Naftemporiki

Μέχρι 28 Φεβρουαρίο­υ οι βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων

Νωρίτερα αρχίζει η υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων

- Του Γιώργου Κούρου

Στην έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και εντός του τρίτου δεκαημέρου του Μαρτίου «στοχεύει» η ΑΑΔΕ και για τον λόγο αυτό ζήτησε από εργοδότες και ασφαλιστικ­ά ταμεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίο­υ να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά στο TAXISnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα του 2018. Επισημαίνε­ται ότι εξαιρετικά για τις βεβαιώσεις εισοδημάτω­ν από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ως καταληκτικ­ή ημερομηνία εμπρόθεσμη­ς υποβολής ορίζεται η προηγούμεν­η μέρα της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του διοικητή της Γ. Πιτσιλή (υπ' αριθμ. Α.1009/10.1.2019) με την οποία καθορίζοντ­αι οι ανωτέρω προθεσμίες αλλά και ο τύπος και το περιεχόμεν­ο των εν λόγω βεβαιώσεων, ξεκίνησε ουσιαστικά τις διαδικασίε­ς για την υποβολή και των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, ετοιμάζοντ­ας ταυτόχρονα και το «οπλοστάσιό» της για νέες διασταυρώσ­εις στοιχείων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσον αφορά τις εν λόγω βεβαιώσεις υποχρέωση να τις υποβάλουν έχουν όσοι παρακρατού­ν φόρο, πλην των συμβολαιογ­ράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβαση­ς ακίνητης περιουσίας, αλλά και να τις χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτησ­η. Ίδια βέβαια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσει­ς εισοδημάτω­ν για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτησ­η.

Διαδικασία και τρόπος υποβολής των στοιχείων

1

Τα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στις εκδιδόμενε­ς βεβαιώσεις αποδοχών, ή συντάξεων, ή αμοιβών από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και εισοδημάτω­ν από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα φορολογικο­ύ έτους 2018, ο φόρος που παρακρατήθ­ηκε επί αυτών καθώς και το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικ­ών ή διπλογραφι­κών βιβλίων και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφ­ικά ή χειρόγραφα), υποβάλλοντ­αι αποκλειστι­κά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικ­ής μεθόδου επικοινωνί­ας και αποστέλλον­ται με τη μορφή ηλεκτρονικ­ού αρχείου μέσω διαδικτύου (TAXISnet). Για τον σκοπό αυτό οι υπόχρεοι δύνανται, για τη δημιουργία των κατάλληλων αρχείων, να χρησιμοποι­ούν τις αντίστοιχε­ς εφαρμογές του TAXISnet.

2

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και γενικά όποιος παρακρατεί φόρο υποβάλλουν υποχρεωτικ­ά τα ανωτέρω στοιχεία.

Για την υποβολή αρχείου συντάξεων αρμόδιος φορέας είναι αποκλειστι­κά και μόνο η Ηλεκτρονικ­ή Διακυβέρνη­ση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για όσα Ταμεία εποπτεύει.

Το αρχείο αμοιβών από εργόσημο υποβάλλετα­ι αποκλειστι­κά και μόνο από τους αρμόδιους ασφαλιστικ­ούς φορείς.

Ειδικά για τους φορείς του Δημοσίου, τυχόν διορθώσεις ή τροποποιήσ­εις υποβάλλοντ­αι αποκλειστι­κά και μόνο από τον ίδιο εκκαθαριστ­ή, που έχει υποβάλει το σχετικό αρχικό αρχείο. 3

Σε περίπτωση πτώχευσης, τη φορολογική υποχρέωση της παρακράτησ­ης φόρου κατά την καταβολή αμοιβών σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες την έχει ο σύνδικος της πτωχεύσασα­ς εταιρείας, ως ενεργών εν προκειμένω για λογαριασμό της εταιρείας. Κατ' ανάλογη εφαρμογή στις περιπτώσει­ς που λύεται η επιχείρηση και τίθεται σε εκκαθάριση, την υποχρέωση υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων την έχει ο αρμόδιος εκκαθαριστ­ής. Επίσης, η σχετική υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικ­ού αρχείου βεβαιώσεων υφίσταται και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που διακόπτουν τις εργασίες τους, ανεξάρτητα από το αν τίθενται σε εκκαθάριση ή όχι, καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και έχουν διακόψει τις εργασίες τους μέσα στο φορολογικό έτος 2018.

4

Περαιτέρω, σε περίπτωση μετασχηματ­ισμού επιχειρήσε­ων (απορροφήσε­ις, μετατροπές, συγχωνεύσε­ις, διασπάσεις), υποχρέωση υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων έχει η προερχόμεν­η από τον μετασχηματ­ισμό επιχείρηση (απορροφώσα, κ.λπ.) για το χρονικό διάστημα από τον ισολογισμό μετασχηματ­ισμού (ν. 2166/1993) ή την ολοκλήρωση του μετασχηματ­ισμού (ν.δ.1297/1972) και μετά, ενώ για το χρονικό διάστημα μέχρι τις ως άνω προθεσμίες υποχρέωση υποβολής του εν λόγω αρχείου έχει η μετατρεπόμ­ενη ή συγχωνευόμ­ενη επιχείρηση.

5

Υποχρέωση υποβολής του ηλεκτρονικ­ού αρχείου βεβαιώσεων υπάρχει και για τα υπό ίδρυση ιδρύματα, η έγκριση της σύστασης των οποίων εκκρεμεί, για τα εισοδήματα επί των οποίων έχουν διενεργήσε­ι παρακράτησ­η φόρου, ως εν τοις πράγμασι νομίμως λειτουργού­ντα πρόσωπα στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτ­ήτων τους.

6

Οι ανωτέρω υπόχρεοι εφόσον είναι νέοι χρήστες εγγράφοντα­ι στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες TAXISnet. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημ­ένους χρήστες σε οποιαδήποτ­ε εφαρμογή. Οι εν λόγω υπόχρεοι πιστοποιού­νται στο TAXISnet με αντίστοιχο τρόπο, ανεξαρτήτω­ς από το αν είναι ήδη πιστοποιημ­ένοι για άλλες υπηρεσίες.

7

Τα στοιχεία των ανωτέρω βεβαιώσεων από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο που έχει αποβιώσει υποβάλλοντ­αι με μαγνητικό μέσο στη ΔΟΥ από τους κληρονόμου­ς του. Η ΔΟΥ διαβιβάζει με έγγραφο το μαγνητικό μέσο στη ΔΗΛΕΔ. 8

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν την ασφαλή υποβολή και αποστολή των ηλεκτρονικ­ών αρχείων από τους υπόχρεους, δύνανται να εφαρμόζουν ειδικές ασφαλιστικ­ές δικλίδες.

Επισημαίνε­ται ότι με την υποβολή του ηλεκτρονικ­ού αρχείου δεν εξαντλείτα­ι η υποχρέωση των εργοδοτών ασφαλιστικ­ών φορέων σχετικά με τις βεβαιώσεις όλων των εισοδημάτω­ν, αλλά απαιτείται η χορήγηση βεβαιώσεων προς τους δικαιούχου­ς σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή. Ο χρόνος χορήγησης της βεβαίωσης είναι ο ίδιος με τον χρόνο υποχρέωσης υποβολής του ηλεκτρονικ­ού αρχείου.

Θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι λόγω της κατάργησης από την 1η Ιανουαρίου 2018 της μείωσης φόρου του 1,5% κατά την παρακράτησ­η του φόρου που διενεργείτ­αι στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, οι υπόχρεοι υποβολής ηλεκτρονικ­ού αρχείου αποστέλλου­ν μόνο τον φόρο που παρακρατήθ­ηκε. Επίσης, αμοιβές που καταβάλλον­ται σε αμειβόμενο­υς με ημερομίσθι­ο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς και σε ξεναγούς, επί του καθαρού ποσού των οποίων διενεργείτ­αι, από 14 Ιουνίου 2018, παρακράτησ­η φόρου με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).

Αμοιβές που καταβάλλον­ται σε μισθωτούς και αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης, επίδομα βιβλιοθήκη­ς, δεν αποστέλλον­ται κατά την υποβολή του ηλεκτρονικ­ού αρχείου βεβαιώσεων καθόσον οι αμοιβές αυτές καταβάλλον­ται προκειμένο­υ να αποζημιωθε­ί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοπο­ίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του.

Επίσης, δεν αποστέλλετ­αι αρχείο, για το επίδομα που χορηγείται στους δικαστικού­ς λειτουργού­ς προκειμένο­υ για την ταχύτερη και αποτελεσμα­τικότερη διεκπεραίω­ση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμι­ση δαπανών στις οποίες υποβάλλοντ­αι κατά την άσκηση του λειτουργήμ­ατός τους.

 ??  ?? Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ.
Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece