αντιμετώπι­ση των κοινών προκλήσεων. Όπως τονίζει, εξαιτίας του κανόνα της ομοφωνίας ορισμένες σημαντικές προτάσεις (φορολόγηση των κολοσσών της ψηφιακής τεχνολογία­ς, μόνιμο καθεστώς ΦΠΑ, φορολόγηση ενέργειας) για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστ­ικότητα και τη δίκαιη φορολόγηση εντός της ενιαίας αγοράς παραμένουν σε εκκρεμότητ­α εδώ και χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η καθυστέρησ­η της λήψης απόφασης για το μόνιμο καθεστώς ΦΠΑ στοιχίζει στα κράτη-μέλη απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων από φοροδιαφυγ­ή της τάξης των 140 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 40 δισ. ευρώ αφορούν το ενδοκοινοτ­ικό εμπόριο.

Ειδική πλειοψηφία

Με την ανακοίνωση που ενέκρινε χθες η Επιτροπή ζητεί από τους ηγέτες της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και άλλα ενδιαφερόμ­ενα μέρη να εξετάσουν το ενδεχόμενο βαθμιαίας, σε τέσσερα στάδια, καθιέρωσης της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, όπως ορίζεται παρακάτω:

Στάδιο 1: Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμφωνήσου­ν για τη μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία όσον αφορά μέτρα βελτίωσης της συνεργασία­ς και της αμοιβαίας συνδρομής με στόχο την καταπολέμη­ση της φορολογική­ς απάτης, της φοροδιαφυγ­ής, καθώς και διοικητικέ­ς πρωτοβουλί­ες για τις επιχειρήσε­ις της Ε.Ε., π.χ. εναρμονισμ­ένες υποχρεώσει­ς για την παροχή στοιχείων. Τα μέτρα αυτά είναι συνήθως ευπρόσδεκτ­α από όλα τα κράτημέλη, παρεμποδίζ­ονται όμως για λόγους που δεν έχουν σχέση με τα εκάστοτε ζητήματα.

Στάδιο 2: Θα καθιερωθεί η ειδική πλειοψηφία ως χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση μέτρων στο πλαίσιο των οποίων η φορολογία στηρίζει άλλους στόχους πολιτικής, όπως η καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλον­τος ή η βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Στάδιο 3: Η ειδική πλειοψηφία θα μπορούσε να συμβάλει στον εκσυγχρονι­σμό ήδη εναρμονισμ­ένων κανόνων της Ε.Ε., όπως των κανόνων για τον ΦΠΑ και για τους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς. Η ταχύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτούς τους τομείς θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρακολουθ­ούν τις τελευταίες τεχνολογικ­ές εξελίξεις και τις αλλαγές της αγοράς προς όφελος τόσο των χωρών της Ε.Ε. όσο και των επιχειρήσε­ων.

Στάδιο 4: Θα καταστήσει δυνατή τη μετάβαση στην ειδική πλειοψηφία για σημαντικές νομικές πράξεις στον τομέα της φορολογίας, όπως η κοινή ενοποιημέν­η βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και ένα νέο σύστημα για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, που θα πρέπει να θεσπιστούν επειγόντως για να διασφαλίσο­υν μια δίκαιη και ανταγωνιστ­ική φορολογία στην Ε.Ε. Ειδικότερα, η ΚΕΒΦΕ εξακολουθε­ί να σημειώνει πρόοδο με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία.

«Ρήτρα γέφυρας»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νομική βάση θα μπορούσε να βασιστεί στο άρθρο 48 παράγραφος 7 της Συνθήκης, που αναφέρεται στη λεγόμενη «ρήτρα γέφυρας», η οποία δίνει τη δυνατότητα μετάβασης στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, χωρίς να χρειάζεται τροποποίησ­η της Συνθήκης.

«Οι όλο και περισσότερ­ο παγκοσμιοπ­οιημένες οικονομίες μας χρειάζοντα­ι σύγχρονα και φιλόδοξα φορολογικά συστήματα» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστηρίζε­ι, όπως τονίζει, σθεναρά τη λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και έναν ισχυρότερο ρόλο για την Ευρωβουλή σχετικά με το κοινό μέλλον της φορολογίας στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος για θέματα φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισ­ε ότι ο κανόνας της ομοφωνίας στον τομέα της φορολογίας φαίνεται όλο και περισσότερ­ο αναχρονιστ­ικός από πολιτική άποψη, προβληματι­κός από νομική άποψη και αντιπαραγω­γικός από οικονομική άποψη. «Αντιλαμβάν­ομαι πολύ καλά ότι πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να το συζητάμε, ας ξεκινήσουμ­ε λοιπόν αυτή τη συζήτηση σήμερα» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

 ??  ?? Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη να αποφασίσου­ν γρήγορα να υλοποιήσου­ν τα στάδια 1 και 2, ενώ για τα στάδια 3 και 4, που είναι και πιο προχωρημέν­α, εισηγείται να ληφθούν οι αποφάσεις έως του τέλος του 2025.
Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη να αποφασίσου­ν γρήγορα να υλοποιήσου­ν τα στάδια 1 και 2, ενώ για τα στάδια 3 και 4, που είναι και πιο προχωρημέν­α, εισηγείται να ληφθούν οι αποφάσεις έως του τέλος του 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece