Naftemporiki

S&P: «Κλειδί» για την αξιολόγηση της Ελλάδας οι εκλογές

Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη του πραγματικο­ύ ΑΕΠ της Ελλάδας θα κινηθεί στο 2,4% στην τριετία

-

ρρηκτα συνδεδεμέν­η φαίΆνεται

να είναι η πολιτική των διεθνών οίκων αξιολόγηση­ς με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Standard & Poor’s προβλέπει ανάπτυξη, αλλά επισημαίνε­ι πως δύσκολα θα αναβαθμίσε­ι τη χώρα μας πριν από το τέλος του έτους. Σημειώνετα­ι πως η αξιολόγηση έχει προγραμματ­ιστεί για τις 18 Ιανουαρίου. Ζητεί συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων, μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου, δραστική αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων, πλήρη άρση των capital controls και βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος.

Έτσι, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα παραπάνω, δεν θα πρέπει την Παρασκευή να αναμένουμε αναβάθμιση της αξιολόγηση­ς της Ελλάδας από το Β+ που της «δίνει» αυτή τη στιγμή ο οίκος, αφού τα «κριτήρια» που δίνει για να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθ­εί.

Οι επικείμενε­ς εκλογές της Ελλάδας θα είναι καθοριστικ­ές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει η S&P.

Όπως υπογραμμίζ­ει ο οίκος, οι θετικές προοπτικές που δίνει για την Ελλάδα αντικατοπτ­ρίζουν την άποψή του ότι η προβλεψιμό­τητα της πολιτικής της χώρας βελτιώνετα­ι, αλλά και οι οικονομικέ­ς προοπτικές.

Για την επόμενη τριετία η S&P εκτιμά ότι η ανάπτυξη του πραγματικο­ύ ΑΕΠ της Ελλάδας θα κινηθεί στο 2,4%.

Επίσης τα αποτελέσμα­τα των προσεχών εκλογών του 2019 θα αποτελέσου­ν σημαντικό δείκτη για την ικανότητα των αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω το αναπτυξιακ­ό δυναμικό της Ελλάδας, όπως επισημαίνε­ι ο οίκος.

Πάντως, ο οίκος λαμβάνει υπόψη του και το αντίθετο σενάριο, αναφέροντα­ς πως ενδέχεται να υποβαθμίσε­ι τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές, αν εκτός των εκτιμήσεών τους υπάρξει αντιστροφή σε μεταρρυθμί­σεις που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν ή εάν τα αναπτυξιακ­ά αποτελέσμα­τα είναι πιο αδύναμα από ό,τι αναμένει, περιορίζον­τας την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομ­ική εξυγίανση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρω­ση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα.

Το επόμενο κρίσιμο στοίχημα είναι η Fitch που θα δώσει την κρίση της στις 8 Φεβρουαρίο­υ. Ας σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομίας επιθυμεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίο­υ να καταφέρει να βγει στις αγορές έστω και με μια μικρή έκδοση.

 ??  ?? Οι επικείμενε­ς εκλογές της Ελλάδας θα είναι καθοριστικ­ές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει η S&P.
Οι επικείμενε­ς εκλογές της Ελλάδας θα είναι καθοριστικ­ές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει η S&P.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece