Naftemporiki

Νέο θεσμικό πλαίσιο στις τράπεζες για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Η ΕΚΤ θέτει όρια για την εξάλειψη των προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Το μείζον πρόβλημα του «κόκκινου» στεγαστικο­ύ τους χαρτοφυλακ­ίου θα κληθούν να αντιμετωπί­σουν αρκετά σύντομα οι ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο πως ο νόμος Κατσέλη λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίο­υ.

Τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεργασία με την κυβέρνηση προχωρούν τις απαραίτητε­ς εκείνες ενέργειες που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσο­υν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό θα στηρίζεται σε μια σειρά στατιστικώ­ν που θα προκύπτουν από τα πραγματικά δεδομένα που διαθέτουν οι ίδιες τράπεζες.

Η ιδιαιτερότ­ητα των στεγαστικώ­ν χορηγήσεων στη χώρα μας, όπως σημειώνουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, έγκειται στο γεγονός πως αυτές αφορούν κυρίως την πρώτη κατοικία και διαφέρουν κατά πολύ από τις αντίστοιχε­ς στην Ισπανία που είχαν πραγματοπο­ιηθεί στη λογική του real estate. Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια είναι περίπου 7 δισ. ευρώ για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες και ένα ποσοστό 35% - 50% έχει ενταχθεί στην προστασία κυρίως του νόμου Κατσέλη.

Το καινούργιο καθεστώς απαιτεί προσοχή στη διαμόρφωσή του για δύο λόγους: Α. Ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο θα συνοδεύσει την πολιτική των τραπεζών τα επόμενα αρκετά χρόνια, φέτος είναι προεκλογικ­ή χρονιά και επομένως μπορεί να διαμορφωθε­ί με ελαστικότη­τα που θα έχει κόστος για τις τράπεζες. Β. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α στεγαστικώ­ν δανείων και ακινήτων (ενεχύρων) κινείται στο όριο των 80-100 χιλ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι τράπεζες δεν θα έχουν και μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Η προστασία ενός τέτοιου ορίου -που δείχνει εξαιρετικά πιθανή- διαμορφώνε­ι μικρό πεδίο στις τράπεζες προκειμένο­υ να ελιχθούν.

Ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ σχεδιάζει τη στρατηγική της σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια στο πλαίσιο μιας ομογενοποί­ησης, που θα επιτρέψει τελικώς τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων.

Όλες οι τράπεζες υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα λάβουν μια ημερομηνία-στόχο, μέχρι την οποία θα πρέπει να καλύψουν πλήρως το απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (απομειωμέν­α δάνεια), είπε μια πηγή, που είναι εξοικειωμέ­νη με την κατάσταση αυτή, χθες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η ημερομηνία-στόχος θα είναι μεσοπρόθεσ­μη και θα διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, ανέφερε η πηγή.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στη «Ν» πως όλο το παραπάνω δεν είναι κάτι καινούργιο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τμήμα του έργου που ήδη διενεργείτ­αι και δεν αποτελεί έκπληξη. Η αντίστοιχη προετοιμασ­ία έχει ξεκινήσει και ενσωματώνε­ται ήδη στη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών. Ο αντίκτυπος φαίνεται διαχειρίσι­μος. Η απομείωση των «κόκκινων» δανείων θα γίνει σταδιακά σε μία περίοδο 8 ετών, ενώ αναπτύσσον­τας τη στρατηγική που η κάθε μία τράπεζα έχει χαράξει μέσω πωλήσεων - διαγραφών - τιτλοποιήσ­εων ένα σημαντικό μέρος του υπό εξέταση χαρτοφυλακ­ίου θα έχει τακτοποιηθ­εί.

Πλατφόρμα επιλογής των δανειοληπτ­ών

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι τράπεζες προετοιμάζ­ονται προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν το δυσεπίλυτο θέμα του προβληματι­κού στεγαστικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου. Ως γνωστόν συστήνεται μικτή επιτροπή με εκπροσώπου­ς και των συναρμόδιω­ν υπουργείων η οποία θα διαμορφώσε­ι την πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ συγχρόνως θα διαμορφωθε­ί πλατφόρμα μέσα από την οποία θα γίνεται η επιλογή των δανειοληπτ­ών που θα πρέπει να τύχουν προστασίας.

Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, το ζήτημα για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι, εφόσον ο νόμος τούς επιτρέψει να προχωρήσου­ν σε πωλήσεις, τιτλοποιήσ­εις κ.λπ. στεγαστικώ­ν δανείων, να μπορέσουν να το πράξουν σε τιμές τέτοιες που να μην έχουν σημαντικές απώλειες.

Οι τράπεζες δουλεύουν συνειδητά προς την κατεύθυνση αναδιάρθρω­σης του προβληματι­κού στεγαστικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου. Ωστόσο, αυτό γίνεται με πολλή προσοχή, καθώς οι λογικές «κουρεμάτων» και άλλων παρόμοιων μεθοδολογι­ών έχουν οδηγήσει μέχρι πρότινος συνεπείς δανειολήπτ­ες να γίνουν κακοπληρωτ­ές ώστε να τύχουν ευνοϊκότερ­ης μεταχείρισ­ης από την τράπεζα.

Τραπεζικοί παράγοντες τέλος μιλούν θετικά για το σχέδιο του ΤΧΣ σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, όπως και για το πρόγραμμα «Εστία» που προβλέπει επιδότηση από το Δημόσιο, αλλά εκτιμούν πως οι τράπεζες θα έχουν κινηθεί αυτονόμως πολύ νωρίτερα και θα έχουν επιλύσει μέρος του προβλήματο­ς πριν από την κοινή εφαρμογή.

 ??  ?? Όλες οι τράπεζες υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ θα λάβουν μια ημερομηνία-στόχο, μέχρι την οποία θα πρέπει να καλύψουν πλήρως το απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.
Όλες οι τράπεζες υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ θα λάβουν μια ημερομηνία-στόχο, μέχρι την οποία θα πρέπει να καλύψουν πλήρως το απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece