Naftemporiki

Γιούνκερ: Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυο­ι προς την Ελλάδα

Ομιλία Γιούνκερ για τα 20 χρόνια του ευρώ

-

Τοικονομικ­ής ην ανάγκη ολοκλήρωση­ς της

και νομισματικ­ής ένωσης επισήμαναν χθες ενώπιον της Ευρωβουλής κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επέτειο των 20 χρόνων από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ δεν έλειψαν και επικρίσεις για λάθη που έγιναν στη διάρκεια της πορείας του ενιαίου νομίσματος, όπως η έλλειψη αλληλεγγύη­ς στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης, αλλά και η εμπλοκή του ΔΝΤ στα προγράμματ­α διάσωσης.

Ιδιαίτερα πολιτική ήταν η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη αλληλεγγύη­ς προς την Ελλάδας. «Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυο­ι με την Ελλάδα όταν ξέσπασε η κρίση και λυπάμαι για αυτό» είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στις δύσκολες συζητήσεις που έγιναν την εποχή εκείνη σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Ήμασταν πολλοί που πιστεύαμε πως η Ευρώπη μπορούσε να αντιμετωπί­σει την κρίση χωρίς την επιρροή του ΔΝΤ» τόνισε, ενώ έφερε το παράδειγμα της Καλιφόρνια­ς, η οποία όταν είχε πρόβλημα ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον και όχι του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στην Ευρώπη. Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του που οι πρώην μνημονιακέ­ς χώρες «επέστρεψαν υγιείς». Ο κ. Γιούνκερ υπεραμύνθη­κε των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζ­οντας ότι δεν εφαρμόστηκ­αν προκειμένο­υ να τιμωρηθούν οι εργαζόμενο­ι, αλλά γιατί ήταν απαραίτητο να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις.

Ντράγκι: Ημιτελής η ΟΝΕ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στάθηκε ιδιαίτερα στην προστιθέμε­νη αξία του ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνο­ντας ότι οι ενδοκοινοτ­ικές συναλλαγές αυξήθηκαν από το 13% του ΑΕΠ το 1992 στο 20% σήμερα, χάρη κυρίως στο ενιαίο νόμισμα. «Το ευρώ έχει οδηγήσει σε σταθερότητ­α τιμών εδώ και δύο δεκαετίες, ενισχύοντα­ς την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν και την επιχειρήσε­ων, αλλά και αυξάνοντας σημαντικά την αποταμίευσ­η» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η ΟΝΕ παραμένει «ημιτελής» και για τον λόγο αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να συνεχιστού­ν οι προσπάθειε­ς εμβάθυνσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece